mecaboy Postat Octombrie 20, 2008 Partajează Postat Octombrie 20, 2008 Buna seara.In primul rand vreau sa imi cer scuze daca am gresit locatia sau mai exista vre-un topic deja(eu am cautat si se pare ca nu am gasit),daca am postat gresit rog un moderator sa stearga topicul si sa imi accepte scuzele de rigoare.Deci...de curand am achizitionat un router wireless si...nenea modifica tot cum m-am gandit sa incerc sa-i largesc raza de actiune in exteriorul casei.Wireless-ul este normal,802.11b , 2.4 GHz, putere RF 17 dBm, antena 5dBi.Nu am cunostinte in acest domeniu al antenelor si tot ce inseamna radio dar sunt dispus sa imi inbogatesc bagajul de cunostinte.O prima intrebare ar fi daca nu cumva distanta de la router la antena este foarte mare...ma gandeam antena sa o pun pe casa...deci sunt cativa m de la mine din camera pana pe casa.Ce antene imi recomandati?se paote amplifica semnalul?V-as fi recunoscator daca mi-ati da mai multe detalii si un set de link-uriStima Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 25, 2008 Partajează Postat Octombrie 25, 2008 Ai nevoie de un acces point pentru asta. Cablul intre antena si AP trebuie sa fie cat mai scurt si de cea mai buna calitate, maxim 1m. Mai multe detalii gasesti aici: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=127 Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 25, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2008 Super materialul,am sa citesc.Intradevar pot pune routeru aproape de antena dar am si eu o intrebare....Cum credeti ca va face fata routeru la temperaturile extreme ca sa zic asa?Spre exemplu pe routeru meu scrie ca poate lucra la o temperatura situata intre -0 ; +40 Grade cu o umiditate situata intre 10%-90% FARA CONDENSP.S ce este un acces point ?Este cumva tot un router care primeste semnal prin wireles si la randul saul il retransmite? Link spre comentariu
maxxim33 Postat Octombrie 25, 2008 Partajează Postat Octombrie 25, 2008 Daca te ajuta cu ceva eu am ajutat la o retea wireless si pot sa iti spun ca daca vrei distanta mai mare iti trebuie o antena directiva ,noi am folosit: Yagi 2,4GHz, 11dBi http://images.google.ro/imgres?imgurl=http://www.bizoo.ro/img/Antena-wireless-directionala-Yagi-2-4GHz--11dBi/img180/sale/50805_1214379973.jpg&imgrefurl=http://www.mondoplast.bizoo.ro/vanzare/62466/Antena-wireless-directionala-Yagi-2-4GHz--11dBi&h=180&w=180&sz=4&hl=ro&start=4&um=1&usg=__KkCzto_KvuBpT52_UVIetar_hy4=&tbnid=K43OX7A7d1AjuM:&tbnh=101&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dantene%2Byagi%2Bwireless%26um%3D1%26hl%3Dro%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26hs%3D3sh%26sa%3DN Ca si router am testat mai multe de ordinul zecilor dar mai stabil la intemperii a fost asta : http://blog.seanmcg.com/wp-content/uploads/2007/02/wrt54g.jpg Si ar mai trebui un amplificator de 500 mW sau 1W ii mai spune Booster.Noi am folosit modelul asta: http://www.premiertek.net/products/networking/XS-H5D+WZ-2300-1W.html Distanta la care mergea binisor cu cel de 1w era cam 8Km , fara pierderi si transfer bun cam 5 km Chestia e ca ar trebuie sa iti faci o cutie din metal,plastic si sa bagi polistiren in ea dupa care aparatura. Cablurile lasa-le cele care le primesti si nu le prelungii fiindca nu e ok . In cutie baga si transformatoarele caci iarna prinde bine : ) iar alimentarea o duci pina sus cu 220v. Astfel s-a functionat mai bine de 4 ani intr-o retea de internet locala fiind . Probleme apar cind sint tunete si fulgere dar asta destul de rar si doar daca de la router tragi fire aeriene la distante mari. Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 25, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2008 Multumesc mult.Eu nu am un router cine stie ce...am un Qubs.Asa ma gandeam si eu...sa bag polistiren,si buna idee cu transformatorul. :freaza:O schema ceva a antenei nu pot gasii?sa o fac eu...si poate si amplificatoru,si sa-l pun intre antena si router Link spre comentariu
maxxim33 Postat Octombrie 26, 2008 Partajează Postat Octombrie 26, 2008 Sincer nu m-am gindit sa desfac cutia de plastic in care e bagata antena .Totusi daca pui genul ala de antena sa stii ca e foarte directiva ,la fel de bine poti pune un alt tip de antena omidirectionala (tip baston) dar va trebuii sa scurtezi distantele intre routere, fiindca o sa scada pe bargraf semnalul. Daca ai vrea sa faci antena ,sigur reusesti ceva dar nu stiu cum o poti regla sa bata exact in 2,4 Ghz deoarece e important ca toata energia emisa sa o scoti afara altfel o sa ai reflectata mare . La noi era prima antena un baston dar imi aduc aminte ca avea cistig citiva Db si era ceva mai scumpa. Ca putere era de la un boooster de 1w emisie . Boosterul ala acopera cam tot orasul si de acolo receptionam cu acces point-uri wireless ,mai departe in switch-iuri si din switch iesea prin cablu direct la clienti. Am incercat sa mergem cu 12 volti prin cablu pina sus pe bloc dar fiind 30 si ceva de metri de cablu se pierdea mult pe fir.Asa ca toate jucariile se alimentau direct cu 220v dar sa pui un cablu ceva de calitate fiindca in timp se poate deteriora. Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 26, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2008 Iti multumesc mult maxxim33,intradeavar o retea profesionala .Pe mine ma intereseaza ceva home made,vreau sa vad cat de mult pot lungii raza de actiune in regim de amator Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 27, 2008 Partajează Postat Octombrie 27, 2008 Pentru router ai nevoie de o antena omnidirectionala ( tip b??) pentru a avea semnal 360 grade. La 2,4ghz atenuarea cablurilor coaxiale este destul de mare si este preferat unul de lungime cat mai mica ( se gasesc asa numitele pigtail - cablu in jur de 1m cu mufe montate). Poti incerca si cu antena montata in interior, in functie si de materialele din care este construita casa este posibil sa ai semnal fara alte complicatii. Componentele de care ai avea nevoie ar fi o antena omnidirectionala de castig mai mare si un pigtail. Tine cont de faptul ca puterea de emisie maxima reglementata este de maxim 100mW. Puteri mai mari se pot utiliza doar pentru comunicatii de radioamator. Pentru specificatii : http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=7 Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 27, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2008 Am citit,m-am documentat,multumesc. Am gasit cateva tutoriale,cum ar fi acesta: http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html .Ce nu am inteles eu este formula de calcul in functie de cablul folosit.De exemplu daca folosesc un cablu TV,cam care ar trebui sa fie dimensiunile fiecarei sectiuni si care ar trebui sa fie lungimea efectiva a antenei Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 28, 2008 Partajează Postat Octombrie 28, 2008 Cablul de antena TV are impedanta de 75ohmi si nu se poate utiliza.Un factor important este atenuarea cablului, masurata pe o lungime de 100m de cablu.Acelasi cablu, cu cat frecventa este mai ridicata cu atat creste atenuarea lui, deci un cablu cu atenuare mare in frecvente joase (radio FM) la 2,4ghz face ca antena sa fie inutila.Cel mai indicat este sa folosesti exact modelul de cablu indicat la constructie.De exemplu castigul router-ului este de 17db, asta inseamna o putere de 50mW.Daca folosesti un cablu RG58 de exemplu in antena poate sa ajunga si in functie de lungimeacablului coaxial undeva la 0,05- 0,001mW ceea ce este total insuficient. Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 28, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2008 Multumesc frumos,am inteles.Sper sa pot gasi acest tip de cablu.P.S.Nu cred ca pot folosi teava Hanka deoarece in interior are o armatura de tabla.Imi trebuie doar un tub de PVC Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 28, 2008 Partajează Postat Octombrie 28, 2008 Se foloseste coaxial H155 de la Belden sau RG213.Sunt si cateva magazine unde se gaseste coaxial gata mufat (pigtail) si altele unde gasesti la metru si au si caracteristicile fiecarui tip de coaxial. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum