Vizitator Postat Octombrie 29, 2008 Partajează Postat Octombrie 29, 2008 Citisem pe net niste articole despre cat de importante sunt filtrele puse dupa DAC si nu mai stiu ce producator de CD player-e, din alea pentru linii audio, se lauda ca inventase niste filtre cu totul speciale, filtre care imbunatateau raportul S/Z si micsorau distorsiunile fara sa schimbe sunetul si alte minuni ridicate in slavi de audiofili.Dupa urechile mele ar trebui sa se auda la fel de bine si fara filtru.La fel, nu pot distinge diferentele intre amplif-uri indiferent de tehnologia sau de clasa de functionare. Dupa mine toate amplificatoarele bune suna la fel.Putin offtopicOare cei care nu simt diferente au probleme cu auzul sau diferentele apar numai pentru unii, din cauza efectului placebo? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 29, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2008 Inseamna ca nu ai ureche muzicala , diferente exista cu siguranta , aproape toata lumea aude ca unele amplificatoare suna mai bine ca altele , vorbesc de amplificatoarele cu tranzistori , ca sa nu intram in controverse lampi - tranzistori . Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2008 Partajează Postat Octombrie 29, 2008 De acord, iar eu ziceam ca: Dupa mine toate amplificatoarele bune suna la fel. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 29, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2008 Cu asta n-ai zis nimic , ce inseamna "bune " ? Ideea e ca sunt diferente , unele mai evidente , altele mai controversate . Link spre comentariu
petre_s Postat Octombrie 30, 2008 Partajează Postat Octombrie 30, 2008 cu riscul de a zice o prostie: nu se poate face DAC cu R 2R?ma gandeam la o solutie de placa de sunet simpla cu r2r apoi cu lampa, ar iesi ceva foarte "transparent"cu rezistente normale foarte probabil sa iese un fund, din cauza inductantei, dar daca am gasi rezistente neinductive.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Si cam ce inductanta are un rezistor din ala inductiv din moment ce e asa daunator in audio? Link spre comentariu
danzup Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 cu riscul de a zice o prostie: nu se poate face DAC cu R 2R?ma gandeam la o solutie de placa de sunet simpla cu r2r apoi cu lampa, ar iesi ceva foarte "transparent"cu rezistente normale foarte probabil sa iese un fund, din cauza inductantei, dar daca am gasi rezistente neinductive.. Pai multe dac-uri chiar folosesc r/2r pentru conversie . Prin cresterea rezistentelor in siliciu si ajustarea lor cu laser se ajung la preciziile pe care le vedeti azi in unele dac-uri de varf .Problema nu e inductivitatea rezistentelor ci valoarea care pentru un dac mediu trebuie sa aiba o toleranta de 0,1%.Si am vazut si proiecte cu dacuri "discrete".O alta problema e ca footprintul ( suprafata acestui montaj ) fiind mare este mai sensibil la influente externe (sa capteze tot felul de garbage din vecini ).Poti sa-ti faci si chiar functioneaza , dar sa te vad eu cum sortezi rezistente ....... Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 6, 2008 Partajează Postat Noiembrie 6, 2008 de unde ai luat condensatori de 1 micro ceramici nepolarizati? pinul "suspend" la ce il legi? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 6, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2008 Condensatoare SMD de 1uF se gasesc fara probleme . Flagul suspend comanda LED-ul si e folosit pentru interfata HID . Voi pune in curand si schema completa , mi-e cam lene s-o desenez frumos , dar o voi face . Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 7, 2008 Partajează Postat Noiembrie 7, 2008 deseneaza urit, nu e problema inteleg eu. iesirea digitala functioneaza? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2008 Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 M-am apucat sa-l fac si eu. Asa sa fie schema pentru varianta cu alimentare externa ? si [D+] la ce tensiune trebuie conectate : +5V USB sau +3,3V ? * pinul 21 (HOST) e corect legat la VBUS USB ? * pe iesirile analogice, rezistentele de 330R si conzii de 100uF zice ca se pot ajusta pentru performante mai bune, dar in ce sens ? EDIT : Ultima versiune a schemei. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 18, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 Cam asa e schema .EEPROM-ul nu prea foloseste la nimic , in datasheet e explicat , eventual sa-ti scrii la "vendor string" numale , cred ca-l va afisa in Windows la fereastra de unde modifici volumul .Pull-up-urile se leaga la pinul 7 Vdd , deci 3,3V.Pinul HOST se leaga la VBUS USB , la mine printr-o bobina si un condensator de decuplare .La fel , si pe restul pinilor de alimentare cu 3,3V am pus un grup LC . Poate merge si fara dar e bine sa fie separate intre ele alimentarile analogice si cele digitale .Grupul ala de piese de pe iesire e proiectat pentru amplificatorul final respectiv ca sa nu pacane cand trece in "suspend" . Eu am folosit numai 1uF pe iesire si filtrele C11 - R5 si C12 - R6 . Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2008 Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 For self-powered operation, HOST must be connected to VBUS of the USB bus with a pulldown resistor to detect attach and detach. (To avoid excessive suspend current, the pulldown should be a high-value resistor.) Si rezistorul asta cum il pun, de la VBUS la masa sau intre VBUS USB si pinul 21 ? Cu 10K merge ? Filtrele pe alimentare de ce valori sa fie ? Butoanele de volum si de mute functioneaza si fara eprom ? Am crezut ca in eprom se memoreaza nivelul volumului... * 100uF electrolytic - depending on tradeoff between required frequency response and discharge time for resume Vreau "frequency response" mai bun iar "time for resume" nu ma intereseaza. Cum pun condu mai mic sau mai mare ? * 330R - depending on tradeoff between required THD performance and pop-noise level for suspend Vreau THD cit mai mic iar "pop-noise level for suspend" nu ma intereseaza. Cum pun rezistenta mai mica sau mai mare ? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Noiembrie 18, 2008 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 Da , am uitat sa zic , se pune la pinul HOST o rezistenta de 1M la masa ( vine in paralel cu condensatorul de 1uF daca pui filtru LC ).Filtrele au inductanta de 10uH si capacitatea de 1uF . EEPROMUL nu are nici un rol in functionare , nivelul volumului se memoreaza in Windows cum se intampla la placa de sunet obisnuita.Raspunsul in frecventa la joase depinde fireste de sarcina pe care o vei conecta la iesire , daca sarcina are cativa kohmi trebuie un condensator de vreo 10uF . Se calculeaza la fel ca orice condensator de cuplaj intre doua aparate . Duce si casti pe iesire , ca o placa de sunet obisnuita , pentru ele cred ca ar trebui cel putin 470uF .Daca vrei distorsiuni mici trebuie ca sarcina sa aiba impedanta cat mai mare ( cam aceeasi cerinta e pentru orice alta sursa de semnal , nu ? ).Cum am zis mai sus , piesele ce sunt dupa condensatorii de cuplaj C9 , C10 sunt puse pentru ca sa nu pacane cand trece in suspend cu amplificatorul final dat acolo TPA200X , care are si el pin de suspend. Eu nu le-am pus si nu pacane cand deconectezi mufa USB ( atunci trece in suspend ) . Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2008 Partajează Postat Noiembrie 18, 2008 Daca am inductante mai mari (100uH) cred ca n-are nimic, nu ? Ma gindesc ca fiind inductanta mai mare o sa taie mai jos si deci, mai bine.Pai si cind apas pe butoanele de volum de la DAC se modifica volumul in windows ? Hm, tare ! Zi-mi si mie formula dupa care se caluleaza condensatorul de cuplaj. Mi se pare chiar interesanta.Pe iesire i-as pune un operational, ca buffer, ca sa aiaba impedanta mare. Ce zici ?Deci rezistentele de 330 ohmi stabilesc impedanta de iesire ? Dar nu inteleg cum vine C9 (100uF) in serie cu C13 (1uF) ... Adica ce rost are ? Nu era de ajuns unul singur ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum