Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LPT cu probleme

Vizitator Georgecpr

Postări Recomandate

Vizitator Georgecpr

salut! am si io o mica problema. vreau sa cuplez un releu(6 Volti) cu un semnal primit de la portul paralel, folosind un tranzistor BD135(npn). cand conectez montajul, releul ramane cuplat indiferent daca exista sau nu semnal de pa PC(deoarece si un simplu contact intre baza si emiter cupleaza releul). eu cred ca trebuie sa folosesc niste rezistente(nu am folosit pana acum), dar nu stiu cum sa le calculez. CE TREBUIE SA FAC? P.S. am citit si celelalte articole, dar nu imi sunt foarte utile (folosesc alte tensiuni)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanm

2

• csl1131

2

• nicu_stef

1

1. vezi ca ceva nu e bine un contact intre baza si emitor nu trebuie sa faca numic cu releul2. este recomandat sa pui o rezistenta in serie cu baza pt ca lpt-ul da in mod normal cam 5v la iesire, 2k2 - 10k, protejezi si computerul si tranzistorulpentru a evita culegerea unor impulsuri parazite pe cable lungi cu baza in aer (neconectata) se mai recomanda si o rezistenta baza emitor 50k-100kvezi ca releul trebuie sa aiba o dioda antiparalel (K la +, A la tz) pt a limita tensiunea inversa ce apare la comutarea releului off

Link spre comentariu
Vizitator Georgecpr

am incercat sa folosesc si rezistente, care se incadreaza in limitele date. nu se mai cupleaza releul printr-un smplu contact, dar nici portul nu il mai poate cupla(tensiunea din port este de cam 3 V). m-am hotarat sa folosesc optocuploare. sa vad mai intai ce imi iese.P.S. poate fi LPT-ul meu defect?

Link spre comentariu
Vizitator Georgecpr

am folosit un potentiometru. merge, dar nu se cupleaza de tot releul. am cumparat niste optocuploare, cu tensiunea de eschidere= 1,5V. Ce rezistenta trebuie sa inseriez cu el pentru a fi comandat prin LPT? Sau mai bine spune-mi cum se calculeaza. Apropo eu sunt incepator in electronica.

Link spre comentariu

schema nu se vede...nu ai pus bine link-ul ala

http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html

aici te-ai uitat????

citeste pe unde scrie :

"Building your own relay controlling circuit"

(pe la jumate in documentul ala)

acolo iti zice cum sa pui exact tranzistorul ala, si cum sa pui releul, si dioda...

daca nu le-ai pus cum e acolo nu functioneaza, iar, si mai rau..: iti poti arde portul apralel....

deci acolo nu scrie nici o tensiune de alimentare, pt ca e valabil si la 5, si la 12, si la 24V, depinde de cati V e releul ala...

si un bd totusi ar trebui sa mearga...poate e stricat bd-ul...verifica-l si vezi...

eu am facut schema aia, si merge bine...(nu prea am reusit sa il fac sa functioneza pe windows 2003 server, da pe xp merge bine....si pa 98 la fel)

Link spre comentariu
Vizitator Georgecpr

Gata MERGE! :d Am schimbat BD-ul cu un BC547 si e ok. Mersi mult. Totusi de acum inainte o sa folosesc doar optocuploare. Asa mi-a reusit din prima.

Link spre comentariu
Vizitator Georgecpr

Totusi am unele nelamuriri. :!: Daca masor tensiuea din port fara sa conectez nimic altceva la el, are aprox 4.5 - 5V. Cu cat pun mai multe dispozitive(led-uri, tranzistoare, optocuploare), tensiunea scade ajungand chiar la 1.5V, iar optocuplorul nici nu mai are nevoie de rezistenta. E ceva in neregula cu portul meu? Se poate sa-l fi stricat? :(

Link spre comentariu

Totusi am unele nelamuriri. :!: Daca masor tensiuea din port fara sa conectez nimic altceva la el, are aprox 4.5 - 5V. Cu cat pun mai multe dispozitive(led-uri, tranzistoare, optocuploare), tensiunea scade ajungand chiar la 1.5V, iar optocuplorul nici nu mai are nevoie de rezistenta. E ceva in neregula cu portul meu? Se poate sa-l fi stricat? :(

Nu e nimic in regula cu portul tau, atat doar ca nu are surse de tensiune pe fiecare port, ci doar iesiri TTL, care nu pot furniza prea mult curent. E normal sa scada putin tensiunea, dar 1.5V e deja exagerat. Nu mai pune atatea chestii pe pini, risti sa-l prajesti, deja ma mir ca a rezistat atat. Comanda totul printr-un tranzistor (chiar si un LED) conectat la o sursa externa, sau un optocuplor.
Link spre comentariu
Vizitator Georgecpr

Acum folosesc un fototranzistor(FT) pentru a da un semnal portului. Acesta isi micsoreaza rezistenta in prezenta luminii. Eu l-am montat intre baza si emitorul unui tranzistor (BC177). Acel tranzistor este montat cu emitorul la pinul 13(+) si colectorul la GND (-). Cand primeste un semnal de la FT , se realizeaza un contact intre baza si emitor, ceea ce realizeaza un alt contact intre E si C, deci intre pinii portului. Este bine ceea ce am facut? Pot sa unesc toti pinii GND pt a economisi fire in montaj?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări