Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator din sistem Genius


Postări Recomandate

Am un transformator dintr-un sistem Genius care a fost ars secundarul. Am decis sa il rebobinez si sa il folosesc in alta aplicatie si are 100W. Am rebobinat transformatorul cu o sarma CuEm de 0.8 si l-am alimentat la 220....si surpriza nu merge. Am desfacut izolatia de la primar si am gasit o piesa care nu imi dau seama ce este in serie cu bobina primarului, aceeasi piesa am gasito si in secundar la una din infasurari. Am masurat primarul dupa aceasta piesa si nu este ars, primarul are 13 ohmi iar piesa aceasta masurata tot cu aparatul de masura pe rezistenta imi variza in intervalul 1500 K ohmi si 1550 K ohmi. Ce este aceasta piesa? are vreun rol? daca o scot se poate arde primarul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

deci sa inteleg ca daca trafu nu functioneaza se datoreaza acestei sigurante, iar daca o elimin nu se intampla nimica....doar sa mearga atat tot. Mi sa parut ciudat sa nu functioneze, ca in secundar iam pus 100 de spire si trebuia sa scoata ceva. Stie cineva care a mai rebobinat acest transformator ce numar de spire trebuie sa ii pun in secundar pt a avea tensiune de 24V alternativ. Sau cum pot afla cate spire trebuie sa ii pun in secundar, avand in vedere ca stiu suprafara transformatorului de 10cm^2, dar nu stiu cate spire are in primar, se alimenteaza la 220V si vreau sa ii pun o sarma de CuEm de 0.8mm dubla pt a avea un amperaj mai mare.

Link spre comentariu

da intradevar....transformatorul cand lam scos din sistem avea topita carcasa de la secundar la terminalele bornelor de serma de CuEm. Sarma de CuEm era neagra si cand am desfacuto lucea ca se decojea Em de pe sarma. Primarul este intact nu are nimica. Siguranta aia in secundar cred ca a fost degeaba pusa, pt ca cred eu sarma de cupru a fost de proasta calitate si sa topit emailul de pe ea la o temperatura mai mica de 130 de grade si siguranta nu a mai avut efect cand scurtul in secudar deja se provocase.Later Edit: mda...problem...topicul se poate inchide... totusi mi sa parut suspect ca primarul sa aibe doar 13 ohmi, asa ca am dat de tot jos infasurarea de izolatie de la primar si am constatat ca si asta este praf....toate spirele pe interior erau negre :( , am scos spirele si leam numarat....erau 571 si totusi cam aiurea ca 571 de spire sa aibe doar 13 ohmi :rade: thx pt ajutor

Link spre comentariu

Buna seara . Am inteles ca ai rebobinat secundarul unui traf, fara sa masori continuitatea din primar. Prima greseala. Piesa aratata de tine, asa cum s-a mai spus, este o sig. termica. ori o inlocuiai ori o strapai. A doua gresala. Acest tip de sig. termice se foloseste la ap. de radio de buna calitate, inca din timpul razboiului. Daca primarul functiona "in gol' timp de cateva ore si nu se incalzea, trebuiai sa bagi in serie cu el un ampermetru. daca curentul era de ordinul mA sau al zecilor de mA, inseamna ca era in stare de functiune. Decat sa strici un primar bun, mai bine intrebi si ai rebdare. Daca bobinai 50 sp. in sec. si bagai tolele, masurai tens. pe secundar si aplicai regula de trei simple, aflai cate spire trebuie pe volt. L.M.C. Daca pe acele 50 de sp. puneai o sarcina de aprox. puterea estimata a trafo si acesta nu se incalzea excesiv, insemna ca merita bobinat sec. la tens. de care ai nevoie. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

prima oara asta am facut, am masurat continuitatea primarului si aveam 13 ohmi. Am bobinat spirele pe secundar la numar 50 pentru a aplica regula de 3 simpla sa aflu numarul de spire pe volt. Lam bagat in priza si nu a functionat. Am desfacut primarul si spre dezamagirea mea am depistat ca si acesta a fost ars. Sarma de CuEm nu am sa o inlocuiesc si momentam am ramas cu tolele si carcasa transformatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări