Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EMF-500

yo7but

Postări Recomandate

Salut, donez un filtru FEM2-018-500-3V-1 (EMF-500 varianta militara) precum si crisal de 500 KHz unui radioamator care face dovada ca-l va folosi.Mai am inca un filtru EMF-500 dar nu stiu daca-i pe inferioara sau superioara, s-a sters scrisul, de asemenea disponibil.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo7but

5

• ywar2

3

• cirip

2

• Marele Savant

2

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Sunt curios ce iese cu acel filtru. Nu de alta, dar am si eu unul prin cutia cu maimute (fara cristal, ce-i drept) si poate apare o schema de care sa ma agat... cand ies la pensie :da

Link spre comentariu

Hmm, pe timpuri daca nu aveai EMF500, nu aveai statie. Am dat 900 lei vechi si valorosi pe filtrul ala cu care mi-am construit primul meu echipament. Pacat ca in ziua de azi nu mai are valoare. Salut gestul lui Dorel si succes noului proprietar.

Link spre comentariu

Nu de alta, dar am si eu unul prin cutia cu maimute (fara cristal, ce-i drept)

Am un filtru EMF 500 cu banda de 3,5 kHz , poate fi folosit intr-un receptor SSB? Sau caut unul cu banda de 3kHz ( sau 2,7kHz) ?multumesc
Link spre comentariu

Merge foarte bine intr-un receptor. EMF500N (H rusesc) si EMF500V (B rusesc) sint folosite ca filtre SSB atit la emisie cit si la receptie. Mai sint si variante ptr telegrafie dar nu le cunosc codurile.

Link spre comentariu

Salut,Felicitari pentru achizitie si multumiri pentru generozitatea donatorului. :)As vrea doar sa semnalez ca nu se pot obtine performante deosebite in benzile mai sus de 7MHz din cauza atenuarii reduse a frecventei imagine. Ca sa se poata obtine ceva performante, prima frecventa intermediara trebuie sa fie ceva mai ridicata, asa ca este necesara dubla schimbare. Totusi, daca se foloseste dubla si EMF500, filtrul primei frecvente intermediare nu este necasar sa fie de mare performanta. Se pot folosi chiar si filtre ceramice de MF, 10.7MHz sau 5.5/6.5 de la sunetul din televizor.Am si eu un EMF500 si parca-parca m-ar bate un gand.Spor la construit!Cirip

Link spre comentariu

Cu 5.5MHz am incercat eu si merge si nu prea. Ce mergea? Folosind doar un singur oscilator intre 1.5 -2MHz se putea acoperii banda de 3.5 si 7Mhz doar prin simpla comutare a filtrelor. Principiul este asemanator ca la transceiverele cu FI=9MHz si lucreaza doar in 3.5 si 14MHz.Ce nu mergea si m-a deranjat cel mai tare era ca la un moment dat cind atit armonica 2-a cit si a 3-a a oscilatorului, cadeau in acelasi timp atit in banda de radioamator (3.667) cit si peste frecventa intermediara de 5.5MHz. Pe atunci n-am prea mai continuat proiectul, dar cred ca folosind un filtru bun la iesirea oscilatorului se putea atenua pina la o valoare acceptabila purtatoarea respectiva. Frecventa intermediara a fost atit cu filtre LC cit si cu ceramice tv, SFE5.5. Rezultatele au fost asemanatoare.

Link spre comentariu

la un moment dat cind atit armonica 2-a cit si a 3-a a oscilatorului, cadeau in acelasi timp atit in banda de radioamator (3.667) cit si peste frecventa intermediara de 5.5MHz.

Fenomenul este cunoscut si tratat in literatura de specialitate. Se numeste "perturbatie de tip infradina" si trebuie verificata aparitia lui atunci cand se stabileste planul de frecvente al receptorului. Daca se constata aparitia perturbatiilor, nu ai incotro si folosesti supradina sau superheterodina, cum se mai cheama. Uneori simplitatea are si dezavantaje :)

Cirip

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări