zal Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 In gol asa e, insa din cauza factorului de umplere scazut, in sarcina scade tensiunea obtinuta mai mult ca la un alimentator normal. Link spre comentariu
Laci Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Corect numai ca asta se intampla la 50Hz... practic nu-i bun la nimic. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Nu e dublor: 24 x V2 = 34.5. Dar asta in gol, ca in sarcina scade mult... Cirip, confuzia K - A la dioade am vazut-o foarte des. Dupa cum vezi la catotul diodei se leaga plusul condensatorului si de aici confuzia Link spre comentariu
Laci Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Mai oameni buni, in sarcina scade daca nu-i filtrat bine, dar ce scade? valoarea RMS!!, varfurile raman numai ca o sa fie un riplu mare, nu stiu unde se poate folosi asa ceva, poate la incarcat accumulatori... Link spre comentariu
EmyRulz Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 E adevarat ca poate fi privit ca un dublor(de tenisune alternativa), daca se ia tensiunea +/- care in gol, dupa filtrare este de fapt 2*Vac*1.41 adica 66V. Mai oameni buni, in sarcina scade daca nu-i filtrat bine, dar ce scade? valoarea RMS!!, varfurile raman numai ca o sa fie un riplu mare, nu stiu unde se poate folosi asa ceva, poate la incarcat accumulatori...Valoarea RMS NU scade(ma rog, decat daca unghiul de conductie al diodelor este mic si vf de curent este foarte mare astfel incat rezistenta infasurarilor, firelor si a diodelor sa isi spuna cuvantul, sinusoida aparnd "turtita la varfuri"), riplul apare pentru ca se descarca condensatorul si pana la urmatorul puls(cand se deschide dioda) se trage curent numai din el, apoi se reincarca si tot asa. In cazul de fata el se incarca o data la 20ms spre deosebire de un redresor dubla alternanta care incarca condensatorul o data la 10 ms(la o frecventa a retelei de 50Hz) Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Sigur ca e dublor , vad ca circuitele simple dau mari batai de cap . Ca scade sau nu tensiunea in sarcina e alta poveste . http://www.play-hookey.com/ac_theory/ps ... liers.html - primul circuit Link spre comentariu
Laci Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 eu ma retrag din topicul asta... ca daca incep sa explic si RMS-ul... ba scade in sarcina, ba nu, ba asa, ba altfel ... @emyrulz baga intr un simulator sa vezi ce se intampla, pune sarcina si masoara rms-ul si peak-peak-ul ia vezi ce-i acolo, circuitul este un dublor ce dracu, punct. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Simpatic e ca la rusi diodele sint marcate invers (nu pe schema, cele reale). Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 ... nici nu stiam ce rus sunt!!! @Depanatoru' rabdare, ca acu vreau sa ma culc 1 pic, si-ti bag desenul unui dublor de tensiune... sau mai bine, ia deseneaza mataluta tronsonul de redresare/triplare din FIT-ul de la TV-uri... si compara apoi cu ce-am desenat eu!!! bineinteles, lasi deoparte al 3-lea etaj, ca de-aia ii zice "triplor"!!sigur ai sa gasesti ceva diferente!!!@Laci: nene, am mai spus: prefer sa iau tensiunea in sarcina, sa nu ma trezesc cu tensiuni mai mici decat am nevoie (mi s-a intamplat de cateva ori, pana m-am lecuit)!!! si oricum, indiferent cat de mare e curentul, tensiunea n-are cum sa scada sub valoarea alternativului din secundar, minus caderile de tensiune pe diode!!!!doar daca faci special faza (sau il pui in scurt... un secundar intrerupt (sau un primar) normal ca scoate fix 0 volti ) ... adica alimentezi un stabilizator de 5 volti, sa zicem, din traf de 12 sau mai mult...in fine, schema asta de alimentare am intalnit-o des la montajele fara prea mari pretentii, aka curenti si tensiuni mici, si fara cerinte deosebite de stabilizare si filtrare... bineinteles, cine doreste, poate conecta apoi la bornele condensatorilor cate un stabilizator, cu 3 terminale sau unul cu un tranzistor, 2 rezistente si un zenner...in sfarsit, din cate am vazut si pe net, si din cate stiu eu, nimeni nu recomanda asa ceva la alimentarea schemelor de puteri mari... cu exceptia redresoarelor de incarcat acumulatori auto...PS doctore lampa, de ce dracu' m-ar interesa tensiunea dintre -U si +u???? io stiam ca referinta e gnd-ul... aka faza lasata libera!!! Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 pai sunt 2 tipuri de schema de dublor de tensiune,asta de aici,care merge pana la 4x(am vazut prin tehnium) si ailalta,de care vorbesti tu,care se duce...spre infinit,sau pana cand e tensiunea prea mare si ceva face poc/arc electricce naiba,ca schema asta am folosit-o si eu acum muult timp,ca sa cresc tensiunea pt un preampmai bine lasa simularile si testeaza practic,da nu pune cate o sarcina de 10w pe ramura,cand traful are 10w,ca atunci normal ca scade tensiunea.... Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 ALA NU E NICI UN FEL DE DUBLOR DE TENSIUNE!!!!! de cate ori sa mai spun???? Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 cum sa nu fie? daca iei un traf de 10Vca si redresezi,indiferent daca folosesti 1 sau 4 diode,obtii vre-o 14Vcc,indiferent unde masori...in schema ta poti masura 28Vcc,deci?poate incep maine sa rasfoiesc colectia de tehniumuri Link spre comentariu
EmyRulz Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Cum ziceam, e dublor daca il iei intre +si -. Daca te uiti la o singura tensiune atunci nu e dublor ci doar 2 redresoare monoalternanta, depinde cum vrei sa il folosesti. Si un dublor "standard" este de fapt aproape la fel, numai ca se schimba referinta pentru primul grup dioda+cond(in loc de masa este potentialul celuilalt capat al infasurarii si deci tensiunile se aduna, rezultand o tensiune dubla). Oricum nu inteleg ce atata tevatura pentru un astfel de circuit!@Laci, chiar sunt curios cum explici RMSu'.... Nu am nevoie sa simulez circuitul ca sa stiu cum functioneaza, si te asigur ca daca il simulez cu o sursa ideala de tensiune alternativa(cum pun pariu ca ai facut si tu) tensiunea RMS nu scade(ca d-aia e sursa de tensiune!). E adevarat ca in realitate o sa scada din cauza rezistentei mai mare ca zero a trafului si a prizei+fire+diode, asta daca curentul este mare, caz care nu se prea poate la fel de circuit, din cauza riplului mare(adica devine cam inutil, d-aia nu se foloseste la puteri mari). Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Doamne-Dumnezeule!!! uite cum ajunge un liber-cujetator sa-l invoce pe Dumnezelea...cirip, zi ceva, save me, pleeeeeeaseeeeee!!!! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 31, 2008 Partajează Postat Octombrie 31, 2008 Nu te salveaza nici dracu' , ti-am dat linkul , ce mai vrei ca sa intelegi ca circuitul poate fi folosit ca dublor de tensiune sau pentru obtinerea a doua tensiuni simetrice , depinde cum alegi masa ? Dar nu asta e scopul discutiei , omului i s-a dat schema din care se obtin doua tensiuni simetrice , nu a zis ca vrea pentru amplificator ca sa se comenteze ca nu e buna , asa ca cel putin jumatate din posturi sunt aberatii si ar trebui sterse . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum