Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal = variabila aleatoare

Hubrus

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Hubrus

11

• EmyRulz

9

• cirip

3

• BLK

1

Top autori în acest subiect

Integrala = arie ... dar pt ce ini trebuie aria semnalului?

Atentie mare! Nu este aria semnalului, ci aria densitatii de probabilitate. E cu totul altceva.Un semnal cu densitate de probabilitate Gaussiana nu e musai sa aiba aceeasi reprezentare in timp.Un alt exemplu. Sa presupunem ca te uiti cu osciloscopul la iesirea unui amplificator cu intrarea la masa. Ce o sa vezi? Zgomot. Cum o sa-l vezi? Pai dunga osciloscopului o sa stea centrata pe 0 (daca ai reglat bine ampliful si nu ai offset ;) ). Dar daca te uiti in timp, o sa ai batzaiala in sus si in jos, uneori mai mare, alteori mai mica, dar majoritatea batzaielilor vor fi aproape de zero, adica de medie.Sa disecam putin ce am facut. Ce ai realizat prin privirea semnalului de oscilo? Pai ai masurat valori instantanee ale tensiunii de iesire. Valoarea tensiunii de iesire a fost tratata ca o variabila aleatoare de timp. Daca ai taia trasa in bucatele mici, fiecare punctulet este cate o instanta (sau realizare) a variabilei aleatoare "tensiunea de iesire". Stii ca tensiunea se invarte aproximativ in jurul lui 0, dar daca te uiti la fiecare diviziune, tensiunea o s-o vezi si mai sus si mai jos. Alea sunt realizari particulare ale variabilei aleatoare "tensiunea de iesire a amplifului".Daca ar fi sa faci o poza la o trecere a trasei osciloscopului si sa incepi sa numeri din diviziune in diviziune ce valoare a avut tensiunea, apoi sa creezi o histograma cu valorile, ai constata ca majoritatea se inghesuie in jurul lui 0, iar restul din ce in ce mai putine, o mai iau hanga, adica se duc mai departe de media 0. Cu cat tensiunea e mai indepartata de valoarea medie (adica 0), cu atat ai mai putine instante ale variabilei, adica probabilitatea de aparitie e mai mica. Nu gasesti multe punctulete indepartate de 0.Acuma ca sa trecem de la densitate de probabilitate la probabilitate facem asa. Ma intreb ce sanse am ca valoarea unui esantion sa cada in intervalul 0-10mV. Pai integrez densitatea de probabilitate intre 0 si 10mV (da, aflu aria graficului intre limitele 0-10mV) si determin cu ce probabilitate o sa apara o tensiune intre 0-10mV. Dupa cum vezi am integrat densitatea de probabilitate, nu semnalul.Integrarea semnalului are si ea semnificatie fizica, mai exact este energia semnalului (A nu se confunda cu puterea!), dar nu despre asta e vorba aici.Bustean? CiripEDIT: OK... Mai intreaba, ca te incurcam cu placere :freaza:EDIT2: De acord cu postul lui Emy de mai jos. Am facut afirmatia inexacta ptr ca de fapt nu intentionam sa detaliez, dar Emy m-a prins si m-a pus la colt... :cry:
Link spre comentariu

Integrarea semnalului are si ea semnificatie fizica, mai exact este energia semnalului (A nu se confunda cu puterea!), dar nu despre asta e vorba aici.

Energia este integrala modului semnalului la patrat. Integrala semnalului este actiunea sa.
Link spre comentariu

EDIT2: De acord cu postul lui Emy de mai jos. Am facut afirmatia inexacta ptr ca de fapt nu intentionam sa detaliez, dar Emy m-a prins si m-a pus la colt... :cry:

Nici vorba de asa intentie, ma gandeam ca poate e de la oboseala, dar chestia este ca, dupa cum se vede, saracii studenti sunt si asa destul de dezorientati asa ca e bine sa prezentam informatii cat se poate de corecte.
Link spre comentariu

Astazi la cursul de BPS, ni s-a predat cum dintr-o variabial aleatoare ... mai scoti una (tot aleatoare). Dinou nu am inteles la ce ma ajuta inca o variabila aleatoare ... icon_hangOricum, m-am enervat pt faptul ca semnalele sunt in ceata in capu meu, si m-am decis sa renunt la orele de biliard, si in schimb sa ma duc pe la biblioteca universitatii sa reiau semnalele de la 0.Eventual aveti ceva carti digitale referitoare la bazele procesarii semnalelor?

Link spre comentariu

Am atasat un curs de prelucrare a semnalelor, curs care pe mine m-a edificat. E adevarat ca am participat si la ore, unde au fost date explicatii mai in detaliu, dar si in carte sunt tratate ingineresc lucrurile, cu mai putine formule.Spor(t)!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări