Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce tuburi electronice deosebite aveti in colectie?

feri.visky

Postări Recomandate

Iata mai jos o colectie de 10 tuburi cu continut RADIOACTIV. Fara sa fie alimentate electric, aceste tuburi emit radiatii, detectate de un contor geiger :bTyg9hKEooM Intre izotopii continuti se numara: Cesiu-137, Cobalt-60, Radiu-226, sau Krypton-85.Fiind in cantitati infime, si cu timp de injumatatire mic, Co-60 si Kr-85 nu mai pot fi detectati in afara tuburilor, pentu ca tuburile sunt vechi si in anii care au trecut, atomii s-au dezintegrat in elemente stabile.Aceste tuburi s-au folosit cu precadere in tehnologia radar din secolul 20. Elementele radioactive au fost adaugate pentru a spori raspunsul electric al tuburilor, prin imbunatatire ionizarilor din mediul interior.Detinerea de astfel de tuburi este permisa de Legea 111/1996 republicata 2006, privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, conform articolului 16, litera 1):"Activitatile in care se utilizeaza materiale cu activitate totala sau cu concentratie masica scazuta, generatorii de radiatii ionizante de tipul aprobat de Comisie si orice tuburi electronice care indeplinesc limitele si criteriile de exceptare prevazute in standardele internationale, astfel incat riscurile aferente activitatii sau sursei sunt minimum acceptate, se excepteaza, in parte sau in totalitate, de la aplicarea regimului de autorizare prevazut in prezenta lege. "Tuburile din film, in ordine sunt:11TN40, MA340, 313CD, JAN-8370, JAN-4C35, TG-77, EII-43-100, JAN-346B, 1B26, 1B22

Link spre comentariu

Aveti idee ce e lampa aceasta in imagine? are codul FP5000FB2 si google nu m-a ajutat. Are o oglinda concava in dreapta si un fir subtire infasurat pe tub asemanator ca la blitz-uri. Initial am crezut ca e un laser fara o oglinda dar capetele tubului orizontal sunt din suflare nu suprafete drepte drepte ca la un laser cu gaz. Incercat rapid cu un piezo de bricheta pare sa semene a descarcare in xenon asemanator ca la un blitz dar dimensiunea electrozilor (pare sa fie in curent continuu, un electrod e mai mare) ma face sa cred ca este o lampa cu xenon cu functionare continua.

post-4075-139829550293_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va salut,Printre cateva tuburi de la Mosu' , este si acest "bec": OSRAM Made in Germany2,07-6,21V 1,2A Vst bWzEste un stabilizator de curent dar nu cunosc unde s-a folosit.Daca stie cineva, multumesc !

Link spre comentariu

Aveti idee ce e lampa aceasta in imagine? are codul FP5000FB2 s

Nu ma pot gandi decat la ce ai spus tu deja, ar ajuta daca ai pune niste poze mai clare, poate din mai multe unghiuri.

Expun si eu cinci lampi din colectia mea care mi s-au parut mai deosebite:

Multumim pentru poze, ai fi interesat la un schimb pentru VAZ431 ? Caut sa folosesc asa ceva pentru acest proiect: http://www.pocketmagic.net/2012/10/stat ... timisoara/
Link spre comentariu

Nu prea le am cu pozatul dar cel de aici care vinde asa ceva le are (Pol): http://www.aukcjoner.pl/gallery/0088399 ... 1-76-.html (am cotrobait pe net dar toti dau codul si atat fara aplicatie sau macar aparatul din care face parte si numai la polonezi am gasit cu poze deci inclin ca lampa e poloneza iar limba e ca si chineza pentru mine adica zero barat) . Cred ca de aceea nu ati gasit nimic, am uitat eu sa pun liniuta de dupa FP. Ca idee, singura diferenta este ca lampa mea are mai putina "negreala" la electrozi. Multumesc.

Link spre comentariu

Faine pozele, si un tub interesant . Curios cum are oglinda la capat. Clar e o lampa de descarcare in gaze, asemanatoare unui blit, cu electrod de declansare, ramane de vazut in ce aplicatii a fost folosita.Imi amintesc ca am vazut un design asemanator, dar mult mai complex , de tub laser cu vapori de mercur. S-ar putea ca tubul tau sa fie chiar asta, intr-o varianta super simplificata. Nu vad alta functionalitate pentru acea oglinda. Tensiunea de lucru era de 10-20KV, din cate tin minte.

Link spre comentariu

Totusi capetele tubului nu sunt realizate pentru "tehnica laser" pentru ca par formate odata cu tubul si nu sunt slefuite sau indreptate cumva. As arunca o ipoteza precum ca ar fi dintr-un echipament medical (acestea, inafara de cele militare nu prea au descrieri detaliate pe internet) si faptul ca exista oglinda m-ar face sa cred ca ar fi o lampa cu xenon de putere mai mare, principial asemanatoare cu lampile auto cu xenon. Posibil ca durata de functionare sa fie mica dar sa fie necesar un flux luminos intens si cu caracteristica de culoare apropiata de a soarelui. Ma bazez pe faptul ca, nu mai retin exact unde am citit, un tub blitz obisnuit de aparat foto poate fi alimentat incontinuu cu o putere de maxim 5W si am extrapolat acest lucru la dimensiunea acestui tub ajungand undeva la 80-100W (un punct de plecare ar fi aici (Eng): http://webcache.googleusercontent.com/s ... +operation ). Are 7cm lungime si 5cm intre electrozi si, dupa informatia din acest site, ar fi undeva la 50W. E doar o ipoteza.

Link spre comentariu

nu am stat sa urmaresc tot topicul de la un capat la celelalt, dar am sa postez niste tuburi pe care le am eu mai "deosebite", colectie nu am, doar experimentez cu ele.

de la stanga la dreapta, primul este o trioda 6s1j, iar celelalt este o pentoda 6j1j.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări