Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul traf de iesire PP ultralinear cu 2x3 lampi 6L6 ->180w


battobataaree

Postări Recomandate

are careva un calcul CORECT SI TESTAT pentru transformatorul de iesire la un amplificator push-pull ultralinear cu 2 perechi de cate 3 x 6l6 de 180 w? ..am adunat foarte multa documentatie despre transformatoare de iesire..calculul ..dimensiuni ,cat si despre lampi ca 6l6gc si ecc83 si le voi posta aici in curand (este vorba despre un folder de vre-o 300 de mega numai cu pdf-uri si doc word ) de pe foarte multe situri si sunt chestii foarte interesante ...acest amplificator pe care-l construiesc este un amplificator de chitara si am aflat ca si dimensiunile sectiunii la transformatorul de iesire difera la aceste categorii de amplif de chitara fata de cele obisnuite ..poate sa ma ajute careva cu detalii ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • battobataaree

    8

  • zal

    3

  • blue

    2

  • Dj_Dog

    1

Top autori în acest subiect

180W cu 2x6L6? Poate cu 6x807, 6550, KT88 si altele de calibrul lor.Am vazut aiurea din cauza orei inaintate. Chiar si cu 6 lampi pe final, tot nu prea iese, 6L6 e echivalent direct cu 6P3S si chiar daca ar fi o varianta imbunatatita ca 6L6GCA, tot nu ajunge la puterea aia.

Link spre comentariu

sigur..schema este aceasta ...sincer am avut ocazia sa vad cum arata un transformator de iesire original pt o schema similara si am constatat ca e mult mai mic in sectiune fata de sectiunea care mi-a iesit mie in urma calculelor ..am vazut multe variante de calcul la sectiune si ma intreb..la acesta schema de amplificator de chitara "peavey butcher" e vre-o posibilitate ca transformatorul de iesire sa fie mai mic decat normal? sincer formula "sectiunea = 3 x radical din puterea la secundar" pe care am gasit-o intr-o carte propusa aici pe forum mi se pare umpik exagerata....mie mi-a rexzultat ca la o putere de 180 w cat are ampliful asta ar trebui sa am sectiunea la transf de iesire 40cm patrati iar transformatorul original are cam la jumatate sect asta..., la naiba ce fac ma duc la sudori si le fur aparatul de sudura ca sa-mi fac amplificator? :)) eu ma gandesc ca pt dimensiunea sectiunii la tr de iesire se mai tine seama si de plaja de frecventa la care folosesc amplificatorul .. nu stiu imi explicati va rog? apreciez foarte mult daca ma ajutati cu asta si in curand postez si eu cateva chestii interesante promit!

Link spre comentariu

Sectiunea transformatorului depinde de putera amplif. dar si de frecventa minima redata, o formula simplificata ar fi : S=20*P/f Pentru amplificatoare de chitara se poate admite o frecventa minima de 100-150 Hz, asa ca in cazul amplif. PEAVEY este posibila o sectiune de 20-25 cm* !

Link spre comentariu

Am gasit ptr comparatie datele de la un trafo de iesire al unui amplif de 180W cu 4 x 807, alimentat la +750V: S=45cm2, 2 x 1000 sp/0,38mm intretesut, secundar 30 sp/3mm (ptr 8 Ohmi), sau mai multe sectiuni de 30 sp cu sirma mai subtire, care sa totalizeze sectiunea sirmei de 3mm si puse in paralel. Banda minima de frecventa: 50 Hz, distorsiuni: maxim 10%. Poate ajuta cu ceva.

Link spre comentariu

eu am un transformator dublu C rusesc tip electromagnet cu tole de 0,35 mm ,cu particula orientata si as vrea pe acesta sa-l folosesc ca transformator de iesire pt schema asta . Sect unui miez este de 8 cm patrati (adica o latura de 2 ,cealalta de 4 cm) dar avand 2 carcase trebuie sa impart spirele egal pe fiecare si atunci sectiunea totala a acestui tip de transformator care este? pentru ca daca adun sectiunea in cm patrati a unui miez de tole + sectiunea celuilalt in cm patrati ,imi ies 16 cm patrati si parca-i prea mare ca dimensiune ca sa aiba sec asta in total si m-am gandit ca ar putea fi si varianta ca sect totala a acestui transformator sa fie "lungimea unui brat+lungimea celuilalt x latimea uni brat +latimea celuilalt" si asa imi ies cam 30 cm patrati adik mai aproape de adevar stie careva cum sta traba ? "mariand" are detalii despre chestia asta in cartea aceea din care a postat aici pe forum cateva chestii despre transformator de iesire dar e sfarsitul capitolului :(( in poza urmatoare este modelul de transformator:

Link spre comentariu

Trafo pt.HI -FI e o alta poveste schema e de amp pt chitara,cu alte cuvintela asa schema merge doar trafo original conceput pt 100-12000Hz daca vrei hi-fi cauta alta schema sau modifico pe asta-----------

Link spre comentariu

eu am 2 modele de transformatoare din care as vrea sa folosesc unul : unul este format din tole E+I ,dar nu stiu nimic despre compozitia lor ,transformatorul este acesta:

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_2256.jpg

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_2257.jpg

...si unul dublu C tip electromagnet ,la care stiu ca tolele sunt cu particula orientata de buna calitate adica acesta:

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_1251.jpg

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_1247.jpg

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_1250.jpg

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_1248.jpg

...ok referitor la acesta dublu C ,am aflat despre sectiunea lui ca este mica ,respectiv 16 cm patrati si ca intr-un fel ar afecta faptul ca este in varianta dublu C la realizarea unui amplificator de chitara la care lucrez si pentru care va bat la cap pe toti :)) ,dar daca am doua astfel de transformatoare si le cuplez astfel:

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... rafnou.jpg

...mai exact asa:

http://i496.photobucket.com/albums/rr32 ... 8_1249.jpg

...problema e ca ele la origine functionand fiecare ca dublu C adika au carcase pe fiecare bratz ,cuplandu-le astfel am un spatiu cam mare in intrefier ,adik de 2 cm si de obicei este de 1 ,maxim 1,5 cm (cel cu tole E+I de mai sus are 1,5 cm intrefier) ..deci care ar fi mai ok dintre astea doua ca transformator de iesire ..daca stiti mai multe despre tipul acesta de amplificator de chitara (vezi schema mai sus) dati-mi de stire ..va multumesc !

Link spre comentariu

Transformatorul double core este in general mai bun, ar fi bine sa folosesti o singura carcasa deoarece pierderile de dispersie magnetica vor fi mai mici iar sectiunea totala a miezului va fi suma celor doua sectiuni C-core .Cea ce numesti tu intrefier este de fapt fereastra miezului si nu este prea relevanta la comparatia E+I vs. Double core ,diferentele sint pur constructive .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări