blue Postat Februarie 17, 2009 Partajează Postat Februarie 17, 2009 Mosu Tuti, este inutil sa faci apologia instrumentului analogic. Este adevarat ca poate fi indinspensabil , dar depinde cine i-l foloseste, iar daca ai un instrument digital FLUKE ,poti sa etalonezi aparate analogice! Serios ,eu folosesc aparatele analogice de peste 40 de ani, iar primul aparat digital l-am construit prin 84, stiu exact valoarea fiecaruia si nu renunt la niciunul, doar trebuie sa fi foarte pretentios cu cele digitale care in proportie mare sant gunoaie . Cele adevarate sant de tipul "scala automata" facute de firme mari si care costa de zece ori cit unul din hipermarket , dar asta este situatia... In privinta instr. analogice , am avut pina acum vreo zece, dar cel mai bun este unul sovietic din anii 70 care s-e incapatineaza sa supravietuiasca, cu sutele de picioare in fund pe care le-a primit de-a lungul anilor...Totusi instrumentul meu preferat est un BECKMAN INDUSTRIAL achizitionat din talcioc cu un pret indecent. Link spre comentariu
Nonny149 Postat Februarie 18, 2009 Partajează Postat Februarie 18, 2009 Eu am un multimetru UT70B si sunt foarte multumit de el .Am lucrat si cu aparat analogic dar acum sunt depasite. Nu toate multimetrele digitale sunt facute pe vapor. La noi marea majoritate foloseau Mavo 35 care la vremea lui era un aparat bun. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 5, 2009 Partajează Postat Martie 5, 2009 mavo35 mai e ?i-acum un aparat bun!!!întreab?-l pe skaarj!!! pân? la urm?, un aparat analogic e ceva de folosit la lucr?ri "de fine?e"...cifrele digitalului pot fi uneori greu de interpretat corect, chiar dac? î?i d? valori mur?-n gur?!!!... cu acul ?i scala instrumentului e alt? treab?...pe lâng? asta, orice artificii de m?surare ai folosi, nu po?i trece peste limitele integratului...pân? la urm?, depinde la ce folose?ti amc-ul... sunt domenii în care un analogic e nepre?uit, ?i altele în care e inutil... Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 7, 2009 Partajează Postat Martie 7, 2009 Am auzit de instrumente de masura Unigor (poate si altele) de 200 KOhm/V, pasive. Este posibil asa ceva? Cred ca asemenea multimetru este o bijuterie. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 12, 2009 Partajează Postat Martie 12, 2009 bijuterie, da... dac? "afumi" rezisten?ele din el o s? ai ocazia s? î?i reaminte?ti to?i sfin?ii din calendar când ai s? vezi c? au precizia de 0,1 %!!!! Link spre comentariu
Mosu Tuti Postat Martie 18, 2009 Autor Partajează Postat Martie 18, 2009 Buna seara, Hai sa va incit dun nou. Stiti ca exista instrumente optice ? A vazut cineva vreodata asa ceva? Stiti cum arata un traductor optic de oscilograf ? Este o mica oglinjoara pusa pe un echipament mobil, care se gaseste intr-un camp magnetic f. puternic. Cu ajutorul unui bec cu prisma, se trimete catre traductor un spot luminos care se reflecta pe un cadran gradat. Nu mai stiu cum se numeste instrumentul optic cu care am lucrat acum 30 de ani, dar avea o precizie cu "0" in fata. Nu avea comutator de game, se schimba traductorul optic. Cu acest ap. PRAM-ul etalona instrumentele de masura. Ha ! Nici nu cred ca mai exista asemenea aparate. Nu mai are nevoie nimeni de asa precizie. Mi-am adus aminte de acest aparat tot de la cheia dinamometrica. Daca montezi rigid un mic Lasser in spectrul vizibil (jucarie), pe o grinda de beton sau metal si proiectezi spotul pe un perete, vei constata ce deviatie are grinda daca pui o greutate la un capat. Uite, o teme de lucru. Ha. Ha. Spor la treaba. Mosu Tuti. Link spre comentariu
twitterfire Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Pân? la urm? chinez?ria pe care o am, îi d? clas? lui Mavo35, nu se decalibreaz?, e mai precis?, face ?i altele pe care Mavo nu le poate face. Spre exemplu, m?soar? capacit??i.Mavo, în timp trebuie reetalonat. Rahatul meu digital, nu.Pân? la urm? ajungem la o discu?ie digital vs analogic, nou vs vechi, l?mpi vs tranzistori, etc.M? uit pe ebay ?i v?d c? sunt o gr?mad? de osciloscoape analogice bune care se vând la câ?iva USD sau euroi. Oare de ce? To?i profesioni?tii sunt tâmpi?i?Nu zic c? circuitele analogice n-or fi bune. De-aia se orienteaz? to?i produc?torii importan?i spre digital. Inclusiv în domeniul audio. Dar dac? vrei s? fii adev?rat, nimic nu te împiedic? s? te joci cu l?mpi, trafouri masive ?i ulei de ?arpe. Eu îi mul?umesc unui tip care se pricepe ?i care m-a l?murit, a?a ca mai pe la începutul hobby-ului: b?i t?ticu' tu ce vrei s? faci? s? umbli toat? dup? trafo-uri masive, miezuri de ferite, s? discu?i cu al?i pasiona?i câte spire se bobineaz? pe bobina X ?i de ce diametru, sau vrei s? ob?ii ceva folositor ?i elegant?Drept care, m-am hot?rât s? înv?? bazele electronicii, s? fac montaje simple ?i apoi pic, atmel, xilinx scrie pe mine. DAC, ADC, DSP, circuite digitale. Link spre comentariu
Craciun Postat Martie 20, 2009 Partajează Postat Martie 20, 2009 Propun sa terminam acest topic , ca nu duce nicaieri discutia. Daca se vrea ceva constructiv, bine, daca nu inchid topicul. Astea cu pro si contra tine de opinia si experienta fiecaruia. Deci daca vreti postati subiecte despre multimetre fie analogice fie digitale dar cu exemplificari si specificatii pentru fiecare in parte, generalitati cu ala e bun si ala nu, doar de dragul contradictiei, cred ca nu foloseste nimanui. Succes , Daniel Link spre comentariu
bolek Postat Martie 20, 2009 Partajează Postat Martie 20, 2009 Cu ce am lucrat:DT830 chinezarie - 10ron; bateria noua a costat jumate cat el; s-au rupt firele de masura - cost jumate cat el; masoara cc, ca, are 100 grame si incape in buzunar. Daca peste ce masori este si RF sau armonici, masoara un kkt.U4324 sau asa ceva - sovietic - un tanc...s-a crapat carcasa, s-au spart colturile, a picat din locuri din care daca cadeam eu crapam de tot; placa si indicatorul nu are nici pe draq; 20KO/V; scara neliniara; captele de scale alese absolut imbecil ( gen citirea x3,sau impartit la 4 si alte aberatii de genu asta, numai zecimal nu!). Lucru facut de oameni care au baut vodka, pentru a fi folosit de oameni care beau vodka.Folosit cu succes 20 de ani, merge si acum.Goertz metrawatt digital, prin 80 si ceva - s-a intalnit din intamplare cu un traf MARE de masura curent lasat in gol. :cry: Un plici mic si gata. Apreciez ca erau acolo cam 10kV, pentru ca s-a strapuns de la cativa cm.Mavo 35 - vechi , GREU, si precis. No more comments. Link spre comentariu
Felis Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Buna seara. Imi pare rau ca raspund asa tarziu, dar . . .mai bine mai tarziu decat niciodata. Ai simtit vreodata nevoia unui instrument de masura cu rezistenta mare de intrare, ai incercat sa masori tensiuni de RF. chiar cu sonde de alternativ. Domnilor, ce rezistenta/volt are instrumentul dumneavoastra? Spuneti-mi si mie ce instrument digital are 1 MOhm/V si 1% precizie. Cu stima. Mosu Tuti.orice instrument digital ce are in el ICL7106 are impedan?a de intrare de minimum 10 megaohmi si clasa de precisie de 0,4% Link spre comentariu
Felis Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Si cele analogice se impart in analogice clasice si analogic electronic diferen?a o dintre ele este impedan?a de intrare la cele clasice 20kilo/V la cele electronice 1 mega ......100 mega/V. Clasa de precizie 1......2,5% daca e mai mare de atat ala e avo didactic nu profesional(mavo 35 clasa de precizie1,5%)Digital versus analogic.La depanarea si masurarea unei surse in comutatie e superior analogicul(daca are inclus si un convertor de citire a valorilor efective e si mai bun).daca vrei precizie de citire utilizezi Digitalul.La masurarea de componente discrete digitalul da rateuri frecvent in schimb un ohmetru analogic va mari sansele simtitor sa fie descoperita piesa defecta(digitalul masoara in tensiune componentele.Analogicul in curent)Digitalul daca tensiunea masurata nu este sinusoidala si depaseste frecventa de 400 deHZ da valori total eronate la iesire.Se pot masura condensatoare si cu mavo 35 de fapt cu orice analogic totul e sa urmezi o procedura si sa stii sa convertesti scala.eroarea de masura e destul de mare dar electroliticii defecti se evidentiaza mai usor cu analogicul.la masurare rezistente si tensiuni continue e superior digitalul.exista îns? si montaje in care e total interzis sa utilizezi(tehnologie Vmos ,Cmos,TZ cuantice) aparate de masura de orice tip in timpul functionarii.La acele montaje se masoara indirect fara contact cu ajutorul unor traductoare valorileMa opresc aici desi mai sunt destule de spus despre avantaje si dezavantaje Link spre comentariu
Felis Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Mosu Tuti, este inutil sa faci apologia instrumentului analogic. Este adevarat ca poate fi indinspensabil , dar depinde cine i-l foloseste, iar daca ai un instrument digital FLUKE ,poti sa etalonezi aparate analogice! Serios ,eu folosesc aparatele analogice de peste 40 de ani, iar primul aparat digital l-am construit prin 84, stiu exact valoarea fiecaruia si nu renunt la niciunul, doar trebuie sa fi foarte pretentios cu cele digitale care in proportie mare sant gunoaie . Cele adevarate sant de tipul "scala automata" facute de firme mari si care costa de zece ori cit unul din hipermarket , dar asta este situatia... In privinta instr. analogice , am avut pina acum vreo zece, dar cel mai bun este unul sovietic din anii 70 care s-e incapatineaza sa supravietuiasca, cu sutele de picioare in fund pe care le-a primit de-a lungul anilor...Totusi instrumentul meu preferat est un BECKMAN INDUSTRIAL achizitionat din talcioc cu un pret indecent.Cele cu scala automata dau erori de citire mari de tot sunt precise doar daca le folosesti cu autoscalarea dezactivata ?i-o zic din comparatii facute pe viu am avut si fluke si hameg de fapt nu mi-ar ajunge o foaie sa insir Aparatele de masura utilizate de mine.Folosesc si acum combinatia de analogic si digital.(erorile le dau din cauza comutat?rii microreleelor si trebuie asteptat un timp mare sa se stabilizeze citirea si mai raman si agatate pe o valoare mai mare decât cea realaPS am avut chiar si analogic cu autoscalare era un fluke Link spre comentariu
Felis Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Buna seara. Cel mai bun instrument este atunci cand este SINGURUL. Am 4 instrumente analogice. 1 x Metrix 462 C - France; 2 x UM - 112 B Poland; altul rusesc, fara nume, un digital Voltcraft 401 si un DIGI 610, cinezesc. Cele digitale au probleme cu comutatoarele. Cele analogice au probleme cu etalonarea. Unele masoara panal a 1 KV si cu sonda pana la 10 Kv si 10 A. Cele digitale stau mai prost cu domeniile de masura. Nu sunt doua instrumente sa dea la fel pe toate gamele de tensiune. Voi unde faceti verificarile metrologice ? Cate din instrumentele folosite au marca anuala de metrologie ? Ei vedeti, asta-i problema cu instrumentele. Daca ai numai unu, bun sau rau, asta indica asta-i adevarul cunoscut si batut in cuie. Cum ai mai multe informatii, cum incep indoielile si dubiile. Asa este si cu cunoasterea. Cu cat stii mai multe, ai mai multe indoieli. Salutare. Mosu Tuti.Nu am nevoie de un laborator metrologic sa fac calibrarile am propriul meu stand de calibrare cu surse etalon iar la aparatele realizate de mine am folosit rezistoare sortate din serii deja imbatranite tocmai sa nu mai apara decalibrarea in timp.Chiar si la cele industriale am schimbat si calibrat divizoarele obtinând in final precizii mai bune decat cele din fabric? dar pentru a face asa ceva trebuie sa ai o punte de masur? dubla nu sortezi rezistentele cu avo(no sa ai niciodata precizie de 0,01 la masurarea lor cu un avometru Link spre comentariu
Felis Postat Martie 21, 2009 Partajează Postat Martie 21, 2009 Pân? la urm? chinez?ria pe care o am, îi d? clas? lui Mavo35, nu se decalibreaz?, e mai precis?, face ?i altele pe care Mavo nu le poate face. Spre exemplu, m?soar? capacit??i.Mavo, în timp trebuie reetalonat. Rahatul meu digital, nu.Pân? la urm? ajungem la o discu?ie digital vs analogic, nou vs vechi, l?mpi vs tranzistori, etc.M? uit pe ebay ?i v?d c? sunt o gr?mad? de osciloscoape analogice bune care se vând la câ?iva USD sau euroi. Oare de ce? To?i profesioni?tii sunt tâmpi?i?Nu zic c? circuitele analogice n-or fi bune. De-aia se orienteaz? to?i produc?torii importan?i spre digital. Inclusiv în domeniul audio. Dar dac? vrei s? fii adev?rat, nimic nu te împiedic? s? te joci cu l?mpi, trafouri masive ?i ulei de ?arpe. Eu îi mul?umesc unui tip care se pricepe ?i care m-a l?murit, a?a ca mai pe la începutul hobby-ului: b?i t?ticu' tu ce vrei s? faci? s? umbli toat? dup? trafo-uri masive, miezuri de ferite, s? discu?i cu al?i pasiona?i câte spire se bobineaz? pe bobina X ?i de ce diametru, sau vrei s? ob?ii ceva folositor ?i elegant?Drept care, m-am hot?rât s? înv?? bazele electronicii, s? fac montaje simple ?i apoi pic, atmel, xilinx scrie pe mine. DAC, ADC, DSP, circuite digitale.motivul este altul pentru care renun?a la ele .Acum nu mai e rentabila depanarea clasica in afara se inlocuiesc modulele complet si diagnoza defectelor se efectueaza computerizat .Un depanator din afara daca pierde mai mult de 20...40.de minute la un aparat il caseaza din startsau sa schimbe firele rupte la o pereche de casti lool pai castile sunt 10 euro cele de calitate si depanarea e 100 (ce alegi repari castile sau cumperi altele?)Daca vrei sa faci electronica adevarat? vei invata si partea veche pe care o sa o utilizezi mai mult ca hobby dar si partea noua bazata pe microcontrolere care o sa o utilizezi frecvent in productia industriala se completeaza perfect una cu alta si nu vei regreta .(Am avut ocazia sa vad de a lungul timpului o gramada de depanatori care au clacat la fiecare schimbare tehnologica majora.cei mai multi au clacat dupa `90 Cand au intrat televizoarele color cu surse in comutatie si microprocesoare acolo au sughitat multi pentru ca nu erau familiarizati cu electronica digitala si sursele in comutatie)(dar cei care au clacat sunt cei din categoria ?sârmari? care nu sunt in stare sa realizeze ceva decat daca a mai fost facut de cineva inainte repara mecanic totul.Un electronist bun are in spate o baza teoretica solida si o buna intelegere a proceselor ce au loc .Un ?sarmar? poate da randamente mai bune decat un electronist dar asta numai in cazul unor defecte frecvente si repetabile de rutina in cazul unui defect particular insa intervine calitatea electronistului care pe masura ce avanseaza in experien?a practica va scapa de handicapul vitezei) Link spre comentariu
MirceaM Postat Martie 23, 2009 Partajează Postat Martie 23, 2009 Conteaza si ce profesie ai sau mai exact cat de des folosesti aparatul. Eu folosesc multimetrul destul de rar, poate la cateva luni. Si ma enerveaza chestia cu bateriile, fie ca sunt pe "battery low" si trebuie sa schimb bateria fie ca trebuie sa am grija sa nu stea prea mult timp, sa nu curga acea mizerie acida din baterie. Griji suplimentare. Chestia asta o consider atat de importanta incat prefer ca instrumentul sa fie pasiv. Parerea mea. Am si un osciloscop (portabil) cu care pot sa fac masurari mai precise sau care nu se pot face decat cu osciloscop. Deci caut un multimetru destul de bun (am zis macar 50 KOhm/V) insa clasic, cu ac indicator si... pasiv. (Am dat anunt aici pe forum). Sa poata masura tensiuni (si curenti) fara nici un fel de baterie in el. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum