VAX Postat August 11, 2019 Partajează Postat August 11, 2019 Nu are rost sa faceti grid dip cu tub electronic. Sunt multe dezavantaje si nici un avantaj. Am avut la serviciu un grid-dip TESLA BM342, cu lampa 6J1P. Nu l-am folosit niciodata si n-a fost folosit de nimeni timp de peste 40 de ani. L-au casat si am recuperat din el transformatorul de alimentare. Era incomod in utilizare, din cauza bobinelor prea mari (diametru). La bobinele din montajele tranzistorizate trebuie ca bobina grid-dip-ului sa fie de diametru mic (3-4 milimetri). Link spre comentariu
puriu Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Grid-dip-metrele aveau bobine mari pentru frecvente joase. Bobina dip-ului si cea analizata nu trebuie sa aiba miez magnetic. Acum, bobine fara miez se folosesc doar la frecvente foarte mari. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Se poate face cu tub si are si un mare avantaj: nu are nevoie de microampermetru. Exista prin tehnium-ul din anii 70 - 72, nu mai stiu exact, o schema de grid-dip-metru cu ochi magic. L-am construit cu un EM80 si mergea ok. Evident nu-l mai folosesc, s-au inventat osciloscoapele si frecventmetrele intre timp, dar ca idee mergea ok. Link spre comentariu
grosu99 Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 (editat) Acum 7 ore, puriu a spus: Grid-dip-metrele aveau bobine mari pentru frecvente joase. Bobina dip-ului si cea analizata nu trebuie sa aiba miez magnetic. Acum, bobine fara miez se folosesc doar la frecvente foarte mari. Bobina masurata poate avea miez,nu poate avea ecran. Am masurat bobine cu miez chiar eu si e vorba de bobine gen FI-TV,etc. Cele cu ecran le montam in loc de bobina la gdm cu condensatorul din montaj in paralel ,cu CV-ul gdm la minim si masuram asa frecventa de rezonanta.Nu era chiar ok dar vedeam cam pe unde sunt ... Am vazut bobina de gdm ,cred pentru frecventa mare,sute de MHz care avea forma unui fierbator de cana...era ceva cu tub,pprobabil Tesla asta de care se zicea mai sus .Si mai era o bobina in forma de U din sarma de 4-5 mm pentru mai sus. Aici un gdm cu tub "ochi magic" EM85 http://getyourimage.club/resize-12-august.html Editat August 12, 2019 de grosu99 Link spre comentariu
VAX Postat August 12, 2019 Partajează Postat August 12, 2019 Asa arata grid-dip-ul Tesla MB342. Uitati-va la setul de bobine, sa vedeti cat de mari erau. http://www.knietzsch.com/amateur_radio/ham_bm342a.htm Link spre comentariu
gauss Postat August 13, 2019 Partajează Postat August 13, 2019 (editat) Se construiesc ( s - au construit ) dupa folosinta si canoanele vremii . Unele sunt destul de moderne , si au bobine rezonabile ( ca marime ) . A fost ( si este inca ) o solutie rapida , care inlocuieste cateva aparate de masura mari , sau macar scumpe . Se pot face destule cu el . Pentru uz amatoricesc , inca e folositor . Nu toata lumea construieste telefoane mobile , pentru un user care stie ceva electronica si are destula practica poate fi suficient pentru alinierea unui receptor - emitator clasic . Ma rog , trebuie destul exercitiu pentru a - l folosi corect , si a interpreta ( iarasi corect ) indicatiile lui . Finetzurile se fac prin retusuri repetate , si observarea rezultatelor . Valabil si la metoda cu AMC - uri dedicate . Editat August 13, 2019 de gauss Link spre comentariu
franzm Postat August 13, 2019 Partajează Postat August 13, 2019 https://www.qrpproject.de/UK/DipItUk.htmlLa capatul paginii mentionate de @VAX gasiti un link spre un kit actual. Link spre comentariu
grosu99 Postat August 13, 2019 Partajează Postat August 13, 2019 Interersanta ideea dar nu vad cum se regleaza tensiunea de RF generata de oscilator in circuitul oscilant.Probabil de asta au si atitea game pentru acoperire de 40 MHz.Pentru ca nu au reusit sa obtina o tensiune constanta de rf au facu o multime de subgame."Ametitii" aia de la Heatkit au pus un mosfet dubla poarta,condensator clasic si au 8 bobine intre 1 MHz si 180 de MHz.Si fac si reglajul tensiunii de rf din tensiunea pe poarta 2. Link spre comentariu
VAX Postat August 13, 2019 Partajează Postat August 13, 2019 @grosu99 Construieste un dip-metru dupa schema data de mine. Are toate reglajele si este precis. Nu trebuie sa pui frecventmetru pe el, daca ai frecventmetru de laborator. Link spre comentariu
VAX Postat August 13, 2019 Partajează Postat August 13, 2019 Frecventa de rezonanta a unui circuit LC se poate determina si cu un undametru. Mai intai va prezint ideea de lucru. Alimentam din sursa RF cu impedanta interna foarte mare o bobina cu numar mic de spire (bobina de excitatie) aflata in apropierea bobinei din circuitul LC. Trebuie ca frecventa de rezonanta a bobinei de excitatie, impreuna cu capacitatile din montaj, sa fie peste frecventa de rezonanta a circuitului LC testat. L12 este bobina de excitatie, iar L34 si C1 alcatuiesc circuitul oscilant. Daca factorul de cuplaj magnetic este mare (apropiat de unitate), tensiunea RF pe L12 variaza la fel ca pe L34 (la alta scara). In cazul in care cuplajul magnetic este redus (L12 departe de L34) curba de raspuns (in frecventa) pe L12 arata ca derivata curbei de rezonanta pe L34. Punctul de inflexiune de pe curba (L12) corespunde frecventei de rezonanta a L34 cu condensatorul asociat. Montajul practic arata asa: Se foloseste un generator RF de laborator impreuna cu un montaj simplu (convertor U=>I + separator cu Zi mare). Semnalul se vizualizeaza pe osciloscop (de banda larga), sau se poate detecta (redresa) si se masoara cu voltmetru. Cei care sunt interesati sa construiasca un astfel de montaj pot sa puna intrebari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum