Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

erzat de alimentator de laptop

Postări Recomandate

am pus manutza pe un presario 2100, care merge ok.insa nu am si alimentator (cel pe care l-am primit, il am cu imprumut :cry: )... si, deocamdata, nu am cei ~150 de lei pentru un incarcator universal de puterea potrivita...deci, am nevoie de ceva idei pentru un incarcator/alimentator pentru vre-o luna-doua, pana iau unul din magazin... evident ca nu ma duc la plimbare cu el!!! :rade: e nevoie de o tensiune de 18,5 - 19 volti la minimum 4 amperi... maximum... nu conteaza!! :rade: am cateva surse AT functionale, teoretic, ar merge, dar:1. au 12 si 5 volti...2. sunt bata la smps-uri. si nici n-am osciloscop... nici acces la unul!!3. daca n-am aia 150 de lei, va imaginati ca n-am chef sa cheltui pe piese si alte alea numai ca sa am cum incarca bateria lapului (tine cam 2 ore, cu conditia sa nu folosesc cdromul sau wirelessul... da, are asa ceva :nebun: ), mai ales ca nici nu ma gandesc sa folosesc definitiv solutia cu pricina... daca o fac!!as face un alimentator liniar, ca am cu ce... insa sunt curios daca a incercat cineva asa ceva pana acum...P.S. gogu m-a trimis la scheme de curent mic, (1,5 - 2 amperi ), sau la magazine online...ah, si minimul de 4 amperi este obligatoriu: in manual se spune clar sa NU se foloseasca alimentatoare sub 75-80 de W putere... am unul de 60 de w care a pocnit din pricina lapului in cauza... evident, alimentatorul ala e defect, si avand in vedere avertismentul din manualul de service, si experienta mea 0 in materie de smps...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator sorin6

Se imbraca omeneste, se rade, se parfumeaza si nu are decat sa agata vreo mufa la fast-fuudu' din Mall... :nebun: Mai serios, aveam eu ceva alimentari, dar... ma manaca transportu'... :nebunrau:

Link spre comentariu

solutia cea mai nepractica :rade: . legi doua surse de PC in serie. asa am incarcat eu un acumulator auto si a functionat (eu am legat 12V cu 3.3V - tu poti pune 12 cu 5V si gata problemele, dar ai mare grija sa nu prajesti sursa interna a laptopului asa ca mai bine te chinui sa incarci de cateva ori acumulatorul scos din laptop pus pe un circuit de protectie si temporizare). alimentatorul care il ai se poate repara si nu prea cred ca era ceva bun daca a pocnit la suprasarcina .Hai MifTy ca esti baiat destept si nu imi vine sa cred ca nu pacalesti niste SMPS-uri (daca eu am reusit construiesc si sa repar cateva SMPS-uri nu cred ca tu nu reuseti - iei o schema intelegi principiul de functionare si gata )

Link spre comentariu

umbland in sursa,poti scoate in loc de 12v si 18v,posibil cu modificari minoreintai scoti toti conzii din secundarapoi scori reactiile la de tensiune,care regleaza tensiunea de pe iesireapoi dezafectezi protectiile la sub si supratensiunein final,pui pe vehcea ramura de 12v condesatori cu o tensiune potrivita(minim 25v,pe cat posibil cu esr mic,daca nu,multi si mici)restabilesti reactia printr-un potentiometru de la linia de 12v si te apuci de reglatreactiile si protectiile le gasesti cu ajutorul datasheetului integratului si apoi urmaresti pe cablajsau ar mai fi o varianta,iti faci o sursa ridictoare de tensiune de la 12 la 18v,era o schema buna cu un tl494 tot in sectiune,dedicata incarcatoarelor auto pt laptopuripoate gasesti un incarcator sh la pret rezonabil :da

Link spre comentariu

solutia cea mai nepractica :rade: . legi doua surse de PC in serie. asa am incarcat eu un acumulator auto si a functionat (eu am legat 12V cu 3.3V - tu poti pune 12 cu 5V si gata problemele, dar ai mare grija sa nu prajesti sursa interna a laptopului asa ca mai bine te chinui sa incarci de cateva ori acumulatorul scos din laptop pus pe un circuit de protectie si temporizare). alimentatorul care il ai se poate repara si nu prea cred ca era ceva bun daca a pocnit la suprasarcina .

Hai MifTy ca esti baiat destept si nu imi vine sa cred ca nu pacalesti niste SMPS-uri (daca eu am reusit construiesc si sa repar cateva SMPS-uri nu cred ca tu nu reuseti - iei o schema intelegi principiul de functionare si gata )

daca nu era vorba de un lap, mi se rupea, insa, chiar daca il fac temporar, nu vreau sa stau cu frica ca-mi beleste comoara!!!

cat despre mufa, am noroc: e un jack de alimentare banal!! :limb:

o sursa liniara pot face, nu e o problema, insa habar n-am cum o sa se poarte lapul cu asa ceva... si ma gandeam ca n-oi fi eu chiar primul de pe lume cu problema asta...

in final, 2 intrebari:

1. pe cablul de 19 volti ai alimentatorului (ala imprumutat, si "comecial") sunt 2 "galme", cate una in apropierea fiecarui capat. alea sunt ferite banale, sau ce?? folosesc si la altceva inafara de filtrare rf??? daca fac sursa liniara, presupun ca nu mai am nevoie si de asa ceva, nu??

2. cum reglez eu smps-ul ala modificat fara osciloscop???

repet, e vorba ca alimentez ala dintr-o chestie de care stiu cu ce se mananca mai mult din ce-am citit pe-aici... sursele pc reparate de mine au avut "noroc": una a avut nevoie de schimbat mufele de 220, alta a avut nevoie de mufe molex noi (alea de hdd/cdrom), si una avea cablul intern de 220 rupt in interior... cum dracu s-a rupt, habar n-am, ca era sigilata, si in apropiere nu era nici o deschizatura... era una, dar era aproape complet obturata de un condensator imens... si nici urme de incins nu se vedeau prin apropiere... nici defecta nu era, sa zic c-a puscat ceva, si-a taiat sarma...

Link spre comentariu

solutia cea mai nepractica :rade: . legi doua surse de PC in serie. asa am incarcat eu un acumulator auto si a functionat (eu am legat 12V cu 3.3V - tu poti pune 12 cu 5V si gata problemele, dar ai mare grija sa nu prajesti sursa interna a laptopului asa ca mai bine te chinui sa incarci de cateva ori acumulatorul scos din laptop pus pe un circuit de protectie si temporizare). alimentatorul care il ai se poate repara si nu prea cred ca era ceva bun daca a pocnit la suprasarcina .

Hai MifTy ca esti baiat destept si nu imi vine sa cred ca nu pacalesti niste SMPS-uri (daca eu am reusit construiesc si sa repar cateva SMPS-uri nu cred ca tu nu reuseti - iei o schema intelegi principiul de functionare si gata )

daca nu era vorba de un lap, mi se rupea, insa, chiar daca il fac temporar, nu vreau sa stau cu frica ca-mi beleste comoara!!!

cat despre mufa, am noroc: e un jack de alimentare banal!! :limb:

o sursa liniara pot face, nu e o problema, insa habar n-am cum o sa se poarte lapul cu asa ceva... si ma gandeam ca n-oi fi eu chiar primul de pe lume cu problema asta...

in final, 2 intrebari:

1. pe cablul de 19 volti ai alimentatorului (ala imprumutat, si "comecial") sunt 2 "galme", cate una in apropierea fiecarui capat. alea sunt ferite banale, sau ce?? folosesc si la altceva inafara de filtrare rf??? daca fac sursa liniara, presupun ca nu mai am nevoie si de asa ceva, nu??

2. cum reglez eu smps-ul ala modificat fara osciloscop???

repet, e vorba ca alimentez ala dintr-o chestie de care stiu cu ce se mananca mai mult din ce-am citit pe-aici... sursele pc reparate de mine au avut "noroc": una a avut nevoie de schimbat mufele de 220, alta a avut nevoie de mufe molex noi (alea de hdd/cdrom), si una avea cablul intern de 220 rupt in interior... cum dracu s-a rupt, habar n-am, ca era sigilata, si in apropiere nu era nici o deschizatura... era una, dar era aproape complet obturata de un condensator imens... si nici urme de incins nu se vedeau prin apropiere... nici defecta nu era, sa zic c-a puscat ceva, si-a taiat sarma...

filtrele de ferita (filtre EMI) nu sunt obligatorii dar sunt utile mai ales la sursele in comutatie.

nu are de ce sa nu functioneze si cu o sursa liniara stabilizata dar vei avea multa ptere disipata sub forma de caldura.

cel mai bine e sa mergi la sigur ! adica: ori incarci acumulatorul separat de laptop ori iti cumperi o sursa potrivita (cauti ceva SH)

Link spre comentariu

mda... cred ca e timpul sa ma apuc...

pentru inceput, 2 poze:

Posted Image

Posted Image

in prima imagine, e un "AC adapter", care, chiar daca arboreaza logo-ul hp e fabricat in china!!! :rade:

DC out este 18,5 v / 4,9 A... 90 W.

lapul a belit obectul asta... asta inainte sa-i fie schimbata bateria cu una noua.

observati halul in care e cablul... acesta pur si simplu a inceput sa se incinga, si sa se topeasca izolatia!!!

interesant e ca este indicat de service manual ca fiind "adapterul" original, livrat cu laptopul!!!

(mousul ala l-am pus ca sa aveti idee de dimensiuni)

in a doua imagine este sursa (AT) pe care am decis sa o modific... intai ca aveam 2, perfect functionale, la indemana, si al doilea, am priceput ca sunt mai usor de modificat si reglat ca ATX-urile...

marca cica e fortron, se indica o putere maxima de 230 W, si una nominala de 200 W... iar pe fund are o eticheta galbena... banuiti ce scrie pe aia, da?? :rade:

iesirile DC:

*+5 V / 20 A (mmm... doar ca diferenta de tensiune e mare rau...)

*-5 V / 0,5 A (no comment!!! :limb: )

*+12 V / 8 A (mda... si cum sunt sigur ca nu scade amperajul... teoretic, c-am priceput ca depinde in special de grosimea sarmei din secundarul trafului pe ferita... ar fi ok!!! alimentatorul folosit pana acum avea un maxim de 6.32 amperi... asa ca...)

*-12 V / 0,5 A... tot no comment :limb:

trafurile mele 220/18 V de 5-6 amperi sunt IMENSE, si pe masura de grele, asa ca... ar trebui sa fiu masochist sa folosesc asa ceva...

deocamdata am un pic de treaba, am sa indic mai tarziu ce IC foloseste sursa aia... banuiesc ca e vorba de celebrul 494, sau varul indepartat, 7500B :rade: , dupa care... ca pentru prosti, ce tre sa fac sa scot din aia 12 v 18 sau 19 volti...

si apropo... as prefera sa pastrez protectiile, deci... va trebui sa le modific si pe alea...

cirip, sper ca vei fi amabil sa-mi spui daca e realizabila treaba asta in situatia in care osciloscopul... e un vis cam frumos!!!!

asta daca nu-l conving pe unchiu-meu sa-mi imprumute picoscope-ul fluke...

sorin6, de unde?????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări