Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

noile XMEGA

roadrunner

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laci

9

• roadrunner

8

• stefan_k

2

• bogdan_

1

Top autori în acest subiect

• 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

woaaoo, pentru un timp scurt imi era frica, dar din fericire nu-i cazul:"In addition, our microcontroller business is achieving substantial revenue growth, market share gains and margin expansion. Indeed, our microcontroller growth rate of 21% for the September quarter year-over-year substantially exceeded that of Microchip's at 5.5%." :ras:

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Trezesc si eu un thread mai vechi ...

Suntem in 2010, xmega-urile se gasesc de bine de rau de cumparat ...

Am zis sa ma uit si eu inspre ele, ca doar "e viitorul". Deh. Practic m-a "suparat" faptul ca nu gasesc pe piata unele atmega-uri "uzuale".

Considerentele mele sunt strict la nivel de hobby; cine e in industrie are alte prioritati, dar poate se gaseste cineva sa dea informatii concrete.

Am luat datasheet-urile la frunzarit, am zis booon frumos, uite parca cu 16D4 as putea sa tatonez terenul, nu e scump si e si pe stoc la farnell (32D4 e mai tentant, caci pretul e apropiat, dar momentan nu e pe stoc). Seria A e prea mult pentru nevoile mele momentane, dar cu D-ul as mai putea face una-alta fara sa imi para chiar atat de rau de hardware-ul nefolosit din ele. Asta in teorie.

In practica, ma uit sa vad ce suport am - la compilator, programatoare, etc. Cum m-am obisnuit cu unele scule, am zis sa ma uit tot la ele.

GCC: http://www.nongnu.org/avr-libc/user-manual/index.html

- suport pt A-uri (par toate); din D-uri, doar 32D4.

Din cate citisem in datasheet, seriile xmega sunt mult mai uniforme cand e vorba de porturi, instructiuni, etc (acolo unde facilitatile sunt aceleasi). Parea ca un program compilat pentru un procesor are sanse sa mearga si pe altul. Poate m-am inselat eu.

AVRdude: http://www.nongnu.org/avrdude/user-manu ... ude_4.html

- mda, doar seria A

Debuger: jtagice2 - 300€ plus tva; pas, nu e tocmai pentru hobby. Cel putin nu acum; pt ce imi trebuie deocamdata, debugger-ul nu e esential. Mai incolo, poate, nu e nici chiar asa de scump (se poate cheltui pt hobby sume mult mai mari).

Programator: avrispmk2 pare sa fie ok; vreo 30€ si el, plus tva. N-as zice ca e enorm, dar clar e de vreo 10 ori mai scump decat un usbasp facut "pe genunchi". Nu am gasit nici o "clona" care sa functioneze sigur cu xmega.

Placa de dezvoltare: nu sunt mare fan al acestora, dar exista un "avrXplain" pe la 36€+tva. Cica s-ar putea folosi si ca programator ... gasisem ceva in legatura cu aceasta.

Pe scurt: compilatorul asa-si-asa; programator nu foarte ieftin ... iar pe partea de linux suportul nu e tocmai perfect (doar daca nu exista vreun soft de programare altul decat avrdude, care sa stie lucra cu seria D). Acestea in primavara anului 2010. Eu unul cred ca o sa aman; depinde ce stocuri mai gasesc din vechile atmega-uri. Repet, pentru mine e doar hobby.

Daca ar vrea cineva care a lucrat concret cu seria X sa ne mai lamureasca cum e cu ea.

PS: sper sa nu intram in discutii de genul "xmega nu e pentru hobby"; in fond, fiecare isi stabileste hobby-urile. Pretul e bun, programator aproape ca as cumpara, dar suportul software pentru linux inca nu e in parametri, si pe mine asta ma cam doare. Iar TQFP-urile de 0.8 personal imi plac mai mult decat DIP-urile, dar asta e alta discutie.

Link spre comentariu

Mda cam asa sunt si eu cu xmega, programator am mai demult, dar la pret eh eh, si acuma vad ca la tme sau scumpit atmega88-urile, si numai asa de dragul stiintei nu ma apuc sa fac placa pentru ele, nici sa iau jtag, pe viitor o sa ma orientez spre pic32mx...

Link spre comentariu

acuma vad ca la tme sau scumpit atmega88-urile

ca s-au scumpit e una, dar tu mai gasesti ceva pe stoc?la tme de mult nu am mai prins stoc concret; pana la urma m-am rezolvat cu farnell-ul, am gasit 168 mai ieftin decat 88 ... deh, economia de paiata. dip-uri, ca astea au fost; am luat cateva, sper sa imi ajunga o vreme; pe urma mai vad catre ce ma orientez.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări