Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Acumulatori NI-CD

Swat Cat

Postări Recomandate

Asta e boala pachetelor de elemenți serie care sunt încărcați ca și cum ar fi un singur acumulator. Datorită calității precare, sau hazardului, elemenții se uzează/descarcă/încarcă diferit. Cînd încărcătorul zice că un acc de 14,4 e gata elemenții din el sunt unii sub încărcați alții supraîncărcați și e ca o reacție în lanț viitoarele încărcări vor distruge și mai repede pachetul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

12

• Swat Cat

8

• Dr.L

6

• emill_sorin

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu trebuie neaparat . La acumulatorii individuali cum sunt AA, AAA , C , D , etc se poate din cand in cand urmari - si corecta - starea de incarcare. Problema mare este la pachete unde nu avem acces la fiecare incarcator - exemplu sculele cu acumulator. O mentiune la sculele de calitate cu LiIon - exista contacte pentru fiecare element.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

La elementii vechi, fabricati demult, prin anii 90 sau 80 (eu am NiCd-uri din '82 care merg acceptabil, si NiCd-uri din 1942 care functioneaza la 100% din capacitatea nominala!) electrolitul disparut se poate fi completat cu apa distilata, redand viata in celule.

Poti pune o poza cu asa ceva ? Sau alti useri daca cunosc acest tip de acumulator ?
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator dj99bcb

Salut

Am o bormasina cu acumulator. Pe acumulator scrie 24V si atat.

Daca bag acumulatorul in incarcator imi sta becul verde (OFF) aprins 100% si becul rosu (ON) aprins 30%. Daca verific tensiunea incarcatorului imi arata in jur de 30V.

Am verificat tensiunea la bornele acumulatorului si imi arata 24.5 V. Am desfacut acumulatorul si am tensiune de minim 1.1 V pe fiecare acumulator inclus.

Mentionez ca prima data când am desfacut ansamblul de acumulatori unele contacte erau intrerupte, parca ar fi fost ruginite. Am refacut contactele utilizând o sarma legata (tipic romanesc).

Daca încerc sa folosesc bormasina ma tine 3-4 secunde si moare. Pana sa ajunga la mine bormasina a stat cel putin an fara sa fie folosita. Nimeni nu s-a uitat daca acumulatorul are vreun contact intrerupt.

Poate sa ma ajute cineva cu motivul pentru care acumulatorul nu se incarca?

Link spre comentariu

Nu ai specificat ce tip de elementi are acumulatorul ( cel mai probabil NiCd ) . Lasa-l la incarcat ceva mai mult timp si vezi cum se comporta desi daca

vorbim despre un acumulator NiCd care are cativa ani la activ , slabe sanse sa mai fie si functional .

Editat de Voltus
Link spre comentariu
Vizitator dj99bcb

Nu ai specificat ce tip de elementi are acumulatorul ( cel mai probabil NiCd ) . Lasa-l la incarcat ceva mai mult timp si vezi cum se comporta desi daca

vorbim despre un acumulator NiCd care are cativa ani la activ , slabe sanse sa mai fie si functional .

Da, este NiCd. L-am lasat 2 ore. O sa-l las 24 la incarcat.

Poate sa i se intample ceva rau daca il las 24 de ore?

Problema mea este cu cele 2 becuri aprinse tot timpul (rosu si verde). Este normal sa stea asa?

Exista vreun mod in care sa leg bormasina direct la incarcator si sa pot sa o folosesc?

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara , 

Revin dupa o lunga perioada de timp , pe forum cu o intrebare :

A desfacut n acumulator Ni-Cd pt a schimba 3 celule (de 1.2V) defecte . La finalul operatiuni am obesrvat ca inte minusul acumulatorului si conectorul din mijloc era o piesa lipita , cu diametru de 4mm . Ideea e ca nu am putut sa o recuperez , iar incarcatorul rapid nu o mai recunostea . Am incarcat-o pe incarcator simplu (doar cu (+ si - ) si functioneaza perfect.

Ce este acea piesa , ca nu am reusit sa masor nimica ?

Sculele sunt Bosch ( modell mai vechi)

Link spre comentariu

E un termocuplu sau termistor, și controla temperatura de încărcare.Unii acumulatori (de firmă) mai au și o siguranță termică montată între elemenți, ea decuplează dacă dintr-un anumit motiv sursa nu a decuplat și temperatura crește periculos.

Link spre comentariu

Interesant ... ideea e cum pot sa aflu ce model e sau cum pot sa o masor ?

Multumesc pt raspunsul promt .

din pozele de pe net , mai mult ca sigur este un termistor , acum sa vad daca pot sa il identific .

Editat de emill_sorin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări