Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Undametru(grid dip meter)

BodoRF

Postări Recomandate

L-am facut cu bipolari. A intrat intr-o carcasa de selector de canale (cred), cum il finalizez (inclusiv cu trasarea scalei) ii pun o poza. I-am facut o placuta de cablaj. Bobinele le-am facut direct pe mufe BNC tata (au aproximativ dimensiunea necesara), a incaput si condensatorul inauntru.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VAX

5

• yo9hrb

4

• BodoRF

4

• yo6pir

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 luni mai târziu...
Vizitator popescumarius1

L-am facut cu bipolari. A intrat intr-o carcasa de selector de canale (cred), cum il finalizez (inclusiv cu trasarea scalei) ii pun o poza. I-am facut o placuta de cablaj. Bobinele le-am facut direct pe mufe BNC tata (au aproximativ dimensiunea necesara), a incaput si condensatorul inauntru.

Va rog , dati-mi o mana de ajutor, l-am incropit si eu dar nu oscileaza decat pana la 18 MHz cu BF 214. Am doua condensatoare variabile recuperate din receptoare vechi, care sunt la fel cu cele din pozele atasate de dvs. Primul are doua sectiuni de 2x220 pf si celalalt de 2x350 pf +2x75 pf si am incercat cu amandoua dar degeaba. Il "ascult" pe un radio Sony 7600GR care-mi afiseaza si frecventa si pe un scaner radio Uniden care duce pana la 1 GHz, dar nu trece de 18 MHz. Ce pot sa-i mai fac ? Cu BF167 am incercat si aproape la fel, de fapt mai slabut - nu urca decat pana la 15 MHz :cry: .
Link spre comentariu

La CV ai nevoie doar de vreo 100 pF, asa ca iti trebuie doar cele doua sectiuni de 75 pF puse in paralel.Bobina cu care incerci sa treci de 18 MHz are 7 spire asa cum indica autorul? Condensatorul care estein paralel cu bobina are 10 pF? In acest caz spune-ne ce se intamplam daca mai scoti o spira, crestecumva frecventa? Sau oscilatorul inceteaza sa functioneze? In acest din urma caz incearca sa jonglezicu condensatorii din priza capacitiva de reactie, unul e chiar marcat cu steluta, hi!

Link spre comentariu
Vizitator popescumarius1

Toate sunt exact ca in schema autorului , inclusiv bobinele cu condensatori.Cu ambele bobine (aia de 18 spire si de 7 spire) il prind pe radio pana la 18.135 KHziar dupa asta pauza. Am incercat si eu sa mai scot cate un sfert de spira si am tot taiat din ea in speranta ca o sa-l gasesc osciland mai sus intre 18135 si 30.000 KHz, care e si limita superioara la receptorul sony, dar degeaba. Pur si simplu nu mai oscileaza.Bobina cu 18 spire +30 pF imi acopera un interval intre 6.150 KHz pana la 17.635 KHz, iar bobina cu 7 spire + 10 pF intra pe la 15.750KHz si duce doar pana la 18.135 KHz.Am vazut o steluta la condensatorul ala de 1nF dar n-am gasit in text nici o precizare din care sa reiasa ce-i cu ea asa ca n-am schimbat nimic din schema.L-am facut intr-o jumatate de zi si mi-a mers din prima cu primele doua bobine, dupa care stau cu el insirat pe masa de o saptamana si tot fac alte bobine si schimb tranzistorul ala.Acuma am sa-i schimb condensatorul cu steluta.Daca merge am sa va dau de veste.Are ceva daca nu-i bagat in cutie inca ? I-am facut o placuta si in rest este insirat pe masa, daca o sa mearga pana la 30MHz am sa-i fac o cutie de tabla.Multumesc pentru raspuns !

Link spre comentariu
Vizitator popescumarius1

Am inlocuit condensatorul de 1nf cu steluta, cu altele de valori mai mari prima data si apoi cu valori mai mici, si pana la urma a mers cu unul de 500 pF. Cu o bobina de 7 spire + 10 pF , adica exact ca in schema, am ajuns aproape de 29 Mhz, insa acum problema este ca il prind de doua ori , in doua puncte diferite cand rotesc condensatorul variabil dintr-un capat in altul, pe aceiasi frecventa, fara ca sa schimb frecventa de la radio. Cum este posibil ? Care dintre cele doua valori este cea buna, cum pot sa-mi dau seama care este adevarata frecventa de rezonanta ? Condensatoarele astea chinezesti din plastic cred ca nu-s chiar asa de bune. Acuma iar nu stiu ce sa mai fac. Am vazut ca scrie in text, ca este foarte instabil si are multe armonici , daca am inteles bine. La mine este a doua saptamana cand stau cu el pe masa si cred ca deja e prea mult, fie el si un grid dip metru.Cred ca il abandonez si am sa-l fac si eu pe cel cu BF 245. Poate am mai multe sanse.Totusi, ca idee, as vrea sa stiu de ce se comporta astfel, daca poate sa-mi spuna cineva.Daca as avea un condensator cu aer din alea vechi ce bine ar fi , dar la Iasi n-am gasit nicaieri...

Link spre comentariu

insa acum problema este ca il prind de doua ori , in doua puncte diferite cand rotesc condensatorul variabil dintr-un capat in altul, pe aceiasi frecventa, fara ca sa schimb frecventa de la radio. Cum este posibil ?

E normal. Ai auzit (citit) de frecventa imagine? Din pacate la radiotehnicatrebuie si un pic de studiu, si cum generatia goagal uraste invatatura...Stii care sunt cele doua conditii necesare si suficiente pentru ca unoscilator sa intretina oscilatiile? Conditia de faza si cea de atenuarepe bucla de reactie.In alta ordine de idei, in Iasi exista un radioclub si cercul de la Palatul copiilor.Vei gasi oameni dispusi sa te ajute in masurarea frecventelor cu un frecventmetrusi trasarea unei scale.
Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

Am postat schema si mi-a disparut textul, probabil din proasta functionare a laptopului.

Reiau discutia.

==================================================================

Circuitul proiectat de mine are cateva particularitati:

1. Amplificatorul din oscilator are impedante mari la intrarea si iesire. Din acest motiv circuitul LC nu este amortizat semnificativ si intrarea in oscilatie se face usor.

2. Limitarea amplitudinii oscilatiilor se face cu dioda D3 (punctiforma, de comutatie rapida sau Schottky RF - 1N5711 sau mai buna) si oscilatia are nivelul suficient de mare (peste 2V) pentru detectia usoara cu D4 (punciforma, Schottky RF, chiar si de comutatie rapida - 1N4148 sau mai buna).

Semnalul detectat (componenta de c.c.) este preluat de U1A (amplificator operational ieftin si usor de procurat) si este aplicata instrumentului indicator (analogic - miniatura). Cu U1B si R13 se face reglarea de "Zero". La capetele lui R13 se pot pune rezistoare (cu valorile determinate experimental) pentru reducerea intervalului de variatie a tensiunii, la cat este nevoie.

JFET-ul poate fi de orice tip (de RF - cu capacitati interne mici). Tranzistorul pnp poate fi BF450_451, BF324, BF479, BF272, BF506_509, AF106, AF239, etc. La nevoie merg si BC-uri (pnp - sortate si la Ic de minim 2mA - se micsoreaza R2), sau de comutatie (2N2907, etc).

Grid-dip.jpg

Valoarea R3 se stabileste experimental, astfel incat circuitul sa intre in oscilatie cu cursorul aproape de pozitia mediana. In timpul utilizarii reactia se regleaza prin R3 la o valoare usor peste minimul necesar intrarii in oscilatie. Reactia prea puternica face montajul insensibil la absorbtia din circuitul LC testat.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări