Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 O posibilitate de-a rezolva incarcarea unui li-ion,este modificarea unui alimentator in comutatie.Exista diverse alimentatoare ,alimentate la 220V,care scot tensiuni intre 4,2-12V la 1,5-3A care cu modificari minore pot scoate 4,2V.In felul asta am rezolvat incarcarea unui 18650 de 2600mAh,atat de la retea cat si de la 12V,de la bateria auto.Este drept ca incarcarea nu se face chiar ca la carte,adica curentul de incarcare nu este constant ci scade proportional cu incarcarea acumulatorului,fiind maxim in cazul unui acumulator complet descarcat,tinzand spre zero,cand acesta e complet incarcat. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Eu as zice ca mai usor se adauga un circuit cu LM317 intre alimentator si acumulator,dar nici variatna cu modificarea nu e reaAsa se incarca acumulatorii,cu curent constant pana tensiunea la borne devine maxima,apoi curentul scade Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Modificarea unei surse in comutatie se rezuma la inlocuirea unei rezistente,pt reducerea tensiunii la 4,2V eventual inserierea a inca unei rezistente cu acumulatorul pt limitarea curentului maxim de incarcare....In cazul folosirii LM317,presupunand tensiunea de intrare 12V,iar un curent mediu de incarcare de peste un amper,cazul unui acumulator de peste 2000mAh,integratul disipa peste 8W,situatie care impune folosirea unui radiator.Partea proasta la sursele in comutatie ce se preteaza la modificare,este ca multe au carcasele lipite,asa ca trebuie taiate cumva spre a se putea avea acces in interior.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Sau sparte... .Materialul din zona de lipire a devenit rigid,iar restul carcasei e mai elastica. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Cateva posturi mai sus,vorbeam despre modificarea unei surse in comutatie,pt a realiza un incarcator li-ion.Folosesc asa ceva,insa m-am lovit de o problema....anume lipsa monitorizarii incarcarii.De regula pun la incarcat un acumulator si-l scot dupa cateva ore,sau dupa o noapte intreaga,sa fiu sigur ca acumulatorul e complet incarcat.Ma gandesc ca un led care sa se aprinda,sau sa se stinga la sfarsitul incarcarii ar fi util;incarcarea unui li-ion e considerata terminata,cand curentul de incarcare scade sub o anumita valoare .Sesizarea scaderii curentului se face uzual cu o rezistenta inseriata cu acumulatorul,pe care se citeste caderea de tensiune,a carei scadere sub o anumita valoare,comanda aprinderea unui led.Eu m-am gandit insa sa folosesc caderea de tensiune pe o rezistenta inseriata intre 220V si intrarea incarcatorului,avand in vedere ca pe rezistenta se va citi o tensiune proportionala cu curentul de incarcare.Astfel in gol incarcatorul consuma cca 7mA,iar curentul maxim,cand acumulatorul trage cca 2A,este de cca 40mA.Un acumulator incarcat ar corespunde,sa zicem,unui curent de sub 10mA.Metoda cea mai simpla de monitorizare ar fi urmatoarea...o rezistenta pe care sa cada sub 10mA,cca 1,5V astfel incat un led rosu ,conectat in paralel cu rezistenta sa fie aproape stins,led care s-ar aprinde proportional cu curentul de incarcare.In cazul asta rezistenta ar trebui sa aibe cca 150 ohmi;pe aceeasi rezistenta insa,la cei 40mA,cat e curentul maxim tras de incarcator,caderea de tensiune va fi 6V,astfel ca ledul trebuie inseriat cu o rezistenta,sa nu se arda.Am testat practic ideea,ledul e aprins ln timpul incarcarii,iar spre sfarsit,luminozitatea scade,dar ledul nu se stinge de tot,chiar cu acumulatorul decuplat,ci palpaie neregulat..M-ar interesa o metoda de sesizare mai precisa a sfarsitului incarcarii,astfel ca ledul sub pragul celor 10mA de exemplu,sa fie complet stins;m-am gandit ca as putea folosi un comparator,dar acesta are nevoie si de alimentare,cat si de o tensiune de referinta,pe care nu stiu cum sa le obtin....Orice idee in acest sens e binevenita..... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Orice idee care sa citeasca de pe 220 sau si alta? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Orice idee e buna;eu am fugit de rezistenta inseriata cu acumulatorul ca sa nu-mi limiteze curentul,plus ca mi se pare mai dificil de masurat un curent mic prin acumulator... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 Poti pastra rezistorul de pe alimentare daca are valoare infima, sa zicem 0,05. La 2A pierzi 0,1V. Evident, citesti cu un AO, schema ar fi ca mai jos, daca vrei asa, cautam valori pt. piese. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 La 2A se pierd 0,1V dar la sfarsitul incarcarii,cand curentul scade la 50mA,si comparatorul trebuie sa basculeze,caderea de tensiune este infima,de 2,5mV.Sau ma insel eu....? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 E un comparator cu histerzis.Oricum,fiind un comparator se descurca cu tensiuni infime Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 27, 2011 Partajează Postat Noiembrie 27, 2011 2,5mV este suficient pentru un AO. Adevarat ca un rez. mai mare ti-ar oferi o precizie mai buna dar incearca asa, cred ca va merge. Am modificat un pic.LM158, 258, 358 functioneaza de la 3V si compara tensiuni de la 0V, poti folosi o jumatate. BAT85 e schottky si ofera 0,2V pe semireglabilul (+10k) din care reglezi la ce curent sa se stnga LED-ul (rosu ?) ce trebuie sa aibe sub 2V. Rez. de 1M are rolul de a face comutatia mai ferma (poate lipsi). Rez. 0,05 poate fi de orice putere (0,25W). Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Nu s-ar putea folosi celalalt operational din capsula,ca amplificator (inversor,sau neinversor),pt a amplifica cei 2,5mV de 100-200 ori ?Comparatorul ar primi astfel pe intrarea neinversoare o tensiune mai rezonabila,de 250-500mV...La varianta initiala la care ma gandisem,cea a citirii curentului la intrarea incarcatorului,cred ca pot folosi un LM 317,care sa aprinda ledul,cand tensiunea pe rezistenta inseriata cu incarcatorul ar scadea sub 2,5V.Cateva LM317 am,sa vad daca gasesc si vreun operational...... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Se pot folosi ambele AO dar nu inteleg rostul, amplificarea unui AO in bucla deschisa este de peste 100000 uzual.Nu orice amplificator operational, ci unul care sa functioneze la tensiuni mici si sa poata citi tensiunile de la zero. De exemplu, UA741 nu va functiona. Nici LM301, etc. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Din pacate n-am gasit inca niciunul dintre operationalele recomandate;am gasit insa cateva 3414A,care functioneaza la 3V,dar nu stiu daca acesta citeste tensiuni asa mici.Din datasheet nu mi-am putut da seama.....Ar merge folosit tipul asta de operational? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 De lm 358 te si impiedici pe strada la cat de comun e... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum