radhoo Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Tubul de care am amintit in PM, e G64W : Din pacate nu am gasit prea multe informatii. Se face referinta la el in urmatoarea lucrare: "Nuclear Instruments and Methods in Physics Research Section A: Accelerators, Spectrometers, Detectors and Associated Equipment" , Volumul 339, Articolele 1-2, 22 January 1994, Pagini 329-333. Masurarea nivelului de contaminare a solului folosind elicoptere D. M. Farcaiu, Maria Sahagia and Stefania Sahagia Institutul de fizica si inginerie nucleara, MG-6, Bucuresti, Romania (Horia Hulubei) ... "Un sistem de tip ASGM 25, continand o baterie de 72 tuburi Geiger Muller tip G64W, tuburi producse in Romania, cu continut de gaz organic, diametru 32mm si lungime 360mm" ... Se pare ca acest ASGM 25 a fost montat pe elicoptere , pentru a identifica depozite uranifere, dar si alte surse puternic radioactive. Faptul ca tubul contine gaz organic, ar putea indica ca e un tub de inalta tensiune (1050V - 1100V), gazele organice - adesea vapori de alcool etilic au fost folosite inaintea halogenilor, e deci o tehnologie mai veche. Daca e asa, ar putea functiona cu o rezistenta de 20M inseriata, dar as prefera sa gasesc date exacte inainte de a-i aplica tensiune. Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Merci pentru fotografia contorului G-64-W, asta mi-a declansat aducerea-aminte a ceva ce se retarasese in memoria ascunsa... Prin anii '70, injghebasem o coroana cilindrica din 20 de astfel de contori, conectati in anticoincidenta, incercand niste decelari in radiatiile cosmice. Proiectul a fost abandonat, din lipsa de electronice si din alte motive administrative.Acest contor are perete din sticla vopsita, pe fata interna fiind catodul sub forma de film de Wolfram (de aici rezulta W in indicativ). Contine argon si alcool etilic, deci nu halogen, si tensiunea de lucru este 800 V. Nu imi aduc aminte ce rezistenta serie am pus la fiecare, dar nu mai mare decat 10 M.Vorbeam de electronica... Necazul este ca acest contor da impulsuri mici ca amplitudine, mult mai mici decat contorii cu halogen.Deci aduc o corectie in postarea anterioara: nu exista G-??-H, ci G-64-W. (Foarte interesant ce simt, ca mi-am reamintit...). Link spre comentariu
radhoo Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Multumesc Selena. Se pare ca am nimerit gazul, dar nu si tensiunea de lucru, bine ca am avut rabdare sa astept pana adun mai multe informatii. Oare am vreo sansa sa gasesc foaia lui de catalog? Crezi ca parametrii de functionare s-au deteriorat mult dupa atata timp, fiind un tub cu etanol? Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 9, 2011 Partajează Postat Noiembrie 9, 2011 Cu placere. Cu siguranta tensiunea este 800 V. Dupa atatia ani... este posibil sa functioneze totusi. Moleculele de alcool se disociaza ireversibil doar in timpul utilizarii contorului, nu la stocare (moleculele de alcool au potential de ionizare mai mic decat argonul. Ionii de argon, produsi de radiatii, se neutralizeaza complet in timpul migrarii spre catod, smulgand electroni din alcool. Prin urmare, moleculele de alcool ionizate ajung ele la catod si nu produc emisii secundare din catod, cum ar fi produs ionii argonului. Aceste disocieri ireversibile limiteaza viata contorului la un numar de descarcari electrice (mare, dar mult mai redus decat in cazul contorilor cu halogen).Nu are ce sa se intample rau daca alimentezi cu tensiune lent crescatoare, si pe la 700 V incepi sa fii atent la ecranul osciloscopului, sa vezi primele impulsuri anemice care se vor stabiliza mai apoi, la 800 V.Foaia de catalog, cine sa o mai aiba? Acum, la Universitate, fizicienii fac softuri pe calculator, incercand sa prelucreze volumul mare de date experimentale obtinute cu aparatura gata fabricata si importata. Ceilalti au murit si... nici eu nu ma simt prea bine (cum zicea cu umor un mare scriitor american, la o conferinta). Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Asa cum am promis, m-am apucat de demontat. A trebuit sa confectionez o unealta... Din pacate cutia este plina cu ulei, nu am avut la indemana un recipient in care sa stochez uleiul asa ca m-am oprit. Link spre comentariu
radhoo Postat Noiembrie 13, 2011 Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 Ovidanie, pune uleiul ala intr-un flacon, nu ne mai tine curiozitatea in asteptare. Nu era mai util sa-l reconditionezi? JAN 8370 Un tiratron cu hidrogen. Cateva detalii aici: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_8370.html Sticla din jurul anodului contine uraniu. Acest tip de sticla are coeficientul de dilatare apropiat de media coeficientilor metalului anodului si a sticlei tubului. Se folosea in unele tuburi mai vechi. Mai multe detalii despre aceasta sticla aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Uranium_glass JAN 4C35A Un alt tub tiratron cu hidrogen si cu sticla cu uraniu: Datasheetul e atasat. 4C35sylvania.pdf Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 13, 2011 Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 Uleiul izoleaza electric, mareste tensiunea de strapungere si preia caldura de la anod. Cam dificil de desfacut, din cauza sudurilor, ovidanie. Pentru clatirea ochilor, uite aici ceva asemanator: http://www.facepunch.com/threads/1025652 (derulati pagina pana jos, mai la sfarsit sunt poze si mai bune). Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 In tot atelierul nu aveam nici un recipient, nici macar un pet de la bere sau suc. Dupa ce scot uleiul, cutia o voi desface ca pe conserva, prin distrugere. Am observat ca sudura este facuta cu plumb sau un aliaj de plumb, ar trebui ca din punct de vedere mecanic sa cedeze usor. Nu am de gand sa incerc topirea lipiturii, probabil va rezulta mult fum.Am si generatorul de inalta tensiune, in curand voi posta poze. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Sticla din jurul anodului contine uraniu. .Vezi poate te calca si pe tine "tiroristii" in cautare de asa ceva,ca s-au mai vazut cazuri... Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Am si generatorul de inalta tensiune, in curand voi posta poze.Dar generatorul nu se afla in cutia cu ulei? Anodul este la acelasi potential cu cutia (la masa, pamant), iar filamentul este la polul izolat al transformatorului de inalta tensiune; totodata, capetele filamentului sunt la 6,3 V obtiniti de la alt transformator, foarte bine izolat fata de masa. Redresarea tensiunii inalte o face chiar tubul Coolidge, ca o dioda cu vid, rezultand impulsuri de rad. X cu durata 0,02 s. Link spre comentariu
radhoo Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Sticla din jurul anodului contine uraniu. .Vezi poate te calca si pe tine "tiroristii" in cautare de asa ceva,ca s-au mai vazut cazuri... Decat sa-l ia din tuburile alea mai bine se apuca de sapat/minat. O sa pun cateva poze cu tuburile in lumina uv. Arata frumos.Ovidanie asteptam pozele! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Am reusit sa desfac cutia foarte usor, este din tabla de cupru sau aliaj de cupru. Uleiul din cutie are un vag miros de petrol lampant, ce ulei poate fi? Infasurarea de filament si de inalta tensiune se afla pe acelasi transformator. Asta inseamna ca tubul era folosit tot timpul la aceeasi putere, doza de radiatii era reglata doar prin timpul de expunere?? Se pare ca cutia mea era un dispozitiv complet, trebuia doar sa-l alimentez si gata, emitea radiatii. Am un alimentator fabricat de Siemens, tensiune reglabila in trepte, pana la 70KV. L-am primit impreuna cu dispozitivul pe care tocmai l-am desfacut, am presupus ca lucrau impreuna. In curand voi posta si cateva poze cu alimentatorul. Link spre comentariu
radhoo Postat Noiembrie 14, 2011 Partajează Postat Noiembrie 14, 2011 Poti oricand sa-l montezi la loc, ma gandesc ca se poate cositori la loc capacul de cupru, iar uleiul il torni prin orificiul cu filet, e mai valoros functional decat bucati: poti depana multe cu o astfel de unealta.In caz ca il preferi demontat, eu sunt interesat de transformator (are primar de 220, nu?) daca e disponibil pentru vanzare sau schimb. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Cateva poze cu sursa de inalta tensiune. Uitandu-ma cu atentie cred ca furnizeaza o tensiune de filament si o tensiune alternativa reglabila in trepte, intre 90 si 240V. Aceasta tensiune alimenteaza transformatorul de inalta tensiune aflat in cutia cu ulei impreuna cu lampa generatoare de raze X. Sursa mai are temporizator pentru inalta tensine si inca un reglaj necunoscut: 1-3mA, poate ma lamuriti voi. radhoo, nu voi remonta dispozitivul, nu are rost!! Ba din contra, in curand voi demonta si ce se vede in foto: Link spre comentariu
radhoo Postat Noiembrie 15, 2011 Partajează Postat Noiembrie 15, 2011 Cateva poze cu sursa de inalta tensiune. Uitandu-ma cu atentie cred ca furnizeaza o tensiune de filament si o tensiune alternativa reglabila in trepte, intre 90 si 240V. Aceasta tensiune alimenteaza transformatorul de inalta tensiune aflat in cutia cu ulei impreuna cu lampa generatoare de raze X.Sursa mai are temporizator pentru inalta tensine si inca un reglaj necunoscut: 1-3mA, poate ma lamuriti voi.Tensiunea reglabila in trepte 90-240V , este ceea ce primeste primarul transformatorului de inalte, astfel el va produce 50KV -> 140KV in secundar. Aceasta optiune selecteaza energia razelor X, 50KeV pana la 140KeV, si automat puterea de penetrare. Proprietatea e necesara in functie de tipul de tesut analizat, tesuturi moi, muschi, etc.Reglajul necunoscut, 1-3mA, controleaza tensiunea filamentului tubului de raze X. Marcajul in miliamperi se refera la curentul care va trece prin tubul de raze X, in functie de cat de luminos de filamentul. Rezultatul va fi o intensitate variabila de raze X, cu cat filamentul e mai stralucitor, fluenta de raze X va creste. Din nou, medicul alegea setarile in functie de partea corpului de analizat.Un alt reglaj aflat pe pupitru comanda timpul de expunere. In examninari, acolor unde e posibil, ideal e ca timpul de expunere sa fie cat mai mic, din motive evidente: mai putina treaba pentru sistemul imunitar al pacientului, dupa radiografie..Asadar pupitrul nu e "sursa" aparatului, ci cum spunea cineva "just a fancy timer" :)Frumoase piese, sa inteleg ca au fost casate, bine ca au ajuns pe maine bune si nu sub baros. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum