Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator corector ton Rod Elliot

CATA2003

Postări Recomandate

Cine crede ca forumurile, internetul in general e un camp de lupta, doar viseaza si isi face rau singur...

Am indicat doar o metoda de analiza spectrala, mult mai completa, mai intuitiva, mai ieftina si mai mura-n gura decat metodele mai vechi, cu aparatura de masura specializata pe domenii inguste. 

Daca se are in vedere analiza exclusiva a spectrului audio, investitiile sunt 0, pentru ca in audio e suficienta o placa de sunet oarecare, preexistenta in orice PC. Softurile de analiza spectrala tip SDR sunt in general gratuite. Exista si cateva negratuite, pe care le-am testat in varianta trial, constatand ca nu ofera nimic in plus. Recomand din toate punctele de vedere SDRSharp. 

E doar o sugestie pentru usurarea muncii, dar si pentru a obtine rezultate mai complete. O poate folosi cine vrea, in aceeasi masura in care cine nu vrea, nu o foloseste. 

Tot o sugestie este si constatarea in urma masuratorilor, a faptului ca preamplificatoarele tranzistorizate au un zgomot de fond mai mic si banda de trecere mai larga in zona frecventelor inalte decat similarele pe CI specializate. Dar si un factor de distorsiuni de neliniaritate mai mare. 

Link spre comentariu
2 hours ago, KISS said:

Asa se exprima un injiner agronom...

Ca si cum un inginer agronom e fitecine, f-un cârpaci de trancote sau mai stiu eu ce.

Mi-am zis, ca in caz de, mai bine tund gazonul la bogatasi decat sa stau cu mana intinsa. Nici o munca nu e injositoare. Fudulia, mai ales alimentata de un complex de inferioritate, este insa jenibila.

Sanatosi sa fim!

Link spre comentariu
8 hours ago, KISS said:

Daca....

Maine le arunc pe toate integratele astea scumpe si proaste...

Pai nu-ti pierzi timpul cu teorie si calcule, sfintele manuale de service si miturile audiofile sunt principalele tale surse de informare.

Daca te uitai mai atent in pdf-uri ai fi observat ca dl @franzm are dreptate.

Adica LME-ul are zgomot mic ( cam pe jumatate fata de NE5532 spre exemplu ), dar cifra aia e valabila doar pentru valori mici ale rezistentelor pe intrare pentru ca are curent de zgomot ceva mai mare, peste o anumita valoare a rezistentelor de pe intrare, influenta curentului de zgomot incepe sa domine. 

La LME treaba asta se intampla pe la cat a zis Dl @franzm ( 1k8 ), in schimb la OPA curentul de zgomot este cu un ordin de marime mai mic, deci valoarea rezistentelor de pe intrari poate fi mult mai mare la el pana cand influenta curentului de zgomot sa conteze. 

Intelegi de ce e importanta teoria?

Nu te faci de ras :)

Lasand deficientele lui @KISS deoparte, si legat de stabilitate.

Parerea mea este ca ar trebui distinsa de zgomotul captat si amplificat.

Ceva compensare n-a stricat niciunui operational, cu atat mai important unuia cu o banda asa larga cum e LME ( spre exemplu ), din ce vad in pdf defazarea e destul de mare la intersectia cu zero a buclei deschise, deci fara compensare e predispus la oscilatii ( in fapt cam la fel de predispus pare si OPA ). 

Un pol la maxim cativa Mhz este suficient pentru un preamplificator. E risipa sa ai preamplificator cu banda de zeci de Mhz la un amplificator cu banda de ceva zeci de khz...

La zgomot in schimb cu benzi atat de largi este foarte importanta rutarea pcb, traseele de semnal trebui sa fie scurte si departe de cele de alimentare, iar decuplarile sa se faca atat cat se poate fizic de aproape de pinii de alimentare ai capsulelor ( preferabil maxim 1-2mm distanta de pini asa cum recomanda si pdf-ul ).

Link spre comentariu
Acum 7 ore, KISS a spus:

Chiar...care or fi testele alea care fac diferenta dintre o pocnitoare si un pre/amplificator facut cum trebuie?

Masuratorile am observat ca sunt tabu pe aici, baza fiind doar osciloscopul si testul final urechiometric. Poate scrie vreun ''teoretician'' ceva despre slewing induced distorsion (SID) si cum pot fi masurate real.

Cine mai citeste pe diyaudio, probabil a sesizat ca uneori taica Pass, chiar si unchiul John Curl, mai scapa si ''dau din casa''....printre randuri.

Stim ce s-a întâmplat când a venit lumea cu masuratori reala asa ca lasa, dom'le, eschivele, învaluirile si alte d-astea (am studiat si Sun Tsu si Clausewitz), si zi care-i treaba cu tranzitiile alea.

Si nu mai rosti nume sfinte în desart:

Editat de franzm
Link spre comentariu

Seria LME are banda larga, e destul de rapid si cere impedanta de intrare mica. Se preteaza excelent ca si convertor I/V in DAC-uri.

Pentru preamplificare eu unul prefer seria OPA164 1/2/4. Mi se pare cea mai buna serie, foarte stabila si cu un etaj de intrare rafinat.

Link spre comentariu

In general am pus cam ce am avut prin cutii. La primu montaj am pus cate unul din plastic de 470nF pe fiecare bara de alimentare catre masa si unu de 1uF intre plus si minus. La alt montaj am pus ceramicele alea multi strat din poza de mai sus. N-am avut nici-o problema cu niciuna din variante.

Link spre comentariu
13 hours ago, franzm said:

Stim ce s-a întâmplat când a venit lumea cu masuratori reala asa ca lasa, dom'le, eschivele, învaluirile si alte d-astea (am studiat si Sun Tsu si Clausewitz), si zi care-i treaba cu tranzitiile alea.

Si nu mai rosti nume sfinte în desart:

Sunt convins ca nu ai masurat real vreodata TID (transient intermodulation distortion) si, daca, ai citit ceva, nu ai dat importanta. Cauta Otala si John Curl pe net si sper ca o sa te lamuresti.

Link spre comentariu

Acum 6 ore, sesebe a spus:

In unele cazuri decuplarea de genul de mai sus poate avea impact asupra sunetului.

Nu am testat dar am citit despre asta.

Oricum decuplarea corecta fata de masa este suficienta.

Nu mai tin minte unde am vazut decuplarea aia intre plus si minus direct pe operational in afara de cele catre masa.

Cred ca era CD-player ceva de firma, nimic haudiofil. A fost de mult treaba asta si mi-a ramas in cap.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Eu folosesc genul ăla de decuplare când fac teste cu montaje gen ”păianjen” . Pun integratul în soclu ( mă refer la unele mai răsărite de genul celor pomenite mai sus ) dar firele nu pot fi mai scurte de 2-3cm . Atunci decuplez + și - la masă cât pot de aproape pe placa de test - cu capacități ceva mai mari - și pun un 100-220nF MLCC chiar pe pinii soclului . 

Dar sunt probabil situații când e OK s-o folosim și pe placa finală.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Marian a spus:

Decuplezi ambii pini de alimentare fata de un punct comun de referinta, masa alimentarii.

Nu decuplezi pinii unul fata de altul.

La un AO integrat, toata "activitatea interna" are loc între plus si minus (sunt putine modele cu pin de masa), inclusiv vârfuri de consum (glitch) la unele modele. De aceea se pune condensatorul direct pe alimentare.

@KISSNu-i nevoie sa caut articolele lui Otala pe net. Le-am primit direct de la el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări