Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M-am ametit cu tranzistori si leduri.


adynis

Postări Recomandate

Vreau sa ma joc cu niste matrice de leduri. Incerc sa reduc problema la ceva mai simplu. Am un led, o rezistenta corespunzatoare si vreau sa pot controla aprinderea ledului printr-un tranzistor la + si-un tranzistor la -; (asta pentru ca defapt pe linia de + o sa am o linie din matrice cu multe leduri, si pe linia de - o sa am coloane; Dar la un moment T pentru o anumita coloana si-o anumita linie schema e ca in figura).

E corect cum am folosit tranzistorii ? Mentionez ca fizic .. functioneaza !

la intrarea prin R1 (si R2) se va aplica dintr-un microcontroler 5V pentru deschiderea tranzistoarelor;

M-am uitat in cataloage la tensiunile CE ale tranzistoarelor si gasesc valori maxime; Ceea ce aveam eu masurat nu corespundea intocmai; Era nevoie sa folosesc un PNP sus ?

 

Ideea este ca ... nu inteleg de ce in practica functioneaza, si nu reusesc sa fac calculele pe hartie sa-mi iasa; Pe CE la tranzistorul de sus aveam la un moment dat vreo 1.2V si pe cel de jos vreo 0.05 V ... in catalage vad maxim 2.5 pentru bd679 si maxim 0.60V pentru BC547; eu cum fac calculul ?

 

Mai e de spus ca:

in realitate eu voi avea un semnal dreptunghiular de genul: 1ms ON , 6ms OFF; O coloana va avea 7 leduri si se va termina (jos) cu un tranzistor BC547 , si o linie va avea 35 leduri si trebuie si ea comandata de un tranzistor; Dat fiind ca am un factor de umplere ce-mi permite ... am testat sa vad cam cum am o luminozitate asemanatoare cazului continuu, si voi avea o rezistenta (nu ca cea din figura) care sa-mi asigure 50mA pe led (cu piesele din figura rezistenta testata e de vreo 30 ohmi) ; La un moment T vor putea fi aprinse maxim toate ledurile de pe o anumita linie; Deci cel mai solicitat tranzistor ar fi cel de pe o linie, motiv pentru care am ales darlington BD679 ca suporta curentul maxim care-ar putea exista de 1.75 A timp de 1 ms;

 

Reiau intrebarea: Am pus bine tranzistoarele ? Cum verific daca sunt in saturatie, daca totul e ok ... ?

 

Multumesc.

 

 

Later edit:

Inca ceva: incercam sa fac comparatie si cu schema de aici: http://www.windred.dk/avr/3d-cube/images/schematic1.gif dar m-am incurcat cu pnp-ul lor; acolo cum verific daca se deschide tranzistorul ... ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • adynis

    3

  • Laci

    3

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salut,Intr:Reiau intrebarea: Am pus bine tranzistoarele ? Cum verific daca sunt in saturatie, daca totul e ok ... ?Rasp: In principiu nu asa se pun, dar merge, deobicei se pun pe partea de sus pnp-uri. Un tranzistor bipolar daca este in saturatie are o tensiunea CE mic <1V, dar depinde si de curentul prin el, aceasta valoare se ia din catalog, poate sa fie si 0.5V sau si mai mic. Totul e ok daca nu se incalzesc :)Intr :Ideea este ca ... nu inteleg de ce in practica functioneaza, si nu reusesc sa fac calculele pe hartie sa-mi iasa; Pe CE la tranzistorul de sus aveam la un moment dat vreo 1.2V si pe cel de jos vreo 0.05 V ... in catalage vad maxim 2.5 pentru bd679 si maxim 0.60V pentru BC547; eu cum fac calculul ?Rasp: Valorile ce ai luat din catalog erau pentru curenti mai mari, la tine consumul este foarte mic. 1.2V pe BD si 0.05V pe BC e OK.O alta problema ar fii ca ai pus npn darlington pentru partea de sus, o sa ai o cadere de tensiune pe el de minim 1.2V pentru ca nu poti comanda cu o tensiune mai mare de 5V(repetor pe emitor), daca pui pnp si comanzi cu logica negativa(la baza 0 inseamna ON) atunci caderea de tensiune o sa fie mai mica ~ 0.5V sau poate mai mic depinde de curent.

Link spre comentariu

Mersi de raspuns;am acasa si niste pnp-uri de la motorola (nu-s acasa acum sa vad exact modelul .. mj .. ceva) in aceeasi capsula ca si bd679. Dar n-am inteles: e mai bine sa pun pnp-uri sus? In cazul acela as avea emitorul la +5V, si in baza ca sa tin tranzistorul off o sa dau 5V tot printr-o rezistenta de ~1K; Asa ar fi mai bine ?Inca mi-e greu sa verific pentru toate ledurile, ca mie greu sa trag 100 de fire ... si voiam sa fac placuta si abia dupaia sa vad ce si cum; dar e important sa stiu cum sa fac :) Am mai vazut niste variante si cu ULN2803 folosit inlocul celor 35 tranzistoare de jos pe care trebuie sa le pun; Ala il pot folosi?Deci in concluzia ... inteleg ca ar fi ok schema, sus pun npn sau pnp si jos ori npn-uri ca-n figura ori uln2803 ? Dar ar mai fi ceva: rezistenta pentru led .. o calculez tinand cont de tensiunea ramasa: 5V-V_ce1-V_ce2; pentru tranzistorul de jos V_ce are valoare mica, dar ... pentru cel de sus, in cazul unui curent pentru un led masor 1.24V (bd679) dar daca o sa am 35 leduri ... curentul o sa fie mult mai mare ... si tensiuena v_ce o sa se apropie de cea maxima din datashet?

Link spre comentariu

Da poti sa pui ULN, corect cu pnp-uri pui emitorul la +, pnp-urile se pun pe partea de "sus". rezistentele calculezi cu ce tensiune ramane: 5V-(cadere pe led+cadere pe tranzistori). poti sa pui 330 ohmi linistit, ca presupun nu pui leduri de putere.

Link spre comentariu

Am modificat cu PNP (am niste MJE271) si ULN2803si sechema ar fi ca in figura; Problema este ca ... eu am pe CE-ul darlingtonului de sus, masurat, acum, 0.67V pentru un led aprins, si 0.71V pentru 3 leduri (asta cu curent continuu, vreo 10mA / led). In final eu ar trebui sa pot aprinde 35 leduri ... iar fiecare led va suporta 50mA timp de maxim 1ms (si 6ms pauza); Dar pt milisecunda aia imi fac probleme; Daca la 3 leduri am deja 0.71V, in datasheet spune ca V_CE poate ajunge la 2-3V ... in cazul in care ajunge la 3V nu-mi mai ramane .. tensiune pentru led...

 

ledul -> 2V / 50mA (timp de 1ms);

ULN2803 NPN darlington array -> 0.7V masurati (nu va suporta decat cate 1 led in fiecare milisecunda)

Raman 2.3V pentru V_CE pentru pnp-ul darlington de sus si calculul rezistentei ...; Pentru a-mi asigura curentul dorit, o sa am nevoie de rezistente de vreo 30 de ohmi, problema mea este .. ce-o sa faca PNP-ul de sus cand aprind toate ledurile ... o sa pape tensiune pe Colector emitor, si ledurile o sa piarda dramatic din intensitate ? .. :( Am ce sa fac pt. asta ?

 

 

PS. ce e cu portul COM de la ULN ? ce fac cu el ? -> datasheet

Link spre comentariu

? : ce e cu portul COM de la ULN ? ce fac cu el ? = : il legi la VCC, sunt diode antiparalel.Daca vrei sa pui 35leduri fiecare 50mA => 1.75A te sfatuiesc sa pui in loc de pnp darlington un MOS tip P si logic level(sa poti comanda de la 5V) de ex: NTD25P03L il gasesti la TME pret de 0.4E/buc.Problema la conexiunea darlington este ca nu pot satura adanc, nu scade tensiunea CE sub 0.7V (intrinsic Baker) in cazul in care vrei comutatii rapide este un lucru benefic dar la tine nu-i cazul. Poti sa pui si pnp-uri discrete si comanzi din prin niste bufere logice dar creste complexitatea circuitului. NTD25P03L costa 0.4E si suporta 35A, pui o rezistenta de 330Ohmi pe grila daca vrei sa comanzi direct din microcontroller, limitand curentul de varf la 15mA, in cazul asta timpul de comutare(NTD25P03L are Qt=20nC) este 1.3uS :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări