Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joy200 Amplificator High Fidelity Sziklai 70V,150V/uS

Postări Recomandate

Salutare ,vad ca v-am starnit pe cativa asa ca am fost in seara asta cu ampliful la teste electrice(pe osciloscop+generator) .Nu am avut usb stick pt a memora screenshoturile de pe osciloscop dar maine le voi avea .

Tot mai studiind ,chiar si pe Nelson Pass, pt ca virusul asta nu se terminase ,am vazut ca cei care ridica in slavi anumite amplificatoare spun ca cele mai placute au fost cele cu SR f mare ~100V/uS si neaparat cele cu capacitati Miller f mici sau chiar deloc .

Cum ar fi acesta http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... heard.html cu peste 2 mii de postari si 200.000 de citiri sau cel al lui Stochino sau cel RMI FC 100 facuta de un con-national de-al nostru :)

Am stat, m-am gandit si mi-a venit provocarea :

sa recalculez anumite valori cheie din schema pastrand exact aceeasi schema,topologie pentru a obtine minim 100V/uS si micsorand foarte mult capacitatea Miller (acum este 12pF ),am modificat anumite impedante pentru un zgomot mai mic si nu in ultimul rand am urmarit scaderea THD-lui la frecventa inalta 10-20khz fata de schema de mai sus.Si dupa ceva timp am reusit :101 .

Deci plecand de la schema anterioara dar modificand doar putine valori putem creste slew rateul, excursia tensiunii din intrare maxima,Thd-ul la inalta frecv si liniarizarea mai buna a castigului in bucla deschisa .

Cred ca am sa postez schema tot maine .

Sunt mandru ca am reusit sa obtin un Slew Rate de exact 100V/uS calculati si masurati de osciloscop si eu zic ca schema e destul de stabila ,avand rezerva de faza si castig .

Stiu ca o sa sariti pe mine dar 2SC-urile care le folosesc sunt cele de 5 ron bucata nu cele de 20 ron .

Iar despre sunet .. nu vreau sa zic decat ca merita trecerea la aceasta versiune ,iar de aici in colo am sa investesc doar in boxe in functie de posibilitati .

Ne foruim in curand :da

Link spre comentariu

Stiu ca o sa sariti pe mine dar 2SC-urile care le folosesc sunt cele de 5 ron bucata nu cele de 20 ron .

Sa inteleg ca decat 2n-urile sunt originale, nu fake-uri :rade: Comanda de la Onsemi niste sample-uri de tranzistori finali, eu am facut azi o comanda de tranzistori finali si prefinali si astept sa vedem ce iese :rade: Binenteles ca am luat si eu ideea asta cu sample-urile de la un user de pe acest forum
Link spre comentariu

Banuiesc ca stii ca daca ai un generator mai de doamne ajuta si nu nush ce improvizatii ,acesta isi pastreaza slew rateul in benzi de frecventa joasa la fel ca la 20khz .Iar in cazul meu slew rateul este masurat cu un osciloscop de vreo 30mii de Eu iar generatorul este Agilent de vreo 1500 Eu (unii au idee ce marca e asta) .de asta amplificatorul a fost dus intr-un laborator special pt ca nu aveam eu asa resurse acasa .Si bineinteles ca am masurat la 1khz la 10 si la 20khz .Variatiile mari ale amplitudinii sunt la f mari nu la mici !deseara vor urma poze

Link spre comentariu

Of,of esti Toma necredinciosul,bineintels ca SR-ul se masoara aproape sau chiar la rail to rail .Si clar la frecvente mari pentru ca acolo e necesar ca dV/dT sa fie mare.Iaca si poze.Cei care au mai testat slew rate de valori asa mari stiu ca asta inseamna stabilitate .Pozele sunt facute la 1khz,la 10 si la 20khz pe 4 ohmi.Calculati :)

post-15790-139829369779_thumb.jpg

post-15790-139829369787_thumb.jpg

post-15790-139829369796_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator startstop

Daca te mai joci cu ampliful ai putea sa masori SR-ul la 100Hz, 1k si apoi la 10kHz?

Oameni buni nu mai faceti confuziile care le faceam eu mai demult.

M-a lamurit dl. donpetru si dl. roadrunner, uitati cum stau treburile:

Slew rateul se masoara la semnal treapta si se poate calcula in functie de curentul din etajul de intrare a amplificatorului si Cdom. Slew rateul nu variaza cu frecventa.

Viteza de crestere a tensiunii pe iesirea amplificatorului la semnale dreptunghiulare e depedenta de frecventa dar nu e tot una cu slew rateul amplificatorului. Viteza asta e alta chestie, nu ii mai spuneti slew rate. Viteaza de crestere a tensiunii pe iesirea amplificatorului e un dU/dt si depinde de frecventa daca se limiteaza banda de amplificare a amplificatorului printr-un C pe reactie si alt C pe intrare. Daca banda e limitata intre 20hz si 20kHz, atunci daca ii dai amplificatorului pe intrare semnal dreptunghiular de 50kHz spre exemplu, pai si du/dt va fi mai lent. E o chestie normala.

Deci nu confundati du/dt la diferente frecvente si semnale dreptunghiulare cu slew rateul. :da

confuzia asta am facut si eu, am vazut ca o fac mai multi utilizatori pe aici, inclusiv sharky, dj leco... dar e gresita

Link spre comentariu

Salut la toata lumea gata un canal , arata (jumatate din merit e al domnului alex mm ) cam asa :am facut probe cu el cu rezistentele de rigoare pe ramurile de alimentare , nu pot sa reglez deloc curentul de mers in gol , care creste brusc de la 20 , 30 mA la 100 , 140 mA se arde intr-o veselie siguranta pe ramura pozitva , am ars vre-o 3 /4 , deocamdata il las asa ,ma ocup de el alta data nu stiu ce sa zic .... daca sunt ceva secrete poate ma lumineaza si pe mine cineva ( exclus piese contrafacute si alte chesti de gen , din acelasi lot de tranzistori finali 2sc5200.2sa1943si prefinali mje15030/31 am pus pe ampliful domnului zal si merg de ceva timp ) :jytuiyu

post-25976-139829369872_thumb.gif

post-25976-139829369887_thumb.gif

post-25976-139829370148_thumb.gif

Link spre comentariu

MErci de poze!Avem alta dovada practica ca SR-ul e constant si n-are treaba cu frecventa. Cursoarele is puse cam aiurea, dar tot se poate deslusi cat e SR-ul din cifrele de jos si cine vrea numarad patratele si inmultind cu baza.Eu am vrut sa ma asigur ca testul decurge calumea.Evident pentru cei din categoria: "panta devine mai domoala pe masura ce urci in frecventa" pozele acestea sunt irelevante, dar si ei sunt o cauza pierduta, deci n-are sens sa ii luam in calcul.

confuzia asta am facut si eu, am vazut ca o fac mai multi utilizatori pe aici, inclusiv sharky, dj leco... dar e gresita

Nu vorbi in numele altora. Si in special nu pune vorbe in gura altora. E o dovada de prost gust.Cauta unde am facut eu confuzia si posteaza. Chiar sunt tare curios.Eu am inteles cum sta treaba inca din 2006, de la cursul de teoria sistemelor. Acolo se explica clar notiunile de baza, notiuni care se aplica la orice sistem de pe lumea asta, fie ca e amplificator, fie ca e suspensie de masina sau racheta care merge pe marte.Acu ca te-ai prins nu fa pe predicatorul. S-au dat deja destule explicatii. Nu e nevoie de o explicatie semi-docta si pe jumatate gresita precum a ta.Da-mi voie sa iti sterg postul ca e doar pe jumatate adevarat (ma refer la partea tehnica, unde faci niste confuzii cam mari) si ma pui pe mine si pe alti colegi intr-o lumina proasta.Mai ales ca eu unul nu am spus niciodata ca SR-ul ar varia cu frecventa!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări