Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare Li-ion mai "ciudati"

gabiz_ro

Postări Recomandate

Schema din inceputul paginii 4 nu e buna de nimic.Pana sa citesc aici, gasisem si eu schemele lui Scott. Am facut-o pe cea mai simpla cu mici modificari, cu ce am gasit. R2 am pus 1k8, R3 am marit`o prin tatonari la 1k ca sa ajung intre 3-5v, iar R1 am ajuns cu ea prin tatonari la 2 rez de 3.3ohmi in paralel...~1.5ohmi pentru un curent de 300mA. Doar cu o rez de 3.3ohmi aveam vreo 157mA curent de incarcare.Radiatorul e mic si se cam incinge, nu pot sa tin mana pe el si trebuie schimbat.Intrebarea este: e bun curentul de 300mA pentru un acc de 830mA? Prin cautari am gasit ca se recomanda mai multe valori, intre 0.4-0.7C...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

19

• Ovidanie

9

• kinderu56

8

• pavcostel

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Recent mi-am cumparat patru celule 18650 li-ion,Sanyo UR18650FM,de 2600mAh.Vreau sa folosesc o singura celula,pentru alimentarea unei lanterne cu led XM-L,cu cca 2A.Experienta mea in folosirea li-ion ,este zero;tot citind pe forum,am inteles ca incarcarea acestuia este destul de critica,facandu-se initial cu curent constant,apoi cu tensiune constanta pana la max 4,2V cand trebuie oprita.Producatorul recomanda in cazul meu incarcarea initiala cu cc de 1750mA,apoi cu Uc pana la 4,2V fara a depasi temperatura de 40 .Ce nelamurire am eu...in ce punct se termina prima etapa,cc si incepe cea de-a doua?As putea folosi doar incarcarea in cc cu 1750mA,renuntand la cea de-a doua etapa,in ideea unei incarcari rapide?Si daca da,la ce tensiune ar trebui oprita incarcarea,si ce capacitate maxima as avea in acest caz?Ma intereseaza aceste aspecte,deoarece as vrea sa incarc acumulatorul de la priza auto,atunci cand timpul de incarcare nu mi-ar permite ambele etape..Multumesc anticipat,pt orice raspuns

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Foarte util articolul...Referitor la tabelul 2,sa inteleg ca incarcand acumulatorul cu un cc egal cu 0,8C la atingerea tensiunii de 4,20V acumulatorul este incarcat 85/100,iar restul de 15/100 este obtinut datorita incarcarii cu tensiune constanta ,tensiune la care curentul prin acumulator va scadea de la 0,8C pana aproape de zero?In cazul asta un incarcator li-ion,nu este altceva decat o sursa de tensiune de 4,2V capabila sa livreze un curent constant de 0,8C?Daca este asa treaba este simpla,daca insa nu am inteles bine,va rog sa ma corectati.

Link spre comentariu

Cei 4V,respectiv 4,2V masurati cu elementul deconectat de la incarcator,sau conectat?

Indiferent cum masori NU trebuie sa fie mai mult de 4,2V la borne. Daca trece de 4,2V in acumulator incepe sa se depuna litiu metalic si distrugi acumulatorul.

Eu recomand sa incarci acumulatorii pana la 4Vin felul asta esti sigur ca vei folosi acumulatorii multi ani...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Poate nu m-am facut inteles...in primul post am specificat clar ca stiu ca tensiunea maxima de incarcare e 4,20V nu asta era problema mea.Nici n-am intrebat cum pot prelungi viata acumulatorului...Ca veni vorba,simplu fapt ca eu masor pe acumulatorul supus incarcarii 4,20V nu inseamna ca acesta e incarat 100/100,ci cel putin 85/100 ;mai inseamna ca acumulatorul a trecut in treapta a doua de incarcare,sub tensiune constanta,cand curentul pe acumulator scade de la 0,8C presupunand ca asta e curentul de incarcare,pana la o valoare specificata de producator ,cand se considera ca acumulatorul e complet incarcat.Eu vroiam sa stiu ce capacitate am stocata in acumulator,daca sar peste etapa incarcarii cu tensiune constanta;acum stiu,multumita D-lui miticamy ..

Link spre comentariu

si eu consider ca asa stau lucrurile,interpretand tabelele in acelasi modma bucur ca s-a facut ,,lumina" pt ca nu mai indrazneam sa intervin cand vedeam cate persoane jongleaza cu notiuni corecte de altfel:incarcare in curent constant si incarcare in tensiune constanta dar facand un fel de disjunctie intre cele 2 marimi ca si cand curentul ar putea fi fara tensiune

Link spre comentariu

la aceeasi adresa sant prezentate si bateriile cu plumbDuring the constant-current charge, the battery charges to 70 percent in 5–8 hours; the remaining 30 percent is filled with the slower topping charge that lasts another 7–10 hours. The topping charge is essential for the well-being of the battery and can be compared to a little rest after a good meal. If deprived, the battery will eventually lose the ability to accept a full charge and the performance will decrease due to sulfation. The float charge in the third stage maintains the battery at full charge.totdeauna bateriile se incarca in curent,nici nu poate fi altfel;incarcarea in tensiune constanta este o conventie de exprimare pt a defini un anume moment al procesului:adica dupa ce am injectat o anumita sarcina reactiile chimice ce au avut loc cresc tensiunea pe element in asa fel incat daca aplic din exterior o tensiune apropiata stiu ca nu va mai apare un curent periculos;mai mult curentul incepe sa scada pt ca prin continuarea reactiilor chimice tensiunea pe element se apropie din ce in ce mai mult de tensiunea aplicata am uitat peste noapte la incarcat o bat li-ion si a doua zi totul era rece,linistit--am masurat bat fara sa scot din priza si avea 4,2veu ma pregatesc de intalnirea cu un alt dr. care are insa specializarea chirurgie generala,asa ca fac o mica pauza

Link spre comentariu

multumesc mult,toti spun ca operatia de hernie inghinala este cea mai usoara dar profit de aceasta ocazie pt a sfatui depanatorii tv mai tineri sa ceara ajutor la manevrarea aparatelor chiar daca simt ca sant usoare

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări