Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pareri filtru de sunet pasiv 3 cai

sckump

Postări Recomandate

Salut. Vreau sa construiesc un filtru pasiv pe 3 cai, pentru urmatoarele difuzoare, cu specificatia ca le voi utiliza in casa (in principal):

-inalte: Selenium ST 350: http://www.partsexpress.com/pdf/264-362s.pdf

-medii: Beyma 605 ND: http://www.prescomaudio.com/pdf/BEYMAPDF/605Nd.pdf

-joase: difuzor auto DLS MW12D (difuzorul de 12 inch, al doilea din fisier): http://www.dls.se/files/483/1/spec_mw10D_12D.pdf

Modelul filtrului l-am cam stabilit, dar ca sa nu omit ceva eventual, mi-am propus ca inainte de al construi efectiv, sa va cer si voua celor mai priceputi parerea.

Frecventele de taire alese de mine ar fi:

-400 Hz pentru filtrul low-pass;

-400 Hz pentru filtrul band-pass, in partea de joase (mai bine zis pentru filtrul high-pass din componenta filtrului band-pass);

-5000 Hz pentru acelasi filtru band-bass (sau respectiv pentru filtrul low-pass din compnenta aceluiasi filtru band-pass);

-5000 Hz pentru filtrul high-pass;

Conform graficelor de impedanta/frecventa ale difuzoarelor de medii si inalte, considerate in aer liber (free air), difuzorul de inalte ar avea in jurul frecventei de taiere a filtrului (respectiv 5000 Hz), o valoare de cam 7 ohmi, iar difuzorul de medii la frecventa de 5000 Hz are cam 12 Ohmi, iar la frecventa de 400 Hz aproximativ 8 ohmi.

Difuzorul de bass inca nu stiu cu prea mare precizie, dar consider momentan de 4 ohmi la 400 Hz.

Filtrul s-ar prezenta astfel:

-pentru partea de joase (low-pass) un filtru de ordinul 2 Chebychev, calculat pentru o impedanta a difuzorului de 4 Ohmi, pentru a ridica cu 1-2 dB SPL-ul difuzorului de bass inaintea frecventei de taiere, pentru a minimiza oarecum diferenta de SPL dintre joase-medii, tinand cont ca difuzorul de bass este unul auto, dar care din specificatiile tehnice ar avea totusi un SPL relativ mare, de 93,5 dB la 1W/1m si tinand cont ca este pe 4 ohmi, iar difuzoul de medii este pe 8 ohmi, ar mai aparea un plus de putere in favoarea frecventelor joase, la acelasi volum al amplificatorului.

-pentru partea de medii (band-pass), filtru trece-banda ar fi format din:

a) un filtru trece-sus de ordinul 2 Butterworth , calculat pentru cam 7 Ohmi, coform graficului impedanta/frecventa din caracteristicile tehnice. Filtrul de tip Butterworth de ordinul 2 are, conform teoriei, la frecventa de taiere, semnalul de iesire atenuat cu 3 dB, ceea ce cred eu reprezinta un atuu pentru a face cat mai lina trecerea de la joase la medii, iar impedanta totala rezultata in jurul frecventei de taiere a filtrelor pe partea de bass-medii (filtrul low-pass si filtrul high-pass(din componenta filtrului band-pass), ambele conectate in paralel), impreuna cu difuzoarele montate la iesirile acestora (de bass si respectiv de medii) ar fi de cam 5.3 Ohmi, daca frecventa de taiere este aceeasi la ambele filtre specificate(low-pass si respectiv high-pass(din filtrul trece-banda)), si anume de 400 Hz. Deci ar fi o trecere lina pentru amplificator in special de la 4 ohmi cam cat are difuzorul de bass mentionat la aproximativ 8 ohmi, cam cat are difuzorul de medii (pe ansamblu) considerat.

b) un filtru trece-jos de ordinul 2 Butterworth, cu frecventa de taiere la 5000 Hz, calculat pentru o impedanta a difuzorului de medii de cam 12 Ohmi, conform graficului impedanta/frecventa din specificatiile tehnice.

-pentru partea de inalte: un filtru trece-sus de ordinul 2 Butterworth, cu frecventa de taiere la 5000 Hz, calculat pentru o impedanta a difuzorului de cam 7 Ohmi, conform graficului impedanta/frecventa din caracteristicile tehnice, si cu un L-PAD de 6 dB.

Ce parere aveti in legatura cu acest model al filtrului, pentru difuzoarele mentionate?

Credeti ca am ales corespunzator frecventele de taiere? Ar mai trebui modificate?

E bine ca am tinut cont si de graficele impedanta/frecventa din caracteristicile tehnice ale difuzoarelor de medii si inalte, in modelul acestui filtru? tinand cont ca valorile impedantelor difuzoarelor de medii si inalte in special, in jurul frecventelor de taiere considerate, sunt mult diferite fata de cele date nominal (considerate general de 8 Ohmi)?

Ce parere aveti de acest filtru, in special cei mai experimentati? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sckump

3

• anton

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări