Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Undametru(grid dip meter)


BodoRF

Postări Recomandate

La prima vedere ca sa construiesti un DIPMETRU este simplu, dar lucrurile nu stau chiar asa...De curand am vrut sa construiesc unul mai performat:frecventa maxima 250Mhz(sau mai mult),iesire pt frecventmetru(ca sa nu mai etalonam), sensibilitate ridicata(sa indice clar varful la rezonanta).Am rascolit internetul in cautarea unui proiect valabil.

 

http://web.telia.com/~u85920178/use/gdo.htm refuza sa oscileze cu BF245.Cu un BF981 functioneaza,este f sensibil dar nu are iesire pt frecventmetru.Culegerea semnalului printr-un condensator si separarea cu un FET nu da rezultate.

http://www.ea4nh.com/articulos/dipmeter/dipmeter.htm functioneaza excelent la frecvente mari,ofera semnal pt frecventmetru, este sensibil doar daca dipmetrul are masa comuna cu circuitul LC testat(nu mi se pare prea corect)

 

Mai sunt destule exemple cu oscilatoare banale care au salturi de nivel false,frecventa de lucru mica, etc...Daca voi folosi un tub in locul unui tranzistor(grid dip metru clasic), performantele vor fi mai bune?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • VAX

    5

  • yo9hrb

    4

  • BodoRF

    4

  • yo6pir

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Incearca varianta de aici :http://www.qsl.net/yo4rlp/wshp/gdo.htmlEu am facut varianta cu BF214, montaj in aer in cutia aparatului, direct pe mufa si pe CV, si merge excelent din prima fara probleme. Am dip profund si sensibilitate excelenta la distanta mare de bobina pe care vreau sa o testez. Ca sa iti dai seama ce sensibilitate are, am testat filtrele de intrare de la A412 cu el si am dip profund pe bobina pe care o am aproape si un dip mai mic pe frecventa celeilalte bobine (circuit acordat) din filtrul de pe aceeasi banda. Suficient ca sa pot sa le acordez cum trebuie pentru banda de trecere. Bobinele le-am facut dupa datele din schema si am acoperire de la 3 Mhz pana la 35 Mhz .Nu am incercat mai sus dar cred ca merge.Incearca-l si mai vorbim.73!

Link spre comentariu

Apropo, mi-am masurat si frecventa de rezonanta a antenei cupland o bobina din 2 spire cu diametrul de 2 cm la mufa de antena si apropiind GDM-ul am dip rofund pe 14.650 Khz. Nu am crezut ca pot testa si asta fara sa am o punte specializata, dar uite ca merge cu asta micu!73!

Link spre comentariu

nu-mi merge linkul dat de simnakovi

alte linkuri cu scheme de grid dip metre:

http://www.qsl.net/iz7ath/web/02_brew/15_lab/02_dipper/english/pag02_eng.htm

http://www.qrpproject.de/UK/DipItUk.html

---------------------

http://www.arrl.org/files/qst-binaries/GDO.zip

http://g4rvh.files.wordpress.com/2008/08/morden_gdo.pdf

 

.............................................

multumesc ,acum merge :aplauze

Link spre comentariu

http://web.telia.com/~u85920178/use/gdo.htm refuza sa oscileze cu BF245.Cu un BF981 functioneaza,este f sensibil dar nu are iesire pt frecventmetru.Culegerea semnalului printr-un condensator si separarea cu un FET nu da rezultate.

hmmmm.....

Eu folosesc de multi ani acest dip-metru si culmea....cu BF245 ..., imi fac treaba cu el.

Unde mai pui ca scoate si semnal pt. frecventmetru prin C-ul de 470.

Incearca mai multe BF245. Bafta !

Link spre comentariu

Va multumesc pentru linkuri.Pe acesta nu il stiam http://g4rvh.files.wordpress.com/2008/08/morden_gdo.pdf .M-am oprit asupra lui.Oscilatorul folosit este la fel ca cel din MFJ-259.

Dipmetrele cu dioda "lambda" simulata sunt bune dar se opun variatiei de amplitudine.Este necesara amortizarea circuitului LC cu ajutorul unei rezistente si astfel se pierd alte calitati.

Cel cu BF245 refuza sa oscileze.Eu am doar BF245C.Cand functiona cu BF981 am incercat sa culeg semnal din sursa.Pentru asta eram nevoit sa elimin C de 10nF ce decupleaza sursa, oscilatorul iar refuza sa mai lucreze.

Mai sunt dipmetrele cu oscilator collpits(@simnakovi) care au divizorul de reactie fix.Acestea nu lucreaza uniform pana la 200Mhz.

Astazi o sa-l construiesc si o postez rezultatele. 73!

Link spre comentariu

Am construit dipmetrul dar a refuzat sa oscileze cu BF245C(altceva nu am acum).Am marit C2 la 22pF, rezistenta de 470 la 1K si alimentarea la 5V.Semnalul pentru frecventmetru si uA l-am luat doar din G lui Q2 printr-un etaj separator cu FET.Sensibilitatea este buna.O sa mai experimentez,hi.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am uitat sa precizez un lucru ( referitor la schema lui Harry Lythall - SM0VPO ):Cu modul de executare din tabel a bobinei pt. domeniul 70-200Mhz aparatul meu nu oscileaza.Conectand o priza mediana la bobina de 2 spire ( fara rez. de 470 ohmi) aparatul oscileaza intre 124Mhz si 190Mhzfara probleme.73!

Link spre comentariu

Buna precizare, acum functioneaza fara probleme.Semnalul pentru frecventmetru de unde l-ai cules, din drena sau din sursa?Eu l-am cules din drena dupa care l-am buferat cu un FET.Totusi nivelul este scazut si prescalerul din frecventmetru(SA701) refuza sa functioneze.Multumesc!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator yo2mcq

Buna ziua!

Astazi am construit dip-metrul N1AL http://g4rvh.files.wordpress.com/2008/08/morden_gdo.pdf .Diferenta intre al meu si prototipul lui N1AL este ca eu am pus bf256 si 2n2222, in loc de mpf 102 , respectiv 2n3904.Initial am pus R2 si C2 exact ca in schema si nu a vrut sa functioneze , astfel am pus si eu ca dumneavoastra, R2=1K si C2=22pF.Acum mai e o problema: functioneaza numai pana pe la 21 MHz . Nu stiu ce sa-i mai fac , am tot incercat valori diferite pt C2 si tot degeaba.Daca ati reusit cumva sa il faceti sa functioneze la frecvente mai mari , va rog sa imi spuneti si mie cum.

 

Multumesc anticipat! radu

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări