Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare putere pe medii si inalte

Bullix

Postări Recomandate

Salut!

As dori sa stiu cum pot limita puterea debitata pe un midrange si pe un tweeter dintr-o boxa fullrange (3 cai), cu filtru corespunzator. Problema e ca boxa e cam de maxim 70W RMS, insa doar wooferul poate duce atat, se pare ca mid-ul si tweeterul se cam prajesc de la 50-60W in sus, si nu vreau sa inlocuiesc marca/modelul lor, ci doar sa le schimb cu unele noi si sa fiu sigur ca n-or sa se mai arda.

Presupunand prin absurd ca se debiteaza in jur de 90W pe toata boxa, vreau ca pe mid&tw sa nu pice mai mult de 50W. Ele sunt in 8ohmi si puterea reala n-o cunosc dar o pot cota la maxim 50W RMS sa zicem. As putea sa "vars" diferenta de circa 40W pe un rezistor de putere inseriat cu ele? Sau cu un condensator? Ce pot sa fac?

Numai bine!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Bullix

4

• d2134

2

• ratza

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

majoritatea puterii se duce pe woofer oricumpoate frecventa de taiere pt mid si tw e prea mica si d-aia se ard la puteri mai marisau poate folosesti boxa la distorsiuni prea mari

Link spre comentariu

As putea sa "vars" diferenta de circa 40W pe un rezistor de putere inseriat cu ele?

Da, se poate. Deobicei se folosesc rezistori neliniari care isi cresc rezistenta la cresterea curentului. Cei mai uzuali rezistori de tipul acesta sunt filamentele de becuri. Bine alese niste becuri bagate in incinta protejeaza difuzoarele destul de bine. Solutia se foloseste si la multe incinte industriale.
Link spre comentariu

Ca bine zici :aplauze la asta nu m-am gandit... insa prin folosirea unor rezistori liniari uzuali, trebuie musai ca puterea acestora sa fie de ordinul watiilor pe care vreau sa-i "tai", nu? Adica un rezistor la 5W sau la 9W de 4,7ohm s-ar arde evident, nu? :(

Link spre comentariu

Da, fie ca sunt liniari fie ca sunt neliniari, rezistorii trebuie sa poata disipa excesul de putere fara sa se incalzeasca la temperaturi periculoase fiindca exista pericol de incendiu.Daca folosesti rezistente normale trebuie sa le montezi in L-pad, ca sa nu modifici impedanta vazuta de amplificator, si vor atenua si la putere mica. Astfel vei schimba caracteristica de raspuns a boxei. Si aceasta solutie s-a aplicat la boxe industriale. Unele boxe Unitra aveau un atenuator reglabil in citeva trepte cu comutatorul montat pe panoul frontal.Roaga un moderator sa-ti mute topicul la "Incinte". Acolo sunt oameni cu experienta care iti pot da scheme concrete.

Link spre comentariu

Da, ROG MODERATORUL SA MUTE TOPICUL LA .

Stiu cum sunt Unitrele, am si eu o pereche, au acele comutatoare cu +/0/-, de acolo mi-am inchipuit si eu ca trebuie folositi cumva niste rezistori. Cred ca pana la urma desfac wooferul de la Unitre si ma uit mai atent pe filtrul lor.

Multumesc mult!

niq_ro a mutat discutia de la ACCESORII AUDIO la INCINTE!

Link spre comentariu

Pot realiza manual rezistentele necesare din nichelina? Asa le pot face exact la valoarea care imi trebuie. Intrebarea e cat de mult de vor incinge? Stie cineva coeficientul termic la nichelina?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări