Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce tuburi electronice deosebite aveti in colectie?

feri.visky

Postări Recomandate

Probabil pentru a nu taia pinii unei piese destul de scumpe...cum erau tranzistorii pe atunci...

da , cred ca asta e cea mai probabila explicatie.
si pt a putea refolosi electronistii piesele, nu ca acum ca nici 5 mm nu au terminalele :da
Link spre comentariu

Raspunsul corect este altul: daca va uitati in indrumarele de electronica de pe vremuri o sa vedeti ca lipirea corecta era prin tinerea terminalelor cu un cleste si apoi lipirea cu fludor, pentru a nu se defecta tranzistorul din cauza caldurii. De aceea nu se taiau terminalele, sa ai de ce sa apuci cu clestele!

Link spre comentariu

Raspunsul corect este altul: daca va uitati in indrumarele de electronica de pe vremuri o sa vedeti ca lipirea corecta era prin tinerea terminalelor cu un cleste si apoi lipirea cu fludor, pentru a nu se defecta tranzistorul din cauza caldurii. De aceea nu se taiau terminalele, sa ai de ce sa apuci cu clestele!

3 cm e cam mult ca sa lasi pentru cleste (cu penseta iti ajung si 3-4 mm), si nu trece nu stiu ce caldura la asa distanta.
Link spre comentariu

Mda, insa pe vremea aia degetele " de electronist " erau obisnuite cu piese ceva mai mari (trafuri, rezistente de 10-30w, conzii cu hartie) si ciocanul de lipit rar avea sub 100w, iar pe cablaj se puneau multe grame de fludor la o lipitura, si se racea mai greu. tranzistorii erau deci cam prea mici ca sa fie plantati asa lejer, ca azi...

Link spre comentariu
Vizitator marius_vfp

unii din tranzistorii mai vechi tip eft 303 se ardeau usor din cauza caldurii primite de ciocanul de lipit , si se apucau cu un cleste ce facea practic o bariera termica , caldura se scurgea in cleste si nu in tranzistor , insa la socuri nu rezistau deloc . iar pinii se rupeau foarte usor la mai multe indoiri , :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Mai am un tub cinescop, ( a trebuit sa il caut) MW41-1 , marca Mullard. Particularitatea acestui tuub este ca are conul ( piramida) din metal, care este in acelasi timp si anodul. Este fabricat in 1953. Erau destul de periculoase la vremea lor.

Link spre comentariu

Mai am un tub cinescop, ( a trebuit sa il caut) MW41-1 , marca Mullard. Particularitatea acestui tuub este ca are conul ( piramida) din metal, care este in acelasi timp si anodul. Este fabricat in 1953. Erau destul de periculoase la vremea lor.

Partea interesanta e ca aceste tuburi catodice se alimentau cu anodul la masa (sau potential apropiat de 0V) si catodul la -V. In felul asta nu mai e periculos. O gramada de aplicatii cu tuburi catodice sunt construite in acest fel, tocmai datorita problemelor de izolatie care ar putea sa apara. Uite un exemplu: http://dl.dropbox.com/u/3712780/T565.jpg
Link spre comentariu

Nu era musai sa se alimenteze astfel ci functie de schema adoptata, se putea alimenta si conventional. Aceste tuburi au fost construite in epoca in care sticla era destul de greu de prelucrat si se dorea scaderea costurilor de productie a unui cinescop. Partea rea era ca nu aveau izolatie foarte buna, iar la aparatele alimentate direct din retea, erau pericol public. Treaba este ca oricum si fiabilitatea lor a cam lasat de dorit , mai ales imbinarile sticla-metal. Multe au fost timpuriu inlocuite cu tuburi mai moderne cu constructie de sticla(MW43-64 MW43-69 - aluminizat). M vine de la focalizare magnetica. Daca are fi fost cu focalizare electrostatica era cu A. Oricum tubul meu este aerat si stratul de luminofor este afectat, insa este o piesa interesanta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări