Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum verifici daca o tensiune apartine unui interval?

Vizitator bogdanul2003

Postări Recomandate

Vizitator bogdanul2003

Vreau sa realizez un osciloscop care sa inregistreze tensiuni intre 0 si 32V. Am impartit intervalul 0-32V in 8 intervale (0-4 4-8 8-12 etc) si vreau sa stiu in care din aceste intervale se afla tensiunea de intrare. Stiti un circuit integrat care sa faca asta sau trebuie sa folosesc mai multe comparatoare de genul LM339 ?Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

1

• bogdan_

1

• francezu

1

• EmyRulz

1

Top autori în acest subiect

nu inteleg de ce ai impartit asa...in general se imparte de genul 0-4V, 0-8V etc. sau -4 pana la 4V, -8 pana la 8V etc. pai pe osciloscop vezi in general semnale simetrice fata de 0. cum o sa vezi tu pe osciloscopul tau un semnal sinusoidal de amplitudine 8V? ca nu intra in nici o gama.

Link spre comentariu
Vizitator bogdanul2003

Am cam simplificat problema pentru a primi un raspuns doar la nelamurirea mea. Am atasat o poza in care sursa numita Input reprezinta intrarea in osciloscop putand lua valori intre 0 si 320. Ideea e ca folosesc un microcontroller pt a masura tensiunile iar intrarea in ADC este intre 0 si 5V. Daca fac un simplu divizor de tensiune care sa duca intervalul [0,320] Volti in [0,5]V pierd din precizie si pot masura doar variatii de 0.31V. De asta vreau sa impart intervalul [0,320] in 8 intervale [0,40] [40,80] etc ca sa am o precizie de 0.03V .In poza rezistentele R6 si R7 sunt un divizor de tensiune care duc intervalul [0,320] in [0,32] iar intervalele intermediare [0,40] [40,80] etc devin [0,4] [4,8] etc pentru a putea utiliza comparatoarele. Voltmetrul XM2 va arata 5V cand Input este intre 0 si 40V si va indica 0V altfel. Rezistentele R3 R9 R2 sunt un divizor care transforma intervalul [0,40] in [0,5], astfel atunci cand Input va fi intre 0 si 40 tranzistorul Q1 va conduce si va fi intrare in ADCul microcontrollerului.Problema e ca nu stiu cum sa transform intervalul [40,80] in [0,5]V. Daca folosesc tot divizoare de tensiune ca mai inainte tot ce pot sa fac e sa transform intervalul [0,80] in [0,5] dar eu am nevoie de 0V cand Input este 40V si 5V cand input este 80V. Vreo idee cum se face ?

Link spre comentariu

Problema e ca nu stiu cum sa transform intervalul [40,80] in [0,5]V.

Destul de simplu. Uita-te la ecuatia Vout(Vin) a unui AO in configuratie inversoare. Cu ala implementezi ecuatia Vout=(Vin-40)/8. Cu alte cuvinte, tensiunea de intrare o divizezi cu 8 si scazi un offset care depinde de interval. Pur si simplu faci identificarea coeficientilor intre cele 2 ecuatii avand ca variabila Vin. O sa rezulte un sistem de ecuatii din care calculezi valorile rezistentelor.Alta varianta ar fi sa maresti artificial rezolutia prin supraesantionare si decimare, dar se complica treaba. Ce rezolutie iti trebuie, pe bune?Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări