cirip Postat Octombrie 28, 2008 Partajează Postat Octombrie 28, 2008 Salut,Aveam pofta de un receptor micut la care sa pot asculta inainte de pleca in tara lui Mos Ene, asa ca am ticluit si realizat o mica jucarie. Asta e de fapt versiunea a doua. Prima versiune a fost cu TAA661, dar am fost nemultumit de intermodulatie. Mixer activ, are ceva castig, dar platesti cu varf si indesat la intermodulatie.Asa ca am schimbat si am pus un mixer "batranesc" cu diode. Aproape toata amplificarea si filtrarea se face in audio. Nu l-am facut cu semedeuri pentru eventualitatea ca ar mai vrea si altii sa il construiasca. Ca orice chestie simpla are cateva dezavantaje. 1)E un receptor sincrodina, simplu de construit si acordat. Performantele unei sincrodine nu sunt spulberatoare. E sensibil la canalul adiacent. Deci daca e o alta statie imediat mai jos, se suprapune peste spectrul util si mai vine si inversata. Iese un talmes-balmes.2)Foloseste condensator variabil de UKW de la Selena. Eu am avut vreo doua de cand era bunica fata. Cred ca sunt greu de gasit acum, dar cu putin efort se poate inlocui cu doua varicapuri si un pot multitura.3)Am folosit niste bobine pe care le am de foarte mult timp, similare cu alea de frecv intermediara (patrateii, oala cu mosor), dar cu latura de 7mm, nu de 10mm. Nu va pot spune unde se gasesc.Legat tot de bobine, eu am masurat AL-ul la ceea ce am si va pot da nr de spire. Daca aveti/folositi miezuri de alta calitate, nr de spire se schimba. Sa nu ma injurati daca incercati sa-l faceti si nu merge. Va pot ajuta cu sugestii cum sa masurati ce aveti prin sertare, dar fara un osciloscop si un generator, fie el si ceva improvizat, e greu. V-as spune de la ce sunt bobinele care le am, dar habar nu am. Sunt luate de prin talcioc acum mai bine de 15 ani.4)Restul parti mecanice, mufe, butoane, fiecare cum se descurca.Avantaje:E mic, incape intr-un buzunar, merge acceptabil pe 2 benzi: 3.5 si 7MHz, e un receptor bun ptr un incepator sau ptr cine vrea sa asculte miorlaiala scurtelor si cand pleaca in concediu.Daca dupa toate astea exista interesati sa-l construiasca, ma agit sa postez schema si ce mai e nevoie. Daca nu, m-am laudat si atat Cirip Link spre comentariu
yo6pir Postat Octombrie 29, 2008 Partajează Postat Octombrie 29, 2008 Salut Cirip, Imi place cum lucrezi si a iesit frumos lucrarea. Felicitari! Ai dreptate in sensul ca, un receptor portabil de scurte in plus fata de batranul trcv. fix, nu strica sa ai in casa. Pe mine chiar ma intereseaza sa fac si eu o sincrodina sa am asa pentru cand ma duc la tara si nu vreau sa car cu mine toate cele. Din intamplare chiar am asa un CV de Selena si chiar si bobine oala de 7mm asa ca daca vrei sa-mi dai si mie schema si datele bobinelor am sa incerc sa o fac si eu sa vedem cum merge. Eventual si cablajul sa nu ma mai chinui sa-l proiectez din nou.Ai vazut ca eu daca ma apuc de o treaba, nu ma las pana nu o duc la bun sfarsit.(A412)Apropo, nu vrei sa incerci si tu BUG-ul ala cu 12F629, ca e super tare? Sau l-ai incercat deja?73! Link spre comentariu
ywar2 Postat Octombrie 29, 2008 Partajează Postat Octombrie 29, 2008 Salut Cirip si felicitari ptr realizare. Eu zic sa postezi schema si cablajul atit aici cit si pe un site specializat. In fiecare zi apare cite un incepator si nu se stie niciodata cind va alege schema ta. Eu unul personal cred ca merita iar intotdeauna imaginile sint foarte convingatoare. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 29, 2008 Partajează Postat Octombrie 29, 2008 Buna realizare. Te rog sa pui si schema+detalii, e un bun exercitiu pentru incepatori si nu numai.O zi buna. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 1, 2008 Partajează Postat Noiembrie 1, 2008 Daca dupa toate astea exista interesati sa-l construiasca, ma agit sa postez schema si ce mai e nevoie. Daca nu, m-am laudat si atat CiripFrate Cirip, da' greu mai postezi schema aia. Ne-ai facut curiosi si acu'...tot asteptam. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 1, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2008 Rabdarica, rabdarica... Mai am si altele pe cap.EDIT: 3 Nov 2K+8Va multumesc ptr rabdare. Am mai facut o verificare ca sa fiu sigur ca am actualizat schema cu modificarile facute la punerea in functiune si asta dureaza. E posibil sa mai fi scapat vreo gaina, dar o sa le corectez pe parcurs, daca e lumea interesata. Daca nu, asta e.Cirip Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 4, 2008 Partajează Postat Noiembrie 4, 2008 Opaaa, a aparut sincrodina lui Cirip. :aplauzeAcu', sincer sa fiu, parca ar mere si un emitator micut (ceva de 1...2W) pe langa ea. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 5, 2008 Partajează Postat Noiembrie 5, 2008 Bobinute cu latura de 7mm se gasesc prin receptoare portabile sovietice. Cel putin eu acolo am gasit.Extras de materiale: Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 5, 2008 Partajează Postat Noiembrie 5, 2008 Sper sa nu ma injure moderatorul pentru posturi consecutive . Ma gandesc daca merge "lipit" emitatorul asta : http://www.flashwebhost.com/circuit/dsb ... r_hams.php folosind oscilatorul din sincrodina. Si, bineinteles, releu pentru comutarea antenei. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Cirip, ce-mi recomanzi in locul lui BF167? Ca pe la noi nu dau de asa ceva. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 8, 2008 Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 BF214,215 sau BF199. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 8, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2008 Corect. Orice tranzistoras de RF merge. Pe cinstitelea, ar fi bun un BF115 (atentie la configuratia pinilor!) pentru ca are zgomot mic, dar cine da peste asa ceva? Eu am pus BF167 ptr ca il aveam in sertar, dar nu m-ar mira sa mearga si cu un BC chior. Atentie totusi la BC ca s-ar putea sa oscileze.Va multumesc pentru interes. Nu va sfiiti sa postati intrebari.Cirip Link spre comentariu
Vizitator pauldeva Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Citez "-Nu recomand montajul ptr. incepatori. Daca asta e primul montaj facut vreodata, mai bine mai amanati. Reglajul unui receptor necesita experienta. Daca sunteti incepator, solicitati ajutorul unui cunoscut mai priceput.Spor la lucru!Cirip"Ceva mai simplu de asa oare se poate? Stiu poate sunt putin penimbil.. dar o constuctie simpla pt a putea asculta benzile radioamatorilor Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Cel mai simplu: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ Daca te va atrage poti incerca: viewtopic.php?f=29&t=12825&start=0&st=0&sk=t&sd=a Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 15, 2009 Partajează Postat Septembrie 15, 2009 Ceva mai simplu de asa oare se poate? Stiu poate sunt putin penimbil.. dar o constuctie simpla pt a putea asculta benzile radioamatorilor - vezi in revista Tehnium nr 9/1993 sau 5/1980 . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum