Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Acumulatori NI-CD

Swat Cat

Postări Recomandate

un acumulator de 9V nu are chiar 9V dar asa se zicecum acumulatorii R6 au 1,2V in loc de 1,5 (cum are o bateria R6) asa si acumulatori 6F22 au 7,2V deci 6 elemente de 1,2Vdaca aveau 7,5 elemente de 1.2V era o problema deoarece fiecare element incarcat ajunge la o tens de 1.44 deci rezulta o tensiune de 10.8V :speriat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

12

• Swat Cat

8

• Dr.L

6

• emill_sorin

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 9 luni mai târziu...
Vizitator tedexy

am si eu o intrebare... am un acumulator la un telefon Nokia, era umflat, l-am gaurit cu un ac, a iesit un gaz si un lichid... acum s-a dezumflat si merge... mai este bun de ceva? ce sa fac cu el? pe un alt forum scria ca dupa ce-l intepi trebuie sa-l bagi in apa cu sare si sa-l arunci.... asa este .... de ce???

Link spre comentariu

am si eu o intrebare... am un acumulator la un telefon Nokia, era umflat, l-am gaurit cu un ac, a iesit un gaz si un lichid... acum s-a dezumflat si merge... mai este bun de ceva? ce sa fac cu el? pe un alt forum scria ca dupa ce-l intepi trebuie sa-l bagi in apa cu sare si sa-l arunci.... asa este .... de ce???

Gazul care a iesit este hidrogen care se formeaza cand bateria este incarcata prea repede sau lasata prea mult timp sa se descarce. La Li-Ion exista riscul sa explodeze sau sa ia foc de aia nu e bine sa te joci cu ei... Eu insa am cateva baterii care au fost umflate si merg folosite la diverse maruntisuri, insa recomandarea mea este sa NU il mai folosesti intr'un telefon. Poti sa alimentezi din el un radio portabil sau o lanterna de exemplu. Ideea este sa nu fie ceva care se foloseste aproape de fata gen telefon, pt ca nu se stie niciodata cand face poc.Pe de alta parte din moment ce l'ai intepat, acum hidrogenul are pe unde sa iasa deci risc de explozie nu mai exista. Insa ramane posibilitatea ca bateria sa ia foc sau sa elibereze substante toxice/corozive.
Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Am scapat de baterie. Am luat alta. Dar motivul pentru care se acumuleaza H in invelitoarea bateriei care este?

Am explicat mai sus, motivul este incarcarea facuta necorespunzator. Curent de incarcare prea mare => se incalzeste bateria exagerat si degaja hidrogen. La fel si daca o lasi sa se descarce prea mult, elementii cu litiu devin instabili sub 3.5v (sau cel putin peste tot pe unde am vazut nu li se da voie sa se descarce mai jos de atat).
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

am 1 kg de baterii de bormasinia si toti sunt muci...... adica daca ii tin la incarcat merg bine..dar daca ii las 1 zi fara sa-i incarc se descarc....... ma gandesc ca ca e din cauza efectului de memorie....... sugesti? :nas:

daca nu ii mai folosesti te-as putea scapa de eias vrea sa construiesc o masina electrica si am un buget foarte mic ( am doar 13 ani)daca vrei tii pot plati(un pret rezonabil)cred ca este mai convenabil decat sa folosesc baterii cu aciddany
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator ozzyboy

Salutare...

Am un acumulator de 12v de la black & decker, cel din poza, cu problema.... il pun pe incarcator si in 5 min imi zice ca este incarcat. Bineinteles ca masurat cu ap de masura da 7,4v.

Am mai cautat pe net cate ceva si am gasit pe iutub un tutorial despre cum sa resuscitezi acumulatorii ni-cd. vezi tutorialul mai jos...Zis si facut ca in tutorial, am desfacut acumulatorul, am constatat ca are 10 celule de cate 1,28v (cel putin asa imi indica aparatu' de masura pe celulele "vii") dintre care 4 sunt moarte 0volti....am luat un alt acumulator(14,4v) de la o alta bormasina si am zis sa incerc sa resuscitez celulele moarte, aplicand cei 14v, cu plus la plus si minus la minus, timp de 1-2sec pe fiecare celula in parte...

Dar, toate acestea in zadar...gresesc cu ceva sau celule alea sunt moarte definitiv??!!

post-56148-139829289828_thumb.jpg

Ja2TXbkDI2I

Link spre comentariu

Chiar definitiv nu sunt moarte .Eu am recuperat elementi "aparent morti " tot de la un Black@Decker .Am folosit un condensator de 38000uF/30V incarcat la circa 25V .Am aplicat energia inmagazinata in condensator direct la bornele elementului bolnav .Uneori au fost necesare circa 20 pulsuri ( care se lasa cu scantei deci ai grija unde incerci operatiunea asta , foloseste cu incredere ochelari de protectie ) .Unele elemente au fost mai suparate si au avut nevoie de mai multe pulsuri insa pana la urma si-au revenit . Dupa ce tensiunea pe elementul respectiv revine la normal el tb pus repede la incarcat altfel tensiunea pe el poate reveni la 0 .Urmeaza apoi o reformatare a elementilor "salvati" : incarcare lenta si descarcare la un curent de circa C/10 C/5 .Se repeta operatiunea incarcare-descarcare de mai multe ori (minim 5-7 ori) .

Link spre comentariu
Vizitator ozzyboy

...atunci treaba-i nasoala. Nu am condensator asa mare si nici incarcator cu incarcare lenta. Incarcatorul original cred ca este facut ptr incarcare rapida, pe el scrie 15v 1A si 12v 1h

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salut. Mai urmareste cineva subiectul? Daca da, as vrea sa intreb si eu ce probleme pot avea acumulatorii de la o bormasina Carrefour de 14,4v. Sta de vreo un an pana azi ce am gasit-o in garaj. Problema e ca incarc 3, 4 ore cate un acumulator, iar cand il bag in bormasina, in 2 sec e descarcat complet. Suportul in care se incarca bateriile arata 16v. Ce se poate face in cazul asta? E luata din Spania, si nu cred ca gasesc pe aici alte baterii, sau poate exista?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Detin de multa vreme un blitz profesional NIKON si desigur am achizitionat acumulatori pt. acesta (necesita 4 acumulatori r6) si dupa 4 ani de experimentare am observat ca dupa un an sau un an si jumatate acumulatorii trebuie schimbati desi nu sunt folositi in exces (10-15 evenimente fotografice pe an ) , initial am incercat marci consacrate de acumulatori : la inceput SANYO de 2700 mh. , GP 2700 mh. , DURACELL 2450mh. (astia ai mai experimentez deoarece inca nu au un an de la achizitie) si GP recycle verzi care tocmai i-am achizitionat !

Am incercat variantele de descarcare a acumulatorilor inainte de ai incarca insa fara rezultat iar acuma merg pe incarcare directa (inainte de eveniment imi incarc acumulatorii indiferent de starea acestora ! Dupa 4 ani de experimentare am mancat 2-3 seturi de SANYO si 2 seturi de GP ambele la 2700 mh. care acuma ai folosesc la jucariile fiului meu sau in telecomenzi oricumin regim casnic iar unii din ei au cazut cu totul ! Acumulatorii sunt nichelmetalhibrid si ma gandeam daca as investi intr-un regenerator de acumulatori ca acesta http://www.f64.ro/products/description/ ... index.html as economisi bani sau nu ?????????? Daca are cineva asa ceva sau altceva echivalent as dori opinii despre aceste aparate sunt sau nu ceva de capul lor sau doar vrajeli comerciale care promit multe si fac putin ?????????

Link spre comentariu

Foloseste un incarcator competent si nu o sa-ti mai pice. Ni-MH se defecteaza in principal de la nerespectarea regimului termic dupa incheierea incarcarii. Incarcatoarele "destepte" folosesc o combinatie de monitorizare a tensiunii si temperaturii pentru a sesiza cand acumulatorul este "plin" si trebuie oprita incarcarea. Majoritatea celor ieftine incarca la curent fix, adica ii prajesc daca ii uiti in incarcator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări