Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incepator ... :|

Vizitator alexko

Postări Recomandate

Vizitator alexko

Salutare, In primul rand, imi ridic palaria in fata celor care dau solutii si isi pun proiectele pe acest forum.rog useri sa nu :bataie pt topicul nou.Ideea e ca vreau sa ma apuc de microcontrolere, ca si programare stiu pascal, |Visual basic , C - nu cred ca ar fi o pb, matlab, Am un proiect in cap si vreau sa invat , ca sa il pot pune in practica, un robot care:- la instalare sa faca perimetrul camerii, sa isi faca o "harta " cu toate obstacolele;- un detector de culoare- sa aiba atasat un touch screen pt comenzi si optiuni- control 2 motoare DC, 4 Servo- wirelees, conectare la un hub wireless, -> server pt o cam ip si comanda onlineIntrebare , se pot face toate astea cu un microcontroler , sau solutia ce a mai buna ar fi sa pun pur si simplu un laptop, ii pun o folie touch screen, fac un program in vb si am rez problema.Totusi vreau sa invat sa prog microcontrolere, PIC sau ATMEL - diferenta doar de firma ?Va multumesc anticipat.Cu stima :ewryt45w :ewryt45w :ewryt45w

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• puiu

3

• Abram Burel

2

• cniky

1

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Cam multe intrebari pentru un singur topic. Unele chestii au fost sau inca mai sunt discutate, deci ar fi bine sa citesti pe indelete si cu rabdare.Mentine-ti entuziasmul si urmareste scopul ce ti l-ai propus, dar... ce te faci cu touch-screen-ul daca robotelul nu vrea sa te mai asculte si o ia la fuga? :rade:

Link spre comentariu
Vizitator alexko

da, m am hotarat in oarecare masura cu ce firma de microcontroler merg, cred ca cu pic , am gasit multa documentaatie despre ele si , cu un calculator , deja stiu sa fac interfata pt touchscreen , si cred ca este mult mai usor si ceva mai elegant,multumesc mult , si mai astept pareri:d :da

Link spre comentariu

Proiect foarte ambitios pentru un incepator.Iti propun sa faci fiecare functie separat si apoi sa le cuplezi intre ele conform unui algoritm care il vei face. Sper ca ne veida niste date despre timpi alocati pentru fiecare functie si despre cum ai gandit trecerea de la o functie la alta.

Link spre comentariu
Vizitator alexko

Asa ma gandeam si eu , o placa care sa i a datele de la toti senzorii , sa ii centralizeze si sa i trimita calculatorului, 1 controler pt turatii si pt cele 4 servo, iar partea de wireless sa fie de la calc:D.am gasit pe undeva o placa pe la vre o 30 e completa pt mai toti senzorii de care am eu nevoie. trebuie sa o mai caut , ca vreau sa dau drumu la proiect. daca mai aveti ideii astept cu nerabdare,:d :wav: merci mult

Link spre comentariu

- la instalare sa faca perimetrul camerii, sa isi faca o "harta " cu toate obstacolele;

Cand reusesti sa faci un model functional care indeplineste conditia de mai sus, fa-i un film si ataseaza-l unui e-mail catre FBI si CIA. S-ar putea sa-ti faca o propunere...

Revenind cu picioarele pe pamant, iti propun sa construiesti intai un model (robotel) telecomandat. Dupa ce reusesti sa depasesti dificultatile tehnice implicate de constructia modelului telecomandat, doteaza-l cu inteligenta ca sa actioneze singur. Nu uita sa pui si un buton mare, rosu ptr STOP GENERAL, asa ptr orice eventualitate. :dans:

Cateva surse de inspiratie si module/subansamble:

http://www.vexrobotics.com/

http://shop.lego.com/ByTheme/Leaf.aspx?cn=17&d=70

Nu, nu glumesc cu Lego. Nu o lua ca pe o jignire, ca nu este. :) Uita-te ce senzori misto au. Poate te inspira.

Ia-o in pasi marunti, altfel o sa ai o multime de frustrari.

Bafta!

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator alexko

merci mult pt feedback.partea de "mapare" o fac ceva de genu :- la instalare, o ia intr o singura directie, si isi masoara distanta parcursa cu ajutorul optocuplorelorpozitionate pe fiecare roata in parte.- ajunge la un obstacol,il inconjoara, si uite asa face la inceput perimetru, dupa care cunoscandu-si dimensiunile , din soft, parcurge "centrul", gaseste un obstacol, il indica in coordonate x=.., y..., si la sfarsita apare ceva de genu "SNAKE".imparte intreaga arie in 20x20 mm, si in felul asta reuseste sa aiba o rezolutie suficient de mare , chiar si pentru obiectele mai mici.in cazul in care mai apare un obiect nou il mapeaza.la fiecare traseu facut verifica daca obstaclele au disparut .asa consider ca ar reusi:D Nu stiu la senzorii acustici , daca se poate interfata grafic-> gen senzorii de parcare la calculatoarele de bord la masinile ceva mai scumpe. am vazut ca iti arata grafic, :da acu nu stiu exact unde gasesc "componenta" care sa imi faca legatura intre senzori si calculator :nas: ca in rest am gasit resurse pe sfantul NET :freaza: Merci mult inca odata pt interes , cand o sa incep programul o sa incep sa dau informatii mai multe, am inceput deocamdata sa fac o schema logica a programului si a achizitiei de date, asa fac si programele :d Stima

Link spre comentariu

Poti sa iei in calcul si faptul ca robotelul patineaza? Adica sa nu ajunga in centru desi calculul iti da ca el este in centru?Vezi ca va trebui sa eviti sursele de caldura? Are sensor de temperatura? Nu vreau sa te dezarmez dar pun cateva intrebari, deoarece dotarea cu inteligenta a robotelului nu cred ca este foarte simpla.

Link spre comentariu
Vizitator alexko

Buna intrebarea asta cu alunecarea :-? chiar nu m-am gandit la faza asta , ma gandeam ca daca il echipez cu 4 roti mai mari si el o sa aiba undeva la 40kg, nu aluneca, dar este ff posibil sa alunece doar 1cm si tot calculul lui de masinarie binara se duce :(

cred ca ar fi bine sa foloseasca , in afara de optocuplorele alea si un sonar pentru apreciat distanta aprozimativa pana la un obstacol fix, si sonarul asta sa aiba doar misiunea asta, si automat la fiecare secunda sa isi recalculeze locatia.

astept idei mai bune, ar fi bine sa foloseasca triangulatia, sa zic asa , sa montezi 2 emitatori - dar e complez si banuiesc ca erorile ar fi destul de mari :(

am gasit o interfata buna intre senzori si PC:

http://www.phidgets.com/products.php?product_id=1018 - ce parere aveti de ea:D

O seara buna

Link spre comentariu

Poti detecta patinarea daca folosesti o roata... nemotoare. Daca robotelul e 4x4, atunci ii mai pui o rotita la mijloc pe o parghie tensionata cu un arc pentru ca rotita sa apese bine pe sol.

Link spre comentariu
Vizitator bogdanp9

Citind asta ma intreb asa putin off-topic: oare insectele cum gandesc ? :) - adica cum isi fac ele "harta" cu obstacole si alte chestii. Interesant proiect ti-ai propus, succes. PS: Citind pe un forum de robotica am vazut niste pareri ale unor membrii conform carora s-ar putea produce un robot ( adica o inteligenta artificiala ) cu cunostinta de sine (self-conscience). Mie mi se pare nu numai o utopie dar si o chestie nebuneasca , deja ne jucam de-a Dumnezeu cu astfel de idei. Oricum daca el "stie" unde e, ce dimensiuni are si alti parametrii fizici nu inseamna ca e constient de propria existenta... ma rog, o iau pe aratura :) Revenind, cam la ce pret crezi ca s-ar ridica investia in producerea robotului tau ?

Link spre comentariu
Vizitator alexko

ca si pret se duce undeva la aproximativ 1000 euro;-calculatoarele sunt ieftine . SH-3 motorase dc-3 servo-2 PhidgetInterfaceKit 8/8/8 80 dolari canadieni-1 PhidgetMotorControl HC pentru motoarele dc de putere- controlerul pentru servo il fac eu :dSi programul in visual basic pt ca astia de la Phidgets au librariile facute pentru visual basic :d si e mult mai usor de lucrat cu el.Furnicile nu isi fac harti si etc, dar cred ca se bazeaza ff mult pe instinct, robotelul trebuie sa discretizeze suprafetele, sa faca calcule, sa isi "mapeze" obstacolele, sa faca perimetru, sa isi stie dimensiunile, pentru a avea control mai bun.de acu trebuie sa fac rost de bani pentru proiect, dar de cateva luni numai la asta ma gandesc, ar fi mult mai elegant sa il fac cu microcontrolere, dar pentru mine e un domeniu necunoscut :nas: , programarea mi a placut doarte mult si imi place, si imbinarea hardware cu software e minunat. cred ca pentru chestii mai mici si mai putin complicate e mai bine sa folosesti microcontrolere, dar pentru discretizari si calcule matematice, algoritmi si etc cred ca e mai bun pc. acu intrebare, pt windows 98 iti mai trebuie licenta :rade: Stima Revenind, cam la ce pret crezi ca s-ar ridica investia in producerea robotului tau ?

Link spre comentariu

Legea asa zice, ca nu ai voie sa folosesti soft nelicentiat, indiferent in ce an a fost produs iti trebuie licenta, chiar si pentru win98 desi win98 nu se mai vinde de mult. Daca vrei neaparat licenta de win98 poti sa cumperi ceva second hand.In locul tau as folosi Linux. Ai avantajul ca e gratuit si daca vreodata vrei sa migrezi algoritmii robotelului din calculatoare in microcontrollere iti va fi mult mai usor pentru ca linux se poate pune si pe microcontrollere.Indiferent de OS incearca sa ramai cu softul in zona open source si limbaje care merg pe orice platforma. Nu cred ca VB e asa portabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări