adi_0106 Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Asta inseamna ca eu cand dau comanda din programelu ala la portu` paralel, el imi aprinde ledul, led care este pus ffff aproape de fototranzistoru` ala, nu?Daca asa e ... da-mi o serie de fototranzistor, ceva ca de la lectiile astea am chiulit 8) Link spre comentariu
ALEKS Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Pai cand trimiti "255" (mov al,255) pe portul paralel, starea logica este 1 deci circula +5Vdc pe canalul respectiv. Va comanda un LED, doar ca trebuie sa-i limitezi curentul care trece prin el. Mai indocat este sa utilizezi si un tranzistor care sa comande LED-ul.Cat despre fototranzistor... merge orice (sau aproape orice). Incearca ROL91, ROL33, care-l vrei tu. In general majoritatea functioneaza, mai ales daca LED-ul emite destula lumina cat sa-l comande. Daca nu ai la indemana un fototranzistor, acesta poate fi emulat cu o fotodioda si un tranzistor BC107. Daca te intereseaza ideea, execut o schema pentru astfel de emulare. Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Fratilor, de ce chinuiti omu? 1 led= cel mai ieftin ( portocaliu, rosu 1000...5000 lei)1 Fototranzistor(ROL91) = 15.000-25.000 leiTOTAL (in medie) = 20.000lei + manoperaDaca te gandesti ca faci asta o singura data e OK, dar de 8 ori...Pe cand un amarat de optocuplor (4N25) costa vreo 12.000 la Vitacom sau cu doua perechi (PC827) 27.000 lei tot la Vitacom... mai sunt si alte modele... Link spre comentariu
ALEKS Postat Februarie 24, 2005 Partajează Postat Februarie 24, 2005 Ai perfecta dreptate!Eu nu m-am izbit de aceasta problema (neavand nevoie de optocuploare, nu am notiunea pretului -- dar vad ca este mai mult decat bun)...Eu mi-am construit un simplu cablaj cu 8 LED-uri portocalii si 8 tranzistori 2N2222 si il mai folosesc cu secvente de tip "loop" sau "jmp" pentru a face atmosfera de Craciun, etc. Bineinteles ca portul parallel stie sa "multiplice" canalele de iesire... 1 cu 3 spre exemplu... 1 cu 4 si tot asa... Daca as avea destul timp as construi un cablaj cu o matrice de 64 LED si poate as mai experimenta si alte configuratii luminoase (pe cand 64x2 gauri pentru LED... 64x3 gauri pentru tranzistor... 64x2 gauri pentru rezistor...). Link spre comentariu
Bercu Giuliano Postat Martie 2, 2005 Partajează Postat Martie 2, 2005 pentru cine are nevoie am 20-30 relee Finder 12V 5A cu dublu contact noo-noute....la schimb ....eu nu prea am ce face cu ele...poate va ajuta... Link spre comentariu
adi_0106 Postat Martie 3, 2005 Partajează Postat Martie 3, 2005 De unde esti ?? Si cat vrei pe bucata ??? :wink: Link spre comentariu
Bercu Giuliano Postat Martie 3, 2005 Partajează Postat Martie 3, 2005 bucuresti...titan....da-mi un tda7294 bun pe ele,daca te hotarasti da-mi un rspuns si-ti dau un nr de tel la ma suni sa stabilim o intalnire Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Martie 3, 2005 Partajează Postat Martie 3, 2005 Cam la ce pret te-ai gandit? Sau pe ce le vrei schimba? Link spre comentariu
Bercu Giuliano Postat Martie 3, 2005 Partajează Postat Martie 3, 2005 am spus mai sus.... Link spre comentariu
Vizitator Phantasy Postat Martie 15, 2005 Partajează Postat Martie 15, 2005 voi nu aveti intereferente de la acea placa cu relee ... ca a si eu una cu 8 relee si am la interferente .... ce e grav , ca se aud in boxe ... :cry: vreo solutie stiti ? Link spre comentariu
Vizitator PanterA Postat Martie 28, 2005 Partajează Postat Martie 28, 2005 Poata va este de folos. Un progamel de control al iesirilor pe portul paralel. http://www.infoacces.ro/automatizari/portsend.exe Orice sugestie este bine venita. Link spre comentariu
Vizitator PanterA Postat Martie 28, 2005 Partajează Postat Martie 28, 2005 cel de mai sus e pt Xp/2K si pentru 98: http://www.infoacces.ro/automatizari/portsend98.exe Link spre comentariu
psanyi Postat Aprilie 2, 2005 Partajează Postat Aprilie 2, 2005 Salutare ! In sistemele de operare care ruleaza in modul protejat (total fara emulare), nu puteti accesa direct nici un port din spatiul utilizator (user space sau ring 3). Deci asta inseamna ca aveti nevoie de un driver pt jucarie ca sa functioneze... Va spun asta ca m-am chinuit si eu sa fac pe portul paralel un programator pt microcontrollere ATMEL ISP (folosind doar cei trei pini a circuitului MOSI MISO ....). Toate au fost frumoase si functionale in Win98 ,dar dupa ce instalasem XP nu a mai functionat. Citind diverse articole scrise pe jumatate ,gen DDK de la Microsoft (pt ca nu stiu cati dintre noi avem de aruncat afara 3000 $ pe un seminar de 2 sapt pentru windows internals) n-am inteles prea mare lucru ... Am gasit un driver geneeral (care se instaleaza dinamic ,adica nu apare in device manager) si permite accesul la orice port cu orice tip de data (byte, word s.a) se poate gasi gratuit (atat sursa cat si dll) la http://www.internals.com/ are si un fisier help in care explica cum se foloseste in diferite limbaje de programare (VC++ , VB, CBuilder) si ceva exemple (sursa). Merge pe orice sist Windowzz (am incercat in Visual Studio C++ 6.0 ).Primul meu programel a fost pt un Display cu cristale lichide de 16x2 caractere, dar pt programator tot nu a mers cum vroiam pt ca din aplicatii nu puteam face delay mai mic decat 1 us (va dati seama ca sa incarci serial 4 K de cod, adresa + data + cod_comanda cam dureaza .... ) asa ca aveam nevoie de alta solutie. In timp ce cautam cu google mai multe informatii despre modul in care se scrie un driver pentru windows ,am gasit o carte tiparita online in doua versiuni gratuite (deja a aparut si vers. a 3-a ) pt sist. de operare linux care interfata grafica incet incet incepe sa se aproprie de interfata windows-ului.In aceasta carte este explicat (bineinteles in engleza) cum functioneaza kernelul de linux si cum se scrie un driver (necesita cunostinte de programare in C) si da si un exemplu practic cu portul paralel (pt ca explica tratarea cererilor IRQ si DMA).... Pe cei care, credeti ca va intereseaza aceste carti le puteti gasi a doua vers la http://www.xml.com/ldd/chapter/book/ a treia vers. la http://lwn.net/Kernel/LDD3/ Nu v-am scris aceste randuri pt ca sunt fan inrait a Linux-ului dar cred ca pentru cei care doresc sa construiasca ceva de la inceput in care sa fie implicat si un PC aceasta platforma ofera foarte multe oportunitati pentru ca este o platforma deschisa fara secrete cu multe forumuri si HOWTO-uri si desigur aplicatii.(poate mai greu de configurat si instalat dar merita efortul) Va doresc succes ! Link spre comentariu
Vizitator maoo Postat Aprilie 19, 2005 Partajează Postat Aprilie 19, 2005 imi cer scuze pentru interventie care este cam off topic:cel mai bine ar fi sa schimbati numele acestui topic in ceva de genul: comanda prin portul paralel sau ceva de genul, oricum sa fie mai explicit..de ce spun acest lucru: am si eu un post la capitolul automatizari pe care nu il mai faceam daca citeam acest topic, si astfel nu mai umpleam pagina principala...si asa destul de incarcata (nu ca ar fi un lucru foarrte rau), dar ca nou venit pe acest forum nu stiam la care topic sa ma mai uit...Sa auzim numai de bine! Link spre comentariu
Vizitator maoo Postat Aprilie 19, 2005 Partajează Postat Aprilie 19, 2005 si inca ceva: pentru a posta scheme puteti folosi http://www.imageshack.us - atentie nu merge decat cate o imagine pe zi in modul free. pentru mai multe parca se plateste... Toate cele bune! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum