Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

preamplificator corector ton Rod Elliot

CATA2003

Postări Recomandate

Acum 29 minute, KISS a spus:

Ops....ce treaba are slew-rate cu amplitudinea semnalului?

Daca un preamplificator scoate 0,775Vrms inseamna ca e suficient un slew-rate de 10V/µs?

Ia zi, ce slew-rate ar trebui sa aiba un semnal audio cu o amplitudine de 600Vrms?

Păi n-are nicio treabă decât că e proporțional cu ea ( cu amplitudinea adică ). 

Iar semnalul (sinusoidal) de 0.775Vrms dacă are frecvența de 20kHz are un SR fix de 0.13772937108290935365749231069188 V/µs la trecerea prin origine . Că în rest e mai mic. 

Apreciază singur dacă ajunge un operațional cu 10V/µs.

Link spre comentariu
2 hours ago, UDAR said:

Păi n-are nicio treabă decât că e proporțional cu ea ( cu amplitudinea adică ). 

Iar semnalul (sinusoidal) de 0.775Vrms dacă are frecvența de 20kHz are un SR fix de 0.13772937108290935365749231069188 V/µs la trecerea prin origine . Că în rest e mai mic. 

Apreciază singur dacă ajunge un operațional cu 10V/µs.

Pentru 0dB output, teoretic ar fi ca si un 741 face fata acolo. Practic, in lumea reala, preamplificatoarele scot intre 5 si 10Vrms. Intrebarea este...ce SID si TIM am avea utilizand OP cu slew-rate mic? Pe osciloscop, oricum nu se pot evalua distorsiunile astea.

Editat de KISS
Link spre comentariu
Acum 9 ore, KISS a spus:

Pentru 0dB output, teoretic ar fi ca si un 741 face fata acolo. Practic, in lumea reala, preamplificatoarele scot intre 5 si 10Vrms. Intrebarea este...ce SID si TIM am avea utilizand OP cu slew-rate mic? Pe osciloscop, oricum nu se pot evalua distorsiunile astea.

Mda, consecvența e la ea acasă ! Deci :

Daca un preamplificator scoate 0,775Vrms inseamna ca e suficient un slew-rate de 10V/µs?

apoi 

Practic, in lumea reala, preamplificatoarele scot intre 5 si 10Vrms.

Evident, nicio vorbă despre gafa cu amplitudinea . Spun gafă pentru că sunt convins că știi formula SR (mai ales după ce @franzm ți-a atras atenția că trebuie și o frecvență ca să poată fi calculat) .

Și, în fine, alte întrebări deși ar fi fost poate locul de niște răspunsuri. 

SID - păi tocmai ce am povestit . Dacă amplificatorul poate un SR mai mare decât SR-ul maxim al semnalului nu există SID.

TIM - las experților audio plăcerea să se contrazică pe acest subiect . Oricum am mari dubii că există un amplificator care să răspundă corect la un SR infinit cât are, teoretic, semnalul dreptunghiular.  Și oricum acolo nu e vorba (doar) de SR ci și de neliniaritatea generală a sistemului inclusiv de modul cum răspunde reacția negativă. 

Și nu, 741 nu face față într-un corector de ton cu performanțe decente , dar din alte motive . Îți las plăcerea să le descoperi - ca să mai pun și eu întrebări.

Link spre comentariu

Udar, eu apreciez  f mult felul cum folosesti intotdeauna cunoasterea si analiza fenomenelor fundamentale din electronica. Si descompunerea problemelor in elemente fundamentale, de baza.  Sincer.  

Uneori citesc de doua-trei ori ca sa fiu sigur ca am priceput bine.  Dar acum nu inteleg, oricat m-as chinui. Poate nivelul meu de cunostinte este prea redus sau pur si simplu sunt mai eu mai greu de cap.

Care este gafa legata de amplitudine ?  Orice preamplificator bun scoate in jur de 1V dar in acelasi timp este capabil sa scoata si 10V daca primeste semnale f mari.  Am invatat ca asta este chiar cerinta de proiectare, inca de acum 40 de ani.

Link spre comentariu

Gafa era mai sus unde @KISS întreba Ops....ce treaba are slew-rate cu amplitudinea semnalului?

După asta doar am intervenit eu pentru că slew rate-ul unui semnal este proporțional cu amplitudinea acestui semnal . Deci, evident, are legătură.

Mai departe am lucrat cu ”materialul clientului” . A zis 775mV ( n-a zis frecvența deci am pus de la mine 20kHz ) și am calculat SR. 

Link spre comentariu

Foarte concretă, punctuală, lucrarea lui Gronen. De aceea recunosc că am citit doar pe sărite, despre amplificatoarele care îmi erau mai cunoscute . Totuși nu rețin ( dar a trecut ceva timp ) să fi evidențiat în mod deosebit SR-ul ca principală sursă a distorsiunilor.  Dimpotrivă, unele amplificatoare cu SR spectaculos de mare ( sute de V/µs) stăteau destul de prost la distorsiunile totale .

Link spre comentariu

In concluzie, un OP cu zgomot cat mai mic, slew-rate mare se va comporta mult mai bine la tranzitiile de semnal fata de unul ''puturos'', chiar daca, teoretic, unul gen 5532, ar fi suficient acolo. Acum, fiecare, functie de scopul urmarit si posibilitatile de masura, alege intre a face o pocnitoare sau ceva deosebit.

Link spre comentariu

Pt tine orice nu-i facut utilizind ulei de sarpe se chiama pocnitoare.

Tine-ti aprecierile haudiofile pt fraierii care dau zeci de mii de euroi pe schite de amplificatoare facute de Hiraga sau altii ca el, cu 6-8 tranzistoare.

Link spre comentariu
1 hour ago, vijelie02 said:

KISS face bascalie

El lucreaza doar dupa manuale de service si prin ele nu sunt formule sau teorie.

Nu, nu face bascalie, ci doar ce am pus in bold!

The slew rate of an electronic circuit is defined as the rate of change of the voltage per unit time. Slew rate is usually expressed in units of V/μs.

b6be6c4e17eb1e887bae254bca8fd053a30b0259

El intreaba:

Ops....ce treaba are slew-rate cu amplitudinea semnalului?

Vout .... cine stie ce reprezinta pentru el. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări