Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce tuburi electronice deosebite aveti in colectie?

feri.visky

Postări Recomandate

Intreb si eu aici, ca sa nu mai deschid alt topic. De ce au ales producatorii formatul "matroshka" pentru unele lampi? E doar o alegere arbitrara, sau una dictata de necesitatile tehnice?

Link spre comentariu

Intreb si eu aici, ca sa nu mai deschid alt topic. De ce au ales producatorii formatul "matroshka" pentru unele lampi? E doar o alegere arbitrara, sau una dictata de necesitatile tehnice?

Daca te referi la tuburi care au forma balonului in genul tubului 807 (G-807 la rusi),fara sa bag mana in foc, am citit pe undeva ca respectiva forma ajuta la o maibuna radiere a caldurii. Pe undeva pare a fi logic, suprafata sticlei este mai maredecat la un tub "drept".
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

3WP1 de la Westinghouse SUA, tub osciloscop , echipa un calculator electronic tip Friden 1162.Pt. a-l testa am sa incerc schema de osciloscop prezentata in cartea "Caleidoscop Audio" de G. D. Oprescu.

post-27450-139829387961_thumb.jpg

post-27450-139829387989_thumb.jpg

post-27450-139829388016_thumb.jpg

post-27450-139829388039_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Tocmai am primit, azi, un set de 6 lampi destul de vechi. Nu stiu de la ce au fost, nu stiu in ce conditie sunt (ultima din dreapta are balonul crapat) si nu stiu nici cat de deosebite sunt. O sa le pun la colectia personala, astea fiind cele mai vechi pe care le am. Ce am deslusit pe ele ar fi (de la stanga la dreapta): HP4101, RGN1064, AL1, AF7, KDD1, KC3. Le-am identificat, pana la urma. Radiomuseum e mare. Cam toate sunt de prin anii '32 - '41.

Link spre comentariu

Alte tuburi redresoare mici : familia 6X4 - Matsushita , doua Tungsram (HM- versiunea cu catodul excentric-raritate) ) , 6Ts4S (URSS) si 6Z4 -China.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Narva SR-1, tub releu, fabricat în August 1969:

Posted Image

Se poate alimenta direct de la reţeaua de c.a.?

Am alimentat unul dintre cele 2 tuburi de acest fel pe care le-am primit la o tensiune mai joasă(undeva la 140V) şi nu mai întrerupe contactul după ce nu mai este alimentat. Se mai poate face ceva în acest caz?

Link spre comentariu

In serie cu filamentul ar trebui pusa o rezistenta in asa fel incat curentul sa fie cat scrie pe tub, cam 12 mA. Tubul poate "rupe" 10 A!Daca este subalimentat nu cred ca functioneaza... sau temporizarea de conectare si de deconectare va fi foarte lung. In mod normal conecteaza/deconecteaza in 5-8 secunde.

Link spre comentariu

Va rog sa-mi spuneti ce tub e aceasta?Am banuiala ca e stabilizator cu vapori de mercur.(in cazul asta nu vreau sa tin in sertar!!)Din pacate nu scrie nimic pe el,asa am primit fara scris.

Posted Image

Link spre comentariu

... e stabilizator cu vapori de mercur.(in cazul asta nu vreau sa tin in sertar!!)

Nu stiu ce tub e(pare mai repede o dioda),dar in cazul cand ar fi cu vapori de mercur,care ar fi problema daca ar sta in sertar,sau oriunde in alta parte?Tin minte ca inainte vreme copii tineau cateva grame de mercur la... sub brat(si nu numai) cand li se lua temperatura,si n-am auzit sa pateasca nici unul nimic din cauza asta,deci stai fara grija,nu e cu vapori de mercur,si daca era,nu era nici o problema in a-l pastra alaturi de alte tuburi in colectie.
Link spre comentariu

Va rog sa-mi spuneti ce tub e aceasta?Am banuiala ca e stabilizator cu vapori de mercur.(in cazul asta nu vreau sa tin in sertar!!)

Salut,

In nici un caz nu e stabilizator si oricum, nici pe departe cu vapori de mercur, hi.

E un tub de emisie de mare putere, seamana cu ceva de gen EIMAC 3-500Z (trioda de emisie americana) sau GU-46 (pentoda de emisie sovietica). Inclin sa cred ca mai curand ar fi EIMAC, intrucat GU-46 are niste gaurele in placa si are altfel si partea dinspre picioruse, cat si alura balonului. 3-500Z are mai multe aripioare decat tubul prezentat de tine in poza si fata de GU46:

GU-46

3-500Z

Un index cu specificatii ale tuburilor EIMAC poti gasi aici.

Asadar, dupa forma care o are, cel mai curand cred ca ai de-a face cu echivalentul lui 3-500Z, respectiv tubul 3S035T-1 (productie initiala Tungsram). Costa de nou cam 60 USD.

Daca nu e inscriptionat, e cam suspect. Cum l-ai primit? Ambalat, sau cadou la liber? Stii ceva despre sursa de unde l-ai primit? Chinezii fabrica la greu tot felul de esecuri asemanatoare si le vand apoi pe piata, ca si cand ar fi tuburile originale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări