Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

comanda stricata ptr mos

Vizitator ioonut

Postări Recomandate

Vizitator ioonut

Am comandat un irf740 cu 555 sa imi alimenteze primarul unui transformator scos din o sursa atx.Frecventa am variat-o de la 10 la 40 khz alimentarea 555 de la 5 la 15 V si alimentarea primarului prin mos cu alta sursa, pana la 60 V . Factorul de umplere era insa putin peste 55% asa. Acum problema e ca atunci cand alimentam tot, in loc de dreptunghiul frumos ce imi aparea pe osciloscop ... imi aparea un zgomot cam de aceeasi amplitudine.Daca scot primarul comanda revine la normal. Tensiunea care era pe secundar nu am mai masurato din moment ce comanda era stricata. Ce trebuie adaugat sa nu se mai intample asta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

• Stefan

2

• Ciprian Alexandrescu

1

Top autori în acest subiect

Ai nevoie de snubere.Pune un condensator de 10 nano legat in serie cu o rezistenta de 4.7 ohmi in primar si spunemi daca o sa arate mai frumos sinusoida.Nu uita si dioda rapida de sens in paralel cu bobina trafului.

Link spre comentariu
Vizitator ioonut

pusesem si dela si tot asa facea... ma rog nu am mai pus rezistenta in paralel. A si dioda rapida este inclusa in mos ar trebui sa reziste ... IRF840. Mentionez ca e dreptunghi nu sinusoida

Link spre comentariu

Salut,Nu poti sa dai cu mosul in transformator si sa obtii o forma de unda curata, fara sa incarci traful, adica sa-i pui o sarcina, ceva. Pe perioada in care mosul este ON, incarci miezul ala cu o gramada de energie, mai ales la frecvente joase de comutatie. Cand mosul e OFF, energia aia din miez trebuie sa iasa pe undeva si apar tot felul de efecte dubioase.De asemenea, nu alimenta 555 la mai putin de 10V. Mosului tre' sa-i dai cel putin 10V in poarta ca sa se deschida bine, altfel e partial deschis si apar tot felul de goange.Fa un desen cu schema de montare si altul cu forma de unda si poate ne mai dam cu parerea. O poza a ecranului osciloscopului ar fi parfum! :)Cirip

Link spre comentariu
Vizitator ioonut

am lamurit-o cred ... cand fac o astfel de sursa (in care transformatorul nu e incarcat decat intr-o singura alternata) e nevoie de o alta infasurare de reset cu o dioda la masa cum eu nu o aveam, la fiecare puls, pentru ca oricum nu aveam 50% duty cycle, miezul era probabil saturat

Link spre comentariu

ionut te rog niste scheme!(chiar daca sunt in pain). sunt interesat de surse in comutatie dar nu gasesc documentatie in romana (ma pricep la engleza dar nu chiar asa bine sa inteleg exact despre ce e vorba).cirip te rog vreau si eu ceva documentatie despre SMPS-uri :da

Link spre comentariu

cand fac o astfel de sursa (in care transformatorul nu e incarcat decat intr-o singura alternata) e nevoie de o alta infasurare de reset

Afirmatia nu este valabila decat in cazul surselor de tip forward. Flyback nu are nevoie de infasurare de reset.ptr stefan_ro http://www.smps.us/ dar e in engleza. Cauta "Unitrode Seminars". E foarte mult de citit si nu te astepta sa intelegi peste noapte, dar e multa informatie utila.Cirip
Link spre comentariu

cand fac o astfel de sursa (in care transformatorul nu e incarcat decat intr-o singura alternata) e nevoie de o alta infasurare de reset

Afirmatia nu este valabila decat in cazul surselor de tip forward. Flyback nu are nevoie de infasurare de reset.ptr stefan_ro http://www.smps.us/ dar e in engleza. Cauta "Unitrode Seminars". E foarte mult de citit si nu te astepta sa intelegi peste noapte, dar e multa informatie utila.Cirip
multumesc Cirip :bere: , aveam ceva printat de pe site-ul ala dar nu mai stiam adresa si mai erau cateva site-uri interesante. de inteles am inteles eu cum sta treaba cu teoria, insa cand vine vorba de practica e mai dificil (poate cand reusesc sa strang banii de osciloscop ma apuc mai serios de treaba - momentan trebuie sa imi iau o statie cu aer cald :freaza: )
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări