Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clocitoare electrica.

Vizitator Cristi-C.

Postări Recomandate

am cumparat acest modul, problema este ca nu am acel motor. am pus rezistente in paralel pentru a ajunge la puterea dorita. Am pus o rezistenta de ~9k la 20W si ce incinge de rupe. De aceea am optat pentru o alta schema. Ar mai fi o silutie sa modific montajul acela si sa ii pun alimentare din traf si optriac pentru separare galvanica. Imi era de ajutor daca aveai si schema la modul atasat :)Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

6

• miron1947

3

• Depanatorul

3

• csl1131

1

Top autori în acest subiect

imi dau si eu corijenta cu o clocitoare, dar am o nelamurire:ventilatorul trebuie sa functioneze non stop?Eu am o cutie facuta din pal, izolata cu polistiren, care zic eu ca este destul de izolata.Ce spuneti, sa las motorul sa mearga pe tot ciclul, sau doar cand functioneaza rezistenta.Sa pun becuri sau rezistenta de resou?Multumesc!

Am facut asa ceva pt. un prieten; schema era, parca cu 2 tranzistori BC 109 pe acelasi radiator (cu aceleasi caracteristici - config. diferentiala) si cu termistor de acela de 47o de ohmi cu surub; m-a rugat sa-i leg ventilatorul in asa fel incat sa lucreze alternativ cu alimentarea rezistentei (NI pe ventilator si ND pe incalzitor). Nu stiu ce incalzitor si ce fel de ventilator a folosit (intre timp s-a mutat la Bacau) dar mi-a spus ca a avut rezultate bune.
Link spre comentariu
Vizitator stoicacflorin

Aici ai o schema pe care am folosit-o la multe ?clocitori?. In schema de fata alimentarea montajului este direct de la retea, sincer nu am apucat sa o testez si asa, dar cu alimentare din traf merge perfect. Am folosit-o si cu releu dar in loc de termistor foloseam 4 diode 1n4148 ( sensibilitatea era mai mica ) si comuta cam la 10-15 secunde. Zgomotul era cam enervant. Precizez ca foloseam rezistente din comert dealea pentru incubatoare de 100W deci curentul nu era mare - 0,5 A. Pentru motor foloseam motoare de pick-up luate din targul de vechituri. Ai grija la carcasa sa dai gauri de aerisire si sa montezi in interior niste vase pentru apa ( trebuie umiditate ). Imi pare rau ca nu am si un cablaj pentru schema, m-am cam lasat de mult de migalit la incubatoare....Spor la treaba!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 ani mai târziu...

Salut, uite o schema copiata de mine dupa un montaj electronic de clocitoare.Am realizat si eu o clocitoare in urma cu 3 ani, din curiozitate, si merge mai bine ca cea cumparata, carcasa am facuto din doua ligheane mai mari, taiate si suprapuse unul peste celalalt.http://i48.tinypic.com/2jg9q55.jpg

Am adoptat si eu schema de aici, atentie, cel putin cu motorul original de la incubatoarele tip lighean nu merge, trebuie marita capacitatea condensatorului de 0,47uF care alimenteaza montajul electronic, in cazul meu motorul avea o impedanta de aprox. 3800 ohmi - la 50 hz - asa ca reactanta condensatorului trebuie sa fie de 3800 ohmi, adica o capacitate de 0,82uF minim. Eu am avut chiar ceva de 0,82, de buna calitate, asa era si masurat, pentru mai multa siguranta unul de 1uF cred ca e ok, sau inca unul de 0,47 in paralel cu cel existent pe schema...sau e o eroare in schema si sunt inversate valorile celor doua condensatoare? Mie mi se pare mai OK sa fie 0,47uF in paralel cu motorul si 1uF in serie cu reteaua pentru alimentarea montajului electronic...Pentru alte tipuri de motoare ar fi bine masurat curentul consumat, dedusa impedanta pe baza legii lui ohm si calculat un condensator cu reactanta apropiata sau ceva mai mica decat reiese din calcule, mai ales daca nu dispunem de un capacimetru - genul asta de condensatoare, cele de antiparazitare - tind sa aiba capacitatea usor scazuta - am inteles ca le spune autocicatrizante, in franceza, nu stiu daca si in romana e acceptat acest termen...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări