Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor dubla-alternanta

Vizitator catalinradu

Postări Recomandate

Vizitator catalinradu

Buna ziua !Am si eu un transformator cu o singura infasurare in secundar ( 27 V ).Credeti ca functioneaza configuratia de mai jos? Daca da, ar avea randament bun ?Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

8

• Laci

6

• Dr.L

5

• EmyRulz

3

Top autori în acest subiect

Asa cum ai desenat ai scurtcircuitat secundarul.Daca vrei neaparat fara priza mediana foloseste schema atasata, dar nu e recomandata pentru audio deoarece condensatorii trebuie sa aiba o capacitate dubla fata de redresarea dubla alternanta.

Link spre comentariu

Uite aici cum se poate face o sursa dubla cu un traf cu o singura infasurare.

http://sound.westhost.com/project05.htm

Daca tensiunea necesara e peste 15V poti sa folosesti in loc de 78xx si 79xx(7815 si 7915) integratul LM117 care este regulator ajustabil de tensiune pana la 57V, calculul componentelor pentru tensiunea ta o faci dupa foaia de catalog.

Eu folosesc un astfel de alimentator la un preu de doza magnetica si nu am brum deloc, contrar parerilor altora.Initial trebuia sa fie o sursa doar de proba dupa care trebuia sa iau un traf cu doua infasurari, insa rezultatele au fost atat de bune ca a ramas sursa definitiva de cativa ani.

Link spre comentariu

sau schema de mai jos

Posted Image

atentie, tensiunea alternativa trebuie obligatoriu sa fie 2U, iar cele 2 tensiuni continue vor fi musai egale intre ele...

mai clar, daca ai o tensiune alternativa de 24 de volti, ai sa ai la iesire +12 si -12 volti.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

e exact ce-a desenat rimache...dar ar trebui totusi schimbat titlul topicului,deoarece e vorba de redresare monoalternanta

mda, da' io desenez mai misto ca el in paint!!! :nebun: serios vorbind, nu vazusem ce era in jpg-ul ala... de regula nu atasez imagini pe forum decat atunci cand e vorba de scheme mai serioase... pentru restul, exista tinypic si clonele lui...
Link spre comentariu

sau schema de mai jos

Posted Image

atentie, tensiunea alternativa trebuie obligatoriu sa fie 2U, iar cele 2 tensiuni continue vor fi musai egale intre ele...

mai clar, daca ai o tensiune alternativa de 24 de volti, ai sa ai la iesire +12 si -12 volti.

Dom' MifTy,

In schema postata, din vina editurii, se vor inversa notatiile A si K la dioda, adica A e la triunghi si K e la bara.

iar "mai clar, daca ai o tensiune alternativa de 24 de volti, ai sa ai la iesire +12 si -12 volti." se va citi "daca ai o tensiune alternativa de 24 de volti, ai sa ai la iesire +33 si -33 volti" in gol sau daca e consumul mic ... Tu-i parcu' ei de "fizica oficiala" si a imbacsitilor de "ce vor ei sa ne invete" :limb: :dans:

Cirip (imbacsitu')

Link spre comentariu

dom' imbacsitu', recunosc ca_cam incurc_catozii shi anozii... da' polaritatea n-am gresit-o, nu?? :)figura cu +33 de volti e valabila si la redresare monoalternanta???btw... eu prefer in general sa iau in calcul tensiunile cu sarcina...cat priveste "fizica oficiala" aia era prima parte... stai sa vezi ce scrie si in urmatoarele parti... sa vezi ce mai spume o sa scoata emyrulz... verzi cu picatzele liliachii!!! :rade: :limb:@laci... nu mi se pare ca ce-am desenat eu e dublor de tensiune!!!pentru ca cele doua tronsoane dioda-condensator sunt in paralel pe o alternanta, nu inseriate una dupa alta... chiar si asa, ar fi trebuit sa mai fie o dioda in plus... mi se pare (n-am chef acum sa caut caietelul cu scheme de dubloare de tensiune...)

Link spre comentariu

Nu e dublor ci sunt doar doua simple redresoare monoalternanta(unul pt alternanta pozitiva si celalat pt cea negativa) si apoi filtrate. Tensiunea se calculeaza la fel pentru ca este tensiunea la varf a sinusoidei.Si da, sunt negru de suparare si de manie, aproape ca mi-a plesnit o vena.... :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări