Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceva indicatii...

Postări Recomandate

am tot cautat o solutie fiabila pt a imi construi o sursa in comutatie... si nu prea m-as apuca de scheme care le vad pa aci... :nas:

pana la urma am gasit o alternativa destul de buna pt scopurile mele... iar alternativa se numeste TOP250Y cel mai simplu de construit sursa de comutatie dupa parerea mea... se gaseste la tme de comandat la un pret destul de bunicel...

acuma de ce am postat? pt ca as fii foarte curios sa vad daca a mai facut cineva asa ceva si daca a fost multumit de rezultate? eu doresc sa o folosesc in scopuri audio (un amplif de 100w 8 oameni) deci daca cititi datasheetul veti observa ca are putere maxima 290W deci destul pt amplifu meu...

daca cineva sa jucat cu asa ceva va rog scrieti ca am niste intrebari... :freaza:

http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... P250Y.html

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

pai in primul rand daca teai uitat peste datasheet si ai vazut niste aplicati... cu as putea sa scot o tensiune simetrica din ferita dupa cum am vazut sursa foloseste o typologie fly-back... deci cum pot alimenta simetric un amplif din ferita aia...in plus as mai vrea sa stiu ce ferita sa folosesc... deoarece acolo in datasheet scrie "Due to the high primary current, a low leakage inductancetransformer is essential. Therefore, a sandwich winding witha copper foil secondary was used" deci... :nas:

Link spre comentariu

pai in primul rand daca teai uitat peste datasheet si ai vazut niste aplicati... cu as putea sa scot o tensiune simetrica din ferita dupa cum am vazut sursa foloseste o typologie fly-back... deci cum pot alimenta simetric un amplif din ferita aia...

Tensiunea simetrica o scoti din fazarea infasurarilor din secundar si redresearea pulsului de intoarcere in ambele infasurari. Problema e ca nu cred ca poti alimenta un amplif dintr-o sursa flyback. Sursa flyback e prea lenesa ptr un amplif de putere, care cere din cand in cand multa putere dintr-o data. Flybackul este preferat cand consumul e relativ constant sau variaza lent in timp.

in plus as mai vrea sa stiu ce ferita sa folosesc...

Ai de unde sa te lipesti de o ferita cunoscuta sau esti la mana a ce gasesti? Daca depinde de ce recuperezi de ici de colo, e cam nasol. Ferita trebuie intai masurata, apoi facute niste presupuneri referitor la inductia de saturatie, Bsat. Ceva conservativ de genul Bsat=280mT.Cirip
Link spre comentariu

da dar daca ii bag in ajutor niste conzi de ceva mii de uF? eu zic ca ar ajuta nu? nu prea inteleg la ce te referi prin fazare...? poate pui un fel de schema mai asa sa inteleaga si prostii... :nas: ... dar poate nu e problema ca oricum voi alimenta doua module si voi lega in serie doua asemenea integrate asa pot scoate mai usor o tensiune simetrica si pot si folosii reglarea de voltaj... dupa cum am citit eu...NU ferita o cumpar nou nouta numa ma intere de la tme ce anume ferita sa iau care ar fii buna...?

Link spre comentariu
da dar daca ii bag in ajutor niste conzi de ceva mii de uF? eu zic ca ar ajuta nu?
Nu neaparat. Daca sunt conzii prea mari, poate sa oscileze sursa sau sa devina si mai lenesa. Asa cum sursa cade cand ampliful cere brusc curent, tot asa poti sa ai supracrestere cand ampliful "ii da drumul".

nu prea inteleg la ce te referi prin fazare...?
In schema atasata, inceputurile bobinelor sunt marcate cu un cerculet. Asta e fazarea.

NU ferita o cumpar nou nouta numa ma intere de la tme ce anume ferita sa iau care ar fii buna...?
Aici trebuie sa te duci in saitul producatorului si sa vezi ce miez recomanda ptr puterea pe care o vrei. "Ce miez" inseamna dimensiune si tipul de material.

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări