Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator corector ton Rod Elliot

CATA2003

Postări Recomandate

Colegul depanator@KISSare si el dreptatea lui cu utilizarea de anumite componente.

Insa, poti tu sa pui cea mai cea piesa, daca nu stii sa faci un cablaj pe masura (a se vedea cablajul la P97 expus) tot pocnitoare iese. Si aici cred ca multi nu trec testul.

De exemplu LM833 este evitat de multi pentru motive de instabilitate in montaj. Si totusi unii il folosesc. Deci, se poate, dar nu e pentru toti.

Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Pt tine orice nu-i facut utilizind ulei de sarpe se chiama pocnitoare.

Tine-ti aprecierile haudiofile pt fraierii care dau zeci de mii de euroi pe schite de amplificatoare facute de Hiraga sau altii ca el, cu 6-8 tranzistoare.

Stai linistit, nu-s nemtii asa prosti cum vrea cineva sa crezi. Intreaba-l pe @franzm si iti poate confirma. Cu cat sunt mai bogati cu atat sunt mai zgarciti :57.

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Mircea a spus:

De exemplu LM833 este evitat de multi pentru motive de instabilitate in montaj. Si totusi unii il folosesc. Deci, se poate, dar nu e pentru toti.

Sa fie LM833 mai sensibil ca LME49720 ?

Intreb ca nu am avut niciodata operationalul asta si nu am experienta cu el. LME49720 il am luat de mult din mostre de la TI

Link spre comentariu
2 hours ago, maxente said:

Sa fie LM833 mai sensibil ca LME49720 ?

Intreb ca nu am avut niciodata operationalul asta si nu am experienta cu el. LME49720 il am luat de mult din mostre de la TI

@maxente, nu te lua dupa ''vorbe'', LME49720 e mult mai putin zgomotos decat OPA2134 sau LM833 si, oricum merge mai sus in frecventa:

-zgomot:

-LM833=4,5nV/sqrtHz

-OPA2134=8nV/sqrtHz

-LME49720=2,7nV/sqrtHz

-slew-rate:

-LM833=7V/µs

-OPA2134=20V/µs

-LME49720=20V/µs

-gain bandwith product (GBP):

-LM833=16MHz

-OPA2134=8MHz

-LME49720=55MHz

Link spre comentariu

Asta ma gandeam si eu ca LME49720 are banda mare si, probabil, e mai predispus la instabilitati daca nu acorzi atentie mare la desenu cablajului si la decuplarile alimentarilor. Din ce am testat eu pe cablajul facut de mine a mers fara probleme.

In final am pus OPA2134, dar cred ca o sa le schimb inapoi cu LME49720 desi nu cred ca o sa simt vreo diferenta.

Link spre comentariu

Daca LME49720 vede la intrari mai mult decât 1,8 kohm, începe sa se simta curentul de zgomot. La LM833, acest lucru se întâmpla abia la 9k iar la OPA2134 la ca 2,7M. La valori cu un ordin de marime mai mari, domina curentul de zgomot.

Editat de franzm
Link spre comentariu
11 minutes ago, franzm said:

Daca LME49720 vede la intrari mai mult decât 1,8 kohm, începe sa se simta curentul de zgomot. La LM833, acest lucru se întâmpla abia la 9k iar la OPA2134 la ca 2,7M. La valori cu un ordin de marime mai mari, domina curentul de zgomot.

Daca....

Maine le arunc pe toate integratele astea scumpe si proaste...opresc doar 741 si OPA.

Link spre comentariu
36 minutes ago, franzm said:

Daca ne-ai lamuri în sfârsit care-s tranzitiile alea de semnal de aici.

Chiar...care or fi testele alea care fac diferenta dintre o pocnitoare si un pre/amplificator facut cum trebuie?

Masuratorile am observat ca sunt tabu pe aici, baza fiind doar osciloscopul si testul final urechiometric. Poate scrie vreun ''teoretician'' ceva despre slewing induced distorsion (SID) si cum pot fi masurate real.

Cine mai citeste pe diyaudio, probabil a sesizat ca uneori taica Pass, chiar si unchiul John Curl, mai scapa si ''dau din casa''....printre randuri.

Link spre comentariu

Masuratorile de tip SDR sunt mult mai detaliate si mai complete decat ale oricarui aparat de masura specializat in audio. Practic asta e viitorul si vor inlocui complet batranele analizoare de spectru, osciloscoape etc. 

Se poata analizat simultan si in timp real tot spectrul audio, permite zoom pe o frecventa sau pentru o banda de frecvente oarecare, masoara SNR, THD si IMD

Pentru marea majoritate a aplicatiilor audio, e suficienta o placa de sunet oarecare, ce permite analiza pana la 22Khz. 

Permite de asemeni si analiza in timp real a variatiei zgomotului ( sau a SNR ) in functie de impedanta sursei de semnal.

Frecventele sub 20Hz si peste 22-25Khz nu reprezinta decat zgomot, si e indicat a fi eliminate din start, cu un FTJ  + FTS simplu ( macar de gradul 1 ) montat la intrarea amplifului. 

Ca idee, consider pedanterie pana la proba contrarie, ca exista om trecut de 50 de ani care mai aude macar 20Khz. Personal, verificand de curiozitate, auzul meu " moare " peste 12Khz. Nu cred ca exista exceptii, varsta nu iarta pe nimeni :)

In alta ordine de idei, am testat mai multe operationale specializate " low noise " , si am constatat ca sunt net inferioare celor pe tranzistoare ( tot specializate low noise ). La fel si banda de frecventa, e superioara in cazul amplificatoarelor pe tranzistori. Totusi, cele pe tranzistoare au distorsiuni neliniare o idee mai mari. 

Editat de RST
Link spre comentariu
36 minutes ago, Mircea said:

@RST, fa-l in sange pe depanator. Are sa-si bage unghiile in ochi ca a dat zeci de mii de marci/dolari/euro pe scule. Cand toata treaba se facea cu un SDR de 30$ de pe Ali. Cine stie, cunoaste!

Ali rules!

Asa se exprima un injiner agronom...ca pe tarla...cine stie ce-o face el in Canada...dupa limbaj inclin sa cred ca paste oile alora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări