Spitfire Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Sigur, si prin cercetarea schemei putem sa ne dam seama de nr. de Kohm/V al unui aparat, afland care este valoarea rezistentei aditionale, inseriata cu instrumentul, fara sa cunoastem sensibilitatea acelui instrument din capul locului. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Cam asa ceva incercam sa spun si eu ... Despre MAVO 35 - pe vremuri am reparat si verificat asemenea aparate , am intilnit cazuri in care instrumentul indicator era desensibilizat , fusese supus unor cimpuri magnetice exterioare puternice , sensibilitatea nominala depasea 50 microamperi ... trebuia schimbat instrumentul , nu se mai putea etalona . Despre impedanta de intrare a multimetrelor electronice , adaug ca unele modele pretentioase si performante ( si scumpe ) de la Fluke si alte firme , pe scalele de masurat milivolti ( dedicate ) renunta la divizorul de intrare si prezinta impedante de mii de megaohmi , intrarea unor amplificatoare de instrumentatie cu mosfeturi la intrare ... pentru masurat offseturi , semnale slabe de la traductoare cu rezistenta interna mare , etc . Un instrument pur analogic nu face asa ceva ... nu e un argument in defavoarea acestora ( posed si eu un instrument polonez de 100Kiloohmi/volt , si un UNIGOR ... de care sint mindru ... ) , depinde de ce doreste posesorul sa faca cu ambele categorii de aparate de masura ... si la ce nivel ! Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 !Daca asemenea instrument nu face nimic in caz de lipsa baterie, nu doresc. Mai mult, consider ca este o greseala de gandire / proiectare a produsului. Ca NU se poate tehnic este clar ca e absurd! Lumea este insa diversa si putem avea preferinte.Excelenta abordare.Capitalismul salbatic. Clientul este stapanul Universului. Dar pentru ca pe cel din urma nu il intereseaza prea mult UN SINGUR client, ii lasa acestuia puterea absoluta sa achizitioneze la preturi absolut modice, DOUA INSTRUMENTE!-Unul digital cu baterie sau acumulator de 9V ...fie el si un amarat de 830, sau un 9208.-Unul analogic pentru urgente , evident fara baterie. Pot fi lipite cu adeziv unul de altul , pentru a forma o constructie monobloc!Gabaritul final nu e mare. Am profitat si eu demult de aceasta putere imensa pe care ne-o confera piata actuala si am achizitionat cele doua echipamente mentionate mai sus, obtinand un mic discount de la vanzatorul de la taraba. Trecem peste etichetari, ca si peste greselile de gramatica!!!Separarea in cale doua categorii (clienti, producatori) este si ea arbitrara.Poate ca unii au si produs / inventat ceva.Exista interese de piata, exista produse create intentionat intr-un anumit mod, exista cunostinte si inventii tinute la sertar, exista influentare intentionata, manipulare etc..Si, oricum, exista neputinta si limitare in gandirea producatorilor! De la taraba, da? Chiar si unul de 100 KOhm/V? Una suta.De ce doua instrumente cand se poate foarte bine cu unul singur? Sa argumemnteze cineva ca nu se poate! Iar daca se poate, care este explicatia ca nu exista? Parca s-ar discuta aici despre "Windows versus Linux", o alta chestiune foarte prost abordata... Poate nu ar strica mai multa consideratie pentru opinia celuilalt. Fiecare, dupa ce a spus ce doreste, se poate retrage, beneficiind de oportunitatea de a fi putut sa o faca (exprimarea opiniei).Incercarea cuiva insa de a impune opinia lui nu isi are locul. Fara baterie in el, aparatul trebuie sa faca ceva, sa fie utilizabil la ceva! Si evident, este preferabil sa aiba 20, 50 sau 100 KOhm/V. Sunt 2 variante: - unul pasiv (din care nu prea se mai gasesc) - unul cu ac indicator, care sa aiba tranzistori speciali care ii asigura impedanta foarte mare DAR realizat cu microampermetru de 50, 20, 10 sau 6 microAmp cap scala si care sa poata fi utilizat SI fara alimentare.De ce nu exista de tipul al doilea? Pentru ca producatorii sunt mai destepti decat clientii? Jalnic raspuns. Cine spune asta ar trebui sa se limiteze la a se referi la sine insusi. Link spre comentariu
SOLDAN CONSTANTIN Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Am un multimetru UM-11 si care functioneaza pe V si A fara baterii,si are 100.000 ohmi/V si consider ca mai exista si altele etc...?! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Daca stam bine si ne gandim, un MAVO35 are instrument cu sensibilitatea de 45uA la cap de scala, deci 22,5 Kohm/V, asadar masurand cu el 1000V, asta inseamna ca prezinta in acel moment, 22,5 Mohmi pt. sursa de 1000V !!!In aceasta situatie unica, mavo35 "consuma" mai putin decat un digital, de la sursa pe care o masoara.Foarte corecta observatia!Plecand de la ea,se poate spune ca un batran MAVO35,in anumite conditii e mai precis decat o scula performanta,cu rezistenta interna de 10Mohmi.Sa presupunem ca masuram o tensiune de 100V,pe o rezistenta de 10M.Cu multimetrul digital vom masura fix 50V,iar cu MAVO35,pe scala de 1000V,vom masura peste 50V.Eroarea in primul caz va fi de 50%,iar in cazul MAVO35,ceva mai mica de 50%.Eroarea este imensa in ambele cazuri,dar am dat exemplul pt a se intelege cat de importanta e rezistenta interna a unui multimetru,in anumite situatii.Un voltmetru analogic de 100K/V va fi incomparabil mai precis,in exemplul dat.Am un multimetru facut in fosta Cehoslovacie,cumparat acum vreo 25 ani,de 20Kohm/volt,care avea pe langa 1000V si gama de 2000V,unde rezistenta interna este de 40Mohmi.De multe ori foloseam aceasta gama,chiar daca masuram tensiuni de sute de volti,tocmai pt a beneficia de rezistenta interna foarte mare,pe 2000V. Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Am un multimetru UM-11 si care functioneaza pe V si A fara baterii,si are 100.000 ohmi/V si consider ca mai exista si altele etc...?!Este de vanzare UM-11? Sunt interesat. In ce stare este?Eventual comunicam pe PM. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Daca stam bine si ne gandim, un MAVO35 are instrument cu sensibilitatea de 45uA la cap de scala, deci 22,5 Kohm/V, asadar masurand cu el 1000V, asta inseamna ca prezinta in acel moment, 22,5 Mohmi pt. sursa de 1000V !!!In aceasta situatie unica, mavo35 "consuma" mai putin decat un digital, de la sursa pe care o masoara.Foarte corecta observatia!Plecand de la ea,se poate spune ca un batran MAVO35,in anumite conditii e mai precis decat o scula performanta,cu rezistenta interna de 10Mohmi.Sa presupunem ca masuram o tensiune de 100V,pe o rezistenta de 10M.Cu multimetrul digital vom masura fix 50V,iar cu MAVO35,pe scala de 1000V,vom masura peste 50V.Eroarea in primul caz va fi de 50%,iar in cazul MAVO35,ceva mai mica de 50%.Eroarea este imensa in ambele cazuri,dar am dat exemplul pt a se intelege cat de importanta e rezistenta interna a unui multimetru,in anumite situatii.Un voltmetru analogic de 100K/V va fi incomparabil mai precis,in exemplul dat.Am un multimetru facut in fosta Cehoslovacie,cumparat acum vreo 25 ani,de 20Kohm/volt,care avea pe langa 1000V si gama de 2000V,unde rezistenta interna este de 40Mohmi.De multe ori foloseam aceasta gama,chiar daca masuram tensiuni de sute de volti,tocmai pt a beneficia de rezistenta interna foarte mare,pe 2000V.Un pic discutabil si un pic fortat ( parerea mea ) ... O citire de 50V pe scala de 1000V la MAVO 35 nu asigura cine stie ce precizie ( la cursurile de metrologie se spunea ca ar trebui ca marimea masurata sa fie in a doua treime a scalei , la aparatele analogice cu ac indicator ... ) in vreme ce digitalul , daca se respecta , are autoscalare , si alege automat scala pentru cea mai buna precizie ... Apropo de cursul topicului ... mi se pare stupid sa categorisesti aparatele dupa functionarea in alte conditii decit cele normale si prevazute de fabricant ... ( fara baterie ...) , poti masura tensiuni si curenti , dar fara ohmetru esti ca fara o mina ( parerea mea , din nou ) , asadar mi se pare ca substanta discutiilor se muta incet-incet spre o zona pur teoretica si putin intilnita ...electronica nu e pronosport , treci la lucru cind ai conditiile indeplinite , altfel mi se pare ca e un fel de circ trist ...Sper sa nu ofensez pe nimeni , dar in cite cazuri a fost o chestiune de viata si de moarte sa masori ceva cu un aparat fara ce-i trebuie ? Eu am lucrat cu MAVO 20 de ani , si n-am ramas fara baterie ... Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Eu tot nu reusesc sa inteleg; dupa cate ma pricep eu, a functiona "si cu baterie si fara baterie" implica utilizarea a doua scale diferite, etalonari diferite, verificari metrologice diferite, comutator cu mai multe pozitii, etc etc. Automat costuri de productie mai ridicate. Toate acestea pentru a satisface un eventual client care vrea ... ce? sa nu aibe doua aparate diferite pe masa?! sa nu foloseasca baterii de calitate?! Link spre comentariu
Nonny149 Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Din fericire aparatele de calitate nu au fost proiectate dupa conceptii mioritice:Daca nu poate functiona bine macar sa functioneze prost, da totusi sa functioneze. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 @gauss,Este adevarat ca exemplul e fortat,dar situatia ar fi aceeasi si pentru,200V,400V,900V,etc.Autoscalarea nu va face decat sa aleaga gama corecta,pentru un maxim de cifre dupa virgula,dar indicatia va fi aceeasi,(50V,in exemplul meu) atata timp cat rezistenta interna e aceeasi,pe toate gamele,10Mohmi.Asta cu multimetru cu ...dubla personalitate...ar merge discutat in alta parte,cred totusi ca e doar o gluma... Link spre comentariu
gauss Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 @gauss,Este adevarat ca exemplul e fortat,dar situatia ar fi aceeasi si pentru,200V,400V,900V,etc.Autoscalarea nu va face decat sa aleaga gama corecta,pentru un maxim de cifre dupa virgula,dar indicatia va fi aceeasi,(50V,in exemplul meu) atata timp cat rezistenta interna e aceeasi,pe toate gamele,10Mohmi.Asta cu multimetru cu ...dubla personalitate...ar merge discutat in alta parte,cred totusi ca e doar o gluma...Cu siguranta ... Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Din fericire aparatele de calitate nu au fost proiectate dupa conceptii mioritice:Daca nu poate functiona bine macar sa functioneze prost, da totusi sa functioneze.Hai ca ai rezolvat disputa, bagand cuvantul "mioritice". Gramatica nu prea se intelege cu tine. Vrei sa remarcam 2 (doua) greseli de gramatica in cele doua randuri? Se rezolva imediat... Interesul cumparatorului (cel ce da BANUL!) este sa poata face ceva cu aparatul! Chiar si atunci cand este nealimentat. Simplu. Ce este rau in asta? Este greu sa acceptati ca si producatorii gresesc? Este cumva calitatea impotriva interesor cumparatorului? Este greu sa acceptati ca o baterie care tine 10 ani (!!!) reprezinta o solutie mai proasta decat functionarea fara nici un fel de baterie? A patra oara (cred):1. Functionarea cu toate capabilitatile gandite de producator, normal cu alimentare, nu este exclusa ci inclusa.2. Faptul ca in anumite situatii aparatul este o simpla caramida (!!!) este neacceptabil. 3. Punctele 1 si 2 nu se exclud! Adica se poate foarte bine sa nu fie "caramida" niciodata! Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Interesul cumparatorului (cel ce da BANUL!) este sa poata face ceva cu aparatul! Chiar si atunci cand este nealimentat. Simplu. Ce este rau in asta? E rau, daca e prost. Sau daca e scump. Dar asta risca sa fie si prost si scump.Dati-i idea unui chinez, probabil va scoate ce "doriti". Dar sunt sigur ca nu il veti folosi mult, chiar daca nu se va strica.V-am dat cateva motive pentru care NU se face asa ceva (scala, comutare, calibrare = costuri). Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Oricat ar fi de prost, este mai bine decat a fi caramida, neutilizabil la nimic. Este deosebirea intre a putea face sa spunem depanarea la care lucreaza electronistul si a Nu o putea face in acel moment (daca nu are baterie)! Iar daca ar fi vorba de 50 sau 100 KOhm/V, nu cred ca poate fi numit "prost".Daca userul doreste (are nevoie) ca aparatul sa fie bun, pur si simplu ii pune baterie (daca are la indemana in acel moment). Motivele prezentate nu sunt convingatoare. Scala poate fi etalonata si gradata corespunzator ambelor cazuri sau se poate aranja ca in caz de "lipsa baterie" sa fie exact de 10 sau 20 de ori mai prost, ceva de acest gen, deci sa se utilizeze o gradatie deja existenta pe scala (e vorba numai de V si A). Aici chiar ca producatorul stie mai bine.La fel si pentru pozitiile comutatorului rotativ, daca este nevoie se pot face gradatii duble, cu culori diferite. De ce nu pot sa coexiste cele 2 variante de care spun la acelasi aparat? Pentru simplul motiv ca nu s-a facut inca? Nu cumva este o pre-conceptie aceea ca "daca nu s-a facut inseamna ca nu se poate si nu e bine"? Link spre comentariu
Nonny149 Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Tare greu de schimbat o baterie! De ce nu folositi un multimetru analogic? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum