Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare Li-ion mai "ciudati"

gabiz_ro

Postări Recomandate

acumulatorii provin de la o baterie de laptop cred, sunt elemenţi cilindrici diametru 18 mmm lungime 64 mm, elemenţii independent nu includ montaj electronic, dar bateria de la camera care are 2 astfel de elemenţi include un mic montaj cu un ciecuit smd si cateva elemente pasive

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

19

• Ovidanie

9

• kinderu56

8

• pavcostel

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca tot e vorba de acumulatori cu litiu aici:Stie cineva daca pachetele de acumulatori cu litiu se pot inseria?Pachet=2 celule in serie + placuta de controlAs vrea sa inseriez 3 astfel de pachete,dupa ce aleg 3 cu capacitatea reala cat mai apropiata si dupa ce le incarc completVreau sa fac un incarcator de laptop (baterie extinsa)ms

Link spre comentariu

Cred ca te referi la 4S2P, de exemplu, cazul packurilor de la unele laptopuri. Adica tensiunea e corespunzatoare la 4 celule in serie (S), fiecare "celula" fiind de fapt compusa din 1,2,3 celule in paralel(2 celule in paralel in exemplu,P). cata capacitate doresti si cat buzunar ai. E valabil LiPolimer, LiIon, LiFe. Uzual se folosesc pentru balansare doar conexiunile de pe fiecare "celula", indiferent cate sunt in paralel in ea, deci numai "S".Bafta!CostelL.E. - uitam... Atentie, daca exista smecherie de monitorizare si echilibrare, "placuta", are in eeprom sau flash datele primare, rata de descarcare,etc. Trebuie sa fii inventiv, datele alea le raporteaza probabil la sistemul de operare, eventual prin Smbus sau I2c.

Link spre comentariu

Pai eu am doar celule in serie

Cate 2 in serie venite din fabrica cu montaj de protectie: http://i39.tinypic.com/125tnbn.jpg

Si vreau sa pun 3 astfel de pachete in serie,deci in total 6 acumulatori in serie

Si tensiunea rezultata o bag printr-o sursa in comutate in mufa de incarcare a laptopului

Si dup-aia pot sa incarc cei 6 acumulatori in serie normal,sau trebuie pe pachete?

ms

Link spre comentariu

Si dup-aia pot sa incarc cei 6 acumulatori in serie normal,sau trebuie pe pachete?

Dupa mine, ideal ar fi sa folosesti ceva mixt, incarcare globala dar cu balancer cuplat. Insa asta implica un incarcator specializat care sa stie LiIon pana la 10 celule...Cu ce anume ai vrea sa-i incarci? Ai ceva deja sau vrei sa cumperi? Cu placuta, depinde. Daca face doar monitorizare si gauge, merge incarcata cu ea cuplata, daca frace si balansare, ai scapat de balaner, desi cred ca descarca doar cu catziva mA/celula.Bafta!CostelL.E.-

Si vreau sa pun 3 astfel de pachete in serie,deci in total 6 acumulatori in serieSi tensiunea rezultata o bag printr-o sursa in comutate in mufa de incarcare a laptopului

De ce nu pui in paralel 2 pachete? Vei avea direct tensiunea unui pachet insa capacitate Ah dubla. Si se incarca din laptop,fara alte surse sau adaptari. Insa va trebui sa pui in paralel fiecare celula din serie. Nu inteleg despre ce pachete vorbesti, sunt luate ca elementi ptr altceva sau sunt de la laptop?
Link spre comentariu

Ah, deci nu ai al doilea locas de baterie suplimentara... Vrei sa faci un mini-ups,deci, pe mufa de alimentare. O sa ai ceva pierderi, circuitul intern de incarcare al bateriei originale din laptop papa mult, vrea multi amperi,4-5, pe care-i foloseste cu folos la incalzirea globala... Daca nu ai alta solutie, asta e. Spor! Bafta!Costel

Link spre comentariu

eu foloseam odata un acumulator de ups de 12V/7A conectat pe mufa de alimentare a laptopului in anumite situatii, bateria originala era de 14 volti/3A

Link spre comentariu

Laptopul meu are incarcator de 20v/2A si acumulator de 11v/2,5Ah.

Da,normal ca o sa am niste pierderi,dar tot ii cresc autonomia destul de mult. Si sa vad,poate merge limitat curentul,sa nu incarce (prea mult) acumulatorul intern.

Circuitul de protectie al pachetelor mele e s-8232, http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... -8232.html ,nu prea-mi dau seama daca are si echilibrare

Link spre comentariu

poate merge limitat curentul,sa nu incarce (prea mult) acumulatorul intern.

Smecheria e alta. Accumulatorul intern trebuie sa fie incarcat full intai. Apoi alimentezi cu 2A laptopul. Va trage exact cat are nevoie sa functioneze, pentru incarcare folosind doar eventual 1%. Necazul cel mare e altul: nu trebuie sa scazi sub 19V/2A. Bateria interna beneficiaza de un convertor/ridicator in laptop, asa ca poate merge si pana la 3V/celula! Trebuie sa prevezi un avertizor optic cand ajungi la 19V extern, sa comuti pe bateria interna. Exista riscul sa nu consumi pana la capat capacitatea externa. Sau prevezi sursa aia sa monitorizeze tensiunea de intrare, sa nu scada sub 3,1V/celula. Asta inseamna "stors" de Ah si celule bune in continuare de reincarcat, fara transformarile ireversibile de sub 3V/celula.Bafta!Costel
Link spre comentariu

Din ce am vazut,descarcarea sub 3,7V/celula nu prea are rost,ca tensiunea incepe sa scada foarte rapidO sa implementez si deconectare automata a sursei cand acumulatorii sunt descarcatiDa,ideea cu acumulatorul laptopului full e fb,dar nu cred ca o sa pot s-o pun tot timpul in aplicare Deci va merge sa conectez 3 pachete de cate 2 celule in serie fara sa apara probleme?ms!

Link spre comentariu

Deci va merge sa conectez 3 pachete de cate 2 celule in serie fara sa apara probleme?

Uzual se folosesc cate 4 in serie. Limitarea de 4 intervine de la charger si balancer, ca e mai scump pentru 5-10 celule serie sau trebuie sa-l construiesti. Cu respectarea incarcarii/descarcarii si balansarii celulelor nu ai nici o problema. Incarcare cu 0,6-0,7C in curent constant pana la 4,2Volti(4,1V - depinde) x nr de celule, apoi tensiune constanta pana la 0,07C (A). Sper ca pana aici am reusit sa nu fiu confuz.Insa, vezi ca e o problema, dupa parerea mea. Asta incerc destul de confuz sa-ti explic. Tensiunea finala nu e atat de critica. Nici cei 2A. Problema este capacitatea ansamblului, in Amperixora (Ah). Daca tot e sa faci o sursa, calculeaza cam cat ar dura un pack serie 6 cu cate o singura celula, in varianta cu convertor DC-DC 19,5-20V. Dupa aceea, cam cat ar duce un pack serie de 4 cu cate 2 celule in paralel, cu ridicator fix la 20V. Parerea mea e ca varianta 2 e mai buna, ai o capacitate mai buna (Ah).Ai nevoie insa de 8 celule, nu 6 celule.Bafta!Costel
Link spre comentariu

Uzual se folosesc cate 4 in serie. Limitarea de 4 intervine de la charger si balancer, ca e mai scump pentru 5-10 celule serie sau trebuie sa-l construiesti. Cu respectarea incarcarii/descarcarii si balansarii celulelor nu ai nici o problema. Incarcare cu 0,6-0,7C in curent constant pana la 4,2Volti(4,1V - depinde) x nr de celule, apoi tensiune constanta pana la 0,07C (A). Sper ca pana aici am reusit sa nu fiu confuz.

Partea verde e clara. Acum,trebuie sa mai folosesc alt balancer,sau ajung cipurile care le au deja acumulatorii?

Si circuitele de pe acumulatori opresc incarcarea la 4,4v/celula. Fara ca acumulatorii sa se incalzeasca macar

Insa, vezi ca e o problema, dupa parerea mea. Asta incerc destul de confuz sa-ti explic. Tensiunea finala nu e atat de critica. Nici cei 2A. Problema este capacitatea ansamblului, in Amperixora (Ah). Daca tot e sa faci o sursa, calculeaza cam cat ar dura un pack serie 6 cu cate o singura celula, in varianta cu convertor DC-DC 19,5-20V. Dupa aceea, cam cat ar duce un pack serie de 4 cu cate 2 celule in paralel, cu ridicator fix la 20V. Parerea mea e ca varianta 2 e mai buna, ai o capacitate mai buna (Ah).Ai nevoie insa de 8 celule, nu 6 celule.

Bafta!

Costel

Curentul pachetelor mele e limitat la 4A parca. Parca nu as pune celule in paralel (desi in fabrica se poate face asta) din cauza diferentelor intre ele. Media tensiunii pe o celula e de 4V,deci sursa mea va fi step-down (deci cu tranzistorul serie). Asa pot regla curentul si pot opri sursa mult mai usor. Daca ar fi step-up,tranzistorul ar fi paralel si tensiunea de pe iesire nu ar putea scadea sub cea a acumulatorilor,si aici intervine problema cu limitarea curentului. Capacitatea a 6 celule pare a fi destul de ok. Chiar daca am 12 celule in total,unele poate s-au dus + ca as mai pastra si pt alte ocazii

Ms pt raspunsuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări