Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Model de circuit

Vizitator Cati

Postări Recomandate

Salut. Sunt incepatoare rau-rau ... deci va rog sa nu radeti. Am si eu nevoie de un circuit, nu conteaza complexitatea, cu 2 contacte. Cand inchid un contact sa am la iesire un nivel de tensiune, iar atunci cand inchid celalalt contact sa am un nivel diferit, sa spunem dublu. Tensiunile sa se invarta in jurul valorilor de 1 - 6 V. Ma poate ajuta cineva, va rog??? :werg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laci

5

• cirip

2

• Badman

1

• sofian

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator Cati

Nu conteaza intensitatea curentului prea mult.. hai sa spunem max 200 mA. Mie imi trebuie acest circuit pentru a sesiza deplasarea unei roti. Cand roata se invarte intr-un sens inchide un circuit, cand se invarte in celalalt sens inchide celalalt circuit. Am pus nivele diferite de tensiune ca sa imi dau seama sensul de rotatie al rotii. (trebuie sa masor lungimea cablului ce se desfasoara). Tensiunile pe care le obtin le iau cu o placa de achizitie si o sa las LabView sa isi faca treaba. Fac eu un programel sa imi contorizeze impulsurile, le aduna el, la scade etc ....... Mersi mult.

Link spre comentariu

Atasat gasesti schema, cele 2 nivele il setezi cu 2 potentiometre, LM358 are rol de buffer.Un tabel pentru iesire:S1 S2 Uout 0 0 8.5V (nu poate sa mearga pana la Uin) 0 1 Val. setata prin R5 1 0 Val. setata prin R6 1 1 (Val. setata prin R5+Val. setata prin R6)/2[attachment=0]2levelV.jpg[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator Cati

Mersi mult ...... Dar eu doream ca atunci cand ambele contacte sunt deschise sa nu obtin nimic la iesire. Sper sa ma pot descurca.... Oricum am un punct de plecare. Sau uite..... cand ambele contacte sunt deschise, nu se obtine nimic la iesire. Cand e inchis un contact, sa fie un nivel de tensiune (sa spunem de exemplu 2V). Cand e inchis celalalt contact sa fie acelasi nivel dar cu semn schimbat (-2V) . Asa e mai simplu? Mersi mult inca o data. :salute:

Link spre comentariu

Deobicei nu se folosesc contacte mecanice la aplicatii de genul asta, se pun 2 senzori optici(sau magnetici) unul langa celalalt, este o roata cu fanta/gaura care acopera ambele senzori(sau magnet), cand se roteste si trece in fata senzorilor se obtin 2 semnale decalate cu 90 de grade, daca primul front de semnalvine de la senz.1 atunci se merge intr-un sens daca vine de la senz.2 atunci in celalalt sens.

Link spre comentariu
Vizitator Cati

Si eu ma gandisem la varianta cu senzori optici, dar asa sesisez numai sensul de deplasare al rotii, nu si cat s-a deplasat. Iar eu am nevoie de ambele.. proiectelul asta e destul de complicat, tre sa ma gandesc bine, sa imi storc creierasii..... :limb: Pai.. din tabel reiese ca daca ambele contacte sunt deschise, tensiunea este de 8,5 V.. iar acum imi spui ca este 0. Care e adevarul? Te anunt daca a iesit ceva.

Link spre comentariu

Si eu ma gandisem la varianta cu senzori optici, dar asa sesisez numai sensul de deplasare al rotii, nu si cat s-a deplasat. Iar eu am nevoie de ambele..

Gandeste-te la maus. Sesizeaza si sensul deplasarii si cat s-a deplasat... Si e cu senzori optici. Sensul deplasarii este dat de relatia de faza dintre 2 impulsuri generate de sistemul optic. Distanta se determina prin numararea impulsurilor si cunoasterea unei constante de calibrare de genul metri/impuls.Cirip
Link spre comentariu

Dupa cum vezi, am mai pus o schema :)Si cu 2 senzori iti dai seama si de sens si de deplasare:[attachment=0]quadrature.JPG[/attachment]Deci cele 2 semnale A, B vin de la 2 senzori, cum am explicat mai inainte, recent am facut un numarator ptr. cineva cu niste senzori hall, detectia sensului si numararea l-am facut asa, detectez un front pozitiv(0->1) de la senzorul 1(semnal A), in acest moment citesc si semnalul B, daca este 0 atunci se deplaseaza de ex. stanga, daca este 1 atunci invers, numar impulsurile(fronturile pozitivi) de la A, voala am si sensul si deplasarea.Poti sa faci si cu contacte mecanici, numai ca nu tin mult, si adauga tranzienti la momentul comutarii, trebuie filtrat prin soft.

Link spre comentariu
Vizitator Cati

Gata, m-ati convins, il fac cu senzori optici...... tre sa iau tot proiectul de la inceput .. o sa doara ... Si proiectul s-a complicat... am nevoie si de un cronometru care sa imi indice timpul.. adica trebuie sa stiu ca la x minute de la inceperea masurarii cablul s-a desfasurat cu y metri. Si datele astea trebuie sa le introduc in calculator .. ufff, dar greu mai e! Dar sa le luam cu inceputul: cum fac circuitul care sa imi determine succesiunea fronturilor ? Banuiesc ca dupa aceea am nevoie de un numarator up/down si o memorie care sa imi stocheze valoarea. PS. Stiu sa programez in VHDL destul de bine. Daca fac schema, ma poate indruma cineva cum sa o pun in practica? Ca pe noi nu ne invata asta la facultate.....

Link spre comentariu

deci nu ma pot abtine sa nu comentez si eusterge te rog fraza asta "Stiu sa programez in VHDL destul de bine" , pe mine ma bufneste risul/plinsucum adica sti sa programezi VHDL si nu sti sa faci o un circuit cu doi senzori optici ?vai de studenti nostri care abordeaza scheme complicate dar nu stiu electronica/fizica elementara din liceusi acum hai sa-ti zic cum faci"Tensiunile pe care le obtin le iau cu o placa de achizitie si o sa las LabView sa isi faca treaba"deci placa aia de achizitie sigur are si intrari digitaledaca viteza de desfasurare nu este mare, niste contacte simple(microsw) sunt suficientedaca nu senzorii optici sunt buniiar restul zici ca sti sa faci in LabView

Link spre comentariu

cum fac circuitul care sa imi determine succesiunea fronturilor ?

Foloseste un bistabil D. Aplici cele doua semnale desenate de Laci pe intrarea de clock si pe D. Iesirea Q o sa fie 1 sau 0 in functie de sensul deplasarii. Ptr numararea impulsurilor, iei unul dintre semnale si il aplici unui numarator. Daca numaratorul e reversibil, poti sa-i spui cu iesirea bistabilului D in ce directie sa numere. Atentie la limitele intervalului de numarare, ca acolo o ia toata treaba prin sfecla si te trezesti cu distante negative.Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări