Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

instrumente de masura cu microcontrolere

Vizitator sergiu_q

Postări Recomandate

Vizitator sergiu_q

am vazut pe diverse site-uri aparate de masura gen capacimetru sau frecventmetru facute cu microcontroler , interfatat cu calculatorul sau cu display lcd .a facut cineva pe la noi asa ceva ?eu as fi interesat de un proiect de genul asta mai ales ca e si mai ieftin dar si mai bun un capacimetru de precizie ridicata. acum dispun de un kit zilog cu z8f6423 cu care as putea face multe chestii..dar partea proasta e ca nu prea stiu asembler ..de fapt nu prea am treaba cu microcontrolerele (eu lucrez in microelectronica ....si inafara de facultate nu am mai avut treaba cu microcontrolerele)....deci aveti careva facut vreu aparat de masura cu microcontroler si vreti sa ne impartasiti din experienta voastra?...se merita?...cum functioneaza...sau alte subtilitatzi :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Flor

6

• bogdanm

4

• sifor

2

Top autori în acest subiect

Eu pot sa-ti dau cateva link-uri de pe net:

http://www.myplace.nu/avr/countermeasures/index.htm - frecventmetru

http://elm-chan.org/works/cmc/report.html - capacimetru

http://www.qsl.net/zl1bpu/micro/SerialDVM/AVRDVM.htm - voltmetru

Nici unul nu foloseste procesorul tau (oricum microncontroller-ele de la Zilog nu sunt prea raspandite), dar principiile raman aceleasi si probabil pot fi adaptate fara mari dificultati.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Interesant. UC-ul probabil ca a fost ales din ratiuni personale, nu pare a stii sa faca nimic deosebit. Programul ... asta e alta treaba. Din pacate habar n-am cu ce se mananca un ESR meter :(

Link spre comentariu

Dezvolta-l daca vrei, eventual il mut in alta parte daca se indeparteaza prea mult de ideea de microcontroller, dar oricum va fi de interes. Nu are rost pe mp, personal nu sunt foarte interesat de realizarea unor aparate de masura in acest moment. Dar poate sunt altii ;)

Link spre comentariu

Prima impresie Cel putin pt mine 1.5uF reprezinta ceva total inutil. Instrumentul meu masora pana la 200 uF si tot mi se pare extrem de putin. M-ar interesa ceva in gama 0.1uF 22 mFPartea de inductante o fi buna, dar, la fel, permite masurarea valorilor valori uzuale in RF. Unde nu mai lucrez.Morala. Bun pt altii. Ieftin si usor de construit-relativ-. Dar am mai luat plasa cu leoparzi vopsiti pe gard. Pana nu vad unu construit de mine sau de cineva in care sa am incredere...ca e plin net-ul de ..mire TV....care nu merg .Cine ma stie stie la ce ma refer.Flor

Link spre comentariu

Eu stiu ca nu stiu PIC-uri...Sunt la inceput si sufar de bolile copilariei in acest domeniu....De aia ti-am si cerut ajutorul. Care nu mi-a fost acordat. Desi am insistat, am oferit si banii, am reparat o sursa pt care nu am vrut nimic. Recunosc ca monitorul nu mi-a iesit, dar cand am vazut ca e "lata" am "tipat " dupa schema si dupa aia am reluat toate eforturile si m-am zbatut cat m-am priceput. ...Nu am spus ca e simplu, descurca-te singur, bate-ti capul. La varsta noastra stim ca exista o specializare, o experienta...Pt mine cuvantul bunavointa are alt sens. Ajut daca pot. Poate o fi si o chestie de educatie.Sincer, decat sa afle oamenii cine nu m-a ajutat ma faceam ca nu pricep. Sau foloseam MP-ul. Scrisul ramane. Si il citesc si altii, care pot deduce in context...Asa cum si eu am studiat arhiva forumului...P.S. Ca incepator, as vrea sa aflu cum se poate seta sistemul ca sa nu mai primesc mesajele de la o anumita persoana. Ma puteti invata?

Link spre comentariu

Yo, chill, ca se lasa cu delete masiv altfel :d N-am nimic cu nici unul din voi, dar micile rafuieli personale se poarta pe PM ;)

Flor, forum-ul nu are in acest moment o facilitate de "ignore user". Probabil nici nu va avea prea curand, pentru ca din cate am inteles Vasile nu prea se poate juca cu sursele, sunt gazduite pe un server la care nu are acces.

Link spre comentariu
Vizitator sergiu_q

mda..clasic....cineva pune o intrebare..si pana la urma ceilalti ajung sa se certe si sa discute cu totul alte chestii decat subiectul topicului................................problema capacimetrului....ma intereseaza unul de valori f mici , cu rezolutie cat mai buna ..in nici un caz nu vad nimic interesant la unul care masoara mii de micro...ca la mii de micro chiar nu cred ca mai conteaza precizia lor

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator MIG-29

De ce nu poti efectua aceasta masurare transformand problema ta in problema determinarii valorii efective a, sa zicem, intensitatii unui curent alternativ ce curge printr-un condensator?Exista aparate de masura pentru intensitatea unui curent suficient de precise.Daca chiar vrei ceva homemade, o cale ar fi sa faci un integrator de curent (curentul fiind functie de timp). Daca conectezi o bateria (consideram tensiunea constanta) la bornele unui condensator, pentru o durata scurta de timp prin acesta va trece un curent. Propriu zis ai valori de la 0 la Imax si de la Imax la 0 sau altfel spus ai o functie I(t). Integrand aceasta functie obtii aria de sub grafic care nu-i altceva decat sarcina stocata pe condensator. Stiind si tensiunea vei obtine usor capacitatea ca fiind Q/U.Buun,.. cum faci integrarea? poti sa implementezi un astfel de integrator fie clasic (analogic) fie cu un PIC pe care-l programezi sa calculeze integrala respectiva. Nu poti masura (sau nu stiu eu) direct intensitatea cu un PIC dar poti folosi un rezistor de foarte mare precizie (d-aia scumpi:) ) si monitoriza tot timpul tensiunea pe rezistorul respectiv. De fapt vei integra tensiunea ca functie de timp si totul vei inmulti cu valoarea rezistorului.NOTA BENE: N-AM incercat practic aceasta idee.MIG-29

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări