Vizitator biwak Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 De curand am terminat un preamplif cu CI TDA1524A. Cateva impresii:-initial am vrut sa-l construiesc ca parte integranta a un sistem audio hifi insa am renuntat la idee. Cel mai mult se preteaza pentru o aplicatie gen amplif pentru microfon sau chitara electrica. Daca ai nevoie de un "cub" pentru chitara, impreuna cu un amplif de putere cred ca e alegerea potrivita. - am conectat la intrare semnalul de la un MP3 Player iar iesirea am conectat-o la niste casti. La intrare am folosit cablu ecranat de microfon pentru a nu induce zgomot pe linia de semnal mic. Daca reglez treble la maxim se aude un fasait datorita zgomotului de frecvente inalte care se amplifica. Bass'ul se aude destul de profund. Sincer sa fiu calitatea sunetului dupa amplificare nu mai este aceasi. Sunetul pare putin mai aglomerat desi stereofonia se pastreaza foarte bine. E drept ca MP3 Playerul este Panasonic Sl-SV570 (cu CD nu stick) care ofera o calitate ireprosabila a sunetului. Ar fi posibil ca sa nu fie adaptare intre impedanta de iesire a preamplif-ului si casti astfel sa fie rejectate unele frecvente. Urmeaza sa iau un amplif de putere sa fac o testare pt a vedea daca se simte vreo imbunatatire.-am conectat la intrare chitara electrica. Se aude foarte bine as spune, din punt de vedere a calitatii sunetului. Singura problema e ca nu poti obtine o amplificare considerabila pentru a folosi exclusiv castile. va trebui construit si un amplif de putere pentru un dif, dupa care apoi printr-o atenuare corespunzatoare sa se introduca semnalul in casti. -dupa cateva minute bune de functionare capsula CI s-a incalzit la aproximativ 50 de grade. Nu cred ca asta ar fi o problema pentru ca temperatura s-a stabilizat. Am folosit alimentarea la 12 v insa sunt sigur ca daca o sa folosesc 9v o sa se reduca si efectul termic.-cablajul l-am conceput si editat in OrCAD Layout. Schema este cea din datashet. Am vrut sa folosesc hartie pentru transfer termic dar nu am gasit sa cumpar. Solutia a fost hartie de calitate pentru imprimanta. Pentru cei care nu gasesc hartie speciala pentru transfer termic, hartia pentru imprimanta este foarte buna. Klar va trebui si rabdare ca probabil nu o sa-ti iese din prima cum ai vrut dar dupa ce determini care e temperatura la care sa-ti reglezi fierul de calcat si cat timp trebuie sa calci o sa obti rezultate neasteptat de bune. Dupa eventuale corecturi cu markerul se poate introduce in clorura feerica la corodat. Gresala pe care am facut-o a fost ca nu am curatat ff bine hartia dupa transferul termic. Markerul imbibat in hartia ramasa s-a indepartat usor fiind in baia de clorura si traseele au suferit din cauza asta.O zi buna la toti! Link spre comentariu
mely17 Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 Scuze de oftopic!!! Imi poti da si mie programul OrCAD Layout sau un link unde pot sal descarc? Am si eu un corector de ton cu tda1524!!! Merge destul de bine doar ca am si eu fasaitul ala pe inalte care se aude destul de tare si la volum mic, bine inteles fara sa mearga muzica ( numa asa in gol)Ms mult si scuze inca odata!!! Link spre comentariu
Vizitator biwak Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 Orcad Layouut face parte din suita OrCAD de proiectare si . Eu folosesc versiunea 9.2 desi au aparut varsiuni mai actuale. Nu stiu sa existe posibilitatea sa il poti downloada de pe vre'un site insa il gasesti cu siguranta pe torrente sau DC++.Sunt foarte grabit insa deseara o sa dau mai multe info despre Orcad Layout. Eventual in alt topic Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 Biwak daca vrei iti pot recomanda eu un preamplificator f bun zic eu cam pentru orice aplicatie. L-am gasit pe net acum ceva timp si mi-am zis sa-l incerc si nu am fost deloc dezamagit, ba dimpotriva, are corector de ton pe 3 frecvente si o amplificare destul de mare zic eu pentru a multumi pe oricine, zgomotul este practic inexistent si ofera un sunet placut. Daca il incerci si apar probleme la reglarea frecventelor inalte(gen fasait sau un zgomot ascutit) atunci cand reglezi butonul de inalte la maxim sau la minim poti mari R8 si R9 din bornele potentiometrului pana la 12k si problema dispare. Eu mi-am facut un mixer cu acest preamplificator si sunt f multumit de el. Multa bafta iti doresc. Mari@n. Ps: felicitari pt realizare. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 deci pe bune ca exisat secitunea de acesorii audio si ca exista topicuri despre acest integrat acolo Link spre comentariu
Vizitator biwak Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 Mely17, am postat un manual de utilizare la sectiunea "Software de electronica". Daca ai intrebari cu privire la asta putem vb acolo. Marian, iti multumesc pentru disponibilitatea de care dai dovada. Dr.L, sunt nou pe acest forum si nu am observat existenta unei sectiuni destinate preamplificatoarelor. O seara frumoasa la toti! Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 24, 2008 Partajează Postat Octombrie 24, 2008 okroaga un moderator sa-ti mute topicul la sectiunea potrivitasmileyul nu e tocmai potrivit...da merge,cat de cat Link spre comentariu
djx700 Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Salut ! am facut si eu corector de ton cu tda 1524a si sunt foarte nemultumit de cum se comporta ! In primul rand distorsiuni la greu daca dau gainu mai mult de 60 %, corectia pe potentiometre nu prea este precisa, daca il pun pe sursa nestabilizata imi baga zgomot in amplificator iar daca il pun pe o sursa stabilizata doar un mic fasait ! eu potentiometrele nu le-am pus pe cablaj le-am tras cu fire, iar firele nu sunt ecrante.... posibil sa fie si de aici buba? (dar firele de semnal sunt ecranate!)Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat ii multumesc din suflet ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Trebuie neaparat alimentat stabilizatPotentiometrele sunt in cc,nu trebuie ecranateVezi ca potentiometrele sa faca bine contactPreamplificatorul asta are castig mare,de aici rezulta ca semnalul pe care il scoate e prea mare pt amplificatorul tau (d-aia baga distorisiuni cand il dai prea tare si d-aia fasaie cand e la minim). Deci pune intre preamp si final un divizor rezistiv de ~50-70% (ca un potentiometru,dar din rezistente fixe)Ceva fasait mai are el oricum,dar mai putin deranjant. Vezi sa ai si condensatorul ala de ~100uF pe alimentarea potentiometrelor Link spre comentariu
babic2005 Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 Poate va este de folos si mica mea realizare (me refer la cea cu tranzistori publicata in tehnium 82' cat si la jucaaria cu tda1624..)viewtopic.php?f=35&t=4609&start=210 Va salut. Radu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum