Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator corector ton Rod Elliot

CATA2003

Postări Recomandate

1 oră în urmă, alexy a spus:

"maxente" cum ti sa parut la auditie preamplificatorul cu primele OPA2134 , ai schimbat si la LME49720?

Am testat cu ambele operationale mai mult sa vad daca cablaju desenat de mine are probleme sa nu apara oscilatii.

A mers perfect cu ambele, dar nu am sesizat ceva diferente la sunet intre ele, probabil ca nici schema nu e cine stie ce ca sa se simta vreo diferenta sau poate urechile mele nu simt diferenta.

O singura chestie nu prea imi place la corectii (nu are legatura cu ce operationale folosesti), cand accentuez basul, se accentueaza cam mult si mediile, la fel si invers, cand reduc basul imi taie cam mult si din medii. Ma gandeam, la un moment dat sa, fac niste teste cu alta configuratie de corectii.

Link spre comentariu

Slew_rate de peste 10-15V/usec este mai mult decit suficient pt domeniul audio. 

Iar NE5532P este destul de apreciat și utilizat pt audio. 

Personal prefer LM833 (bipolar input) și TL071-074 (FET input) pt aplicațiile audio curente și LM4562 (sau LME-uri) pt cele mai pretențioase. Cu operaționali OPA nu am destulă experienta ca să ma pot pronunța. 

Link spre comentariu
2 hours ago, sesebe said:

Slew_rate de peste 10-15V/usec este mai mult decit suficient pt domeniul audio. 

Iar NE5532P este destul de apreciat și utilizat pt audio. 

Personal prefer LM833 (bipolar input) și TL071-074 (FET input) pt aplicațiile audio curente și LM4562 (sau LME-uri) pt cele mai pretențioase. Cu operaționali OPA nu am destulă experienta ca să ma pot pronunța. 

Adevarul este ca tu le stii pe toate in audio. In preamplificatoare, dupa tine, sunt suficienti 10V/µs, dar  la amplificator strambi din nas ca n-are 80-100V/µs. Cu zgomotul cum ramane?

Link spre comentariu

Exact. La preamplificatoare excursia de tensiune la ieșire este de 10-20-50 de ori mai mica și deci și slew-rate-ul necesar mai mic. 

Zgomotul dacă nu-l aud nu ma interesează doar tu judecați amplificatoare după cum suna și ma puneai sa realizez schițe de amplificatoare doar ca să le ascult ca suna bine. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
3 hours ago, sesebe said:

Zgomotul dacă nu-l aud nu ma interesează doar tu judecați amplificatoare după cum suna și ma puneai sa realizez schițe de amplificatoare doar ca să le ascult ca suna bine. 

Pai...daca nu prea stai bine cu auzul...ce rost are sa mai asculti?

Si, app, schita aia de amplificator suna mai bine decat pocnitorile in clasa AB cu bias ''teoretic'' de 26mV.:rade::)

Link spre comentariu
3 hours ago, sesebe said:

Exact. La preamplificatoare excursia de tensiune la ieșire este de 10-20-50 de ori mai mica și deci și slew-rate-ul necesar mai mic. 

Ops....ce treaba are slew-rate cu amplitudinea semnalului?

Daca un preamplificator scoate 0,775Vrms inseamna ca e suficient un slew-rate de 10V/µs?

Ia zi, ce slew-rate ar trebui sa aiba un semnal audio cu o amplitudine de 600Vrms?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări