Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clocitoare electrica.

Vizitator Cristi-C.

Postări Recomandate

Vizitator Cristi-C.

Salutare.M-am apucat de mesterit o clocitoare electrica , si as dori ceva scheme de termostate cat mai simple , pentru a permite mentinerea temperaturii la 39 de grade Celsius.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

6

• miron1947

3

• Depanatorul

3

• csl1131

1

Top autori în acest subiect

sunt o groaza de asa ceva de cumparat ....ori clocitoare cu totu, sau numa termostatul, care acctioneaza un releu, etc....parerea mea e ca mai bine cauti ceva gata fact si il cumperi..parerea mea...

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Cel mai bine sa nu folosesti releu pt comanda rezistentei de incalzire. Eu a facut trei clocitori si merg impecabil. Tranzistorul comanda un tiristor montat intr-o punte redresoare. releele nu rezista.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

imi dau si eu corijenta cu o clocitoare, dar am o nelamurire:ventilatorul trebuie sa functioneze non stop?Eu am o cutie facuta din pal, izolata cu polistiren, care zic eu ca este destul de izolata.Ce spuneti, sa las motorul sa mearga pe tot ciclul, sau doar cand functioneaza rezistenta.Sa pun becuri sau rezistenta de resou?Multumesc!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna "dem3ntor",

Daca citesti mai atent prezentarea pe site ai sa vezi unele "nepotriviri".

Eu am sa-ti spun doar cateva foarte evidente.

Plaja de reglaj al temperaturii la acest montaj este "-20 and 125°C", ok?

Ei bine, oricat de stabilizata ar fi tensiunea de alimentare probleme tot vor fi.

Spun asta pentru ca temperatura din clocitoare trebuie sa se incadreze in gama 35,0°C-40,0°C (depinde ouale de pasari care fac parte - gaina, gasca, curcan, etc........) iar o variatie cat de mica a potentiometrelor face ca variatia tensiunii/ respectiv temperatura sa fie "semnificativa".

Si in schema la regljul temp. sunt 2 bucati serie (deci dublu "zgomot" dat de pelicula carbon). Iar LM393 nu este un integrat corect ales pentru asta.

Solutie: ori schimbi toate potentiometrele (eventual potent. multitur - idem reglaj fin la RadioTuner-FM, sau schimbi cu alta schema.

PS: Am pus in atasament un exemplu de schema bine echilibrata. In mare parte folosesc module si piese de la aceasta firma.

Succes,

si astept vesti de la tine.

Ciao

revin cu o alta intrebare :)

Am facut un termostat cu LM393 (http://www.craig.copperleife.com/tech/thermo/) schema foarte asemanatoare cu aceasta. Dar am o mica problema, tensiunea pe pinul 3 variaza si nu imi pastreaza temperatura in "cutie" ce sa ii fac? o reglez la 4,5V, iar cand comuta, tensiunea scade la ~4,3. M-a disperat termostatul asta :cry:

Multumesc!

Link spre comentariu

Pentru "Gabriel Paduraru"

Cine spune asta? Sa inteleg ca ai folosit (de ex.) rezistenta de resou de 450W / la ~220V si releul mai mic sau egal de 2A. Curentul releelor se aleg de 2X mai mari decat curentul maxim folosit / dat de alimentator - pentru orice protectie a contactelor.

Atunci am o alta intrebare pentru tine. Daca tyristorul sau tranz. intra in scurtcircuit si lasa sa treaca curentul maxim spre rezistenta!!! In acest caz ce faci cu ouale din clocitoare?

Indiferent daca modulul este cu releu sau tyristor, protectia trebuie sa fie dubla.

O zi buna.

Cel mai bine sa nu folosesti releu pt comanda rezistentei de incalzire. Eu a facut trei clocitori si merg impecabil. Tranzistorul comanda un tiristor montat intr-o punte redresoare. releele nu rezista.

Link spre comentariu

Buna "Cristi-C."

Am pus mai devreme atasat un modul pentru "dem3ntor"

Succes!!!

Salutare.M-am apucat de mesterit o clocitoare electrica , si as dori ceva scheme de termostate cat mai simple , pentru a permite mentinerea temperaturii la 39 de grade Celsius.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări