alex mm Postat Octombrie 13, 2008 Partajează Postat Octombrie 13, 2008 .... am mai progresat un pic dar tot nu gasesc piese marunte .....[attachment=0]MOTO 100 W.pdf[/attachment] alex mmL.E. tranzistorii sunt din Polonia , stiti voi ...si am folosit in loc de ce era in schema MPSA 42 si MPSA 92 . Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 14, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2008 Prin rezistentele alea trec 15 mA (echivalent in curent continu). P = I^2 * R P = 0.015^2 * 5 ohmi P = 0.001125 W inmultit cu 5 ( ca sa fie la 25*C ) --> P ~ 0.006 W ... deci ar merge si rezistente de 0,15W (ca mai mici nu am vazut) Link spre comentariu
Vizitator mario Postat Octombrie 14, 2008 Partajează Postat Octombrie 14, 2008 Super ! Abia astept sa ne spui cum merge. De unde ai luat 2SC3298 / 2SA1306 ?? :46 Si ce ai pus in loc de MPSW06/56 ?2SC3298 si 2SA1306, nu prea se mai gasesc, ca nu se mai fabrica. Eu am gasit 2SA1306 la General Systems in Iasi, dar nu si 3298. I-am inlocuit cu 2SA1930 si 2SC5171, cumparati de la Sorin (sorteh). Link spre comentariu
EmyRulz Postat Octombrie 14, 2008 Partajează Postat Octombrie 14, 2008 P inmultit cu 5 ( ca sa fie la 25*C ) --> P ~ 0.006 W ... deci ar merge si rezistente de 0,15W (ca mai mici nu am vazut) Chestia asta de unde ai scoso? De cand puterea se inmulteste cu 5 la 25*C? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 14, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2008 Beta unui tranzistor folosit de mine ( MJL3281A / MJL1302A ) este 100 la un curent de 2,5 A care este cel mai mare curent care va trece prin el in ampliful asta. Eu voi folosi 2 perechi din tranzistorii astia. Deci 2,5 A / 100 = 25 mA (eu am pus 30mA ca sa fie). Restul calculului e acelasi. EmyRulz, chestia aia am scos-o din practica. Watajul unei rezistente este dat in general pentru o tenperatura de 70*C. Daca iei o rezistenta obisnuita d-aia in codul culorilor de 0,25W care o gasesti pe sub pat si ii dai 0,25W in ea se va incalzi la 70*C. Eu am scazut puterea consumata pina cind rezistenta a devenit rece (~25*C), iar puterea la care s-a intimplat asta este de 5 ori mai mica decit puterea la 70*C, adica 50 mW. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 14, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2008 Hmm ... asa e. La asta nu m-am gindit. Am inteles o sa pun mai mari. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 14, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2008 Nominalizari la VAS : Link spre comentariu
EmyRulz Postat Octombrie 14, 2008 Partajează Postat Octombrie 14, 2008 EmyRulz, chestia aia am scos-o din practica. Watajul unei rezistente este dat in general pentru o tenperatura de 70*C. Daca iei o rezistenta obisnuita d-aia in codul culorilor de 0,25W care o gasesti pe sub pat si ii dai 0,25W in ea se va incalzi la 70*C. Eu am scazut puterea consumata pina cind rezistenta a devenit rece (~25*C), iar puterea la care s-a intimplat asta este de 5 ori mai mica decit puterea la 70*C, adica 50 mW. A, asa da, am inteles altceva din ceea ce ai scris inainte Link spre comentariu
Vizitator roender Postat Octombrie 15, 2008 Partajează Postat Octombrie 15, 2008 2sa1360/2sc3423 sunt printre cei mai tari tranzistori de VAS. Orice tranzistor folosit pe inalta frecventa in CRT-uri, in special SANYO, merg brici. Ai nevoie de low Cob in primul rand, si apoi high Ft.Sunetul la perechea pe care ti-am recomandat-o este extrem de echilibrat, dinamic si cu inalte precise, fara sibilanta. Eu folosesc cu succes de citiva ani aceasta pereche, neegalata (IMHO) pina acum de alti tranzistori. Link spre comentariu
Vizitator roender Postat Octombrie 15, 2008 Partajează Postat Octombrie 15, 2008 Rezistentele alea de 1,2 ohmi din bazele finalilor ce rol au ? Hai mai inteleg daca ar fi fost mai mari ... dar asa mi se par inutile.Am adunat toate piesele pentru amplif si nu gasesc rezistentele astea. Pot sa pun 3,3 ohmi sau e prea mult ? Au aproximativ acelasi rol ca rezistentele din emitori, egalizeaza caderea de Ube pe tranzistorii finali.Poti pune si de 5R, dar sa fie undeva la 0,5-1W.Hai ca am mai auzit-o si pe asta!Rezistentele din baza au rol de a contracara impedanta negativa a jonctiunii BE, atunci cind amplificatorul lucreaza pe sarcina capacitiva, sau la curenti mari de iesire. Ele dau un caracter pur rezistiv jonctiunii BE, eliminind tendinta de oscilatie in momente dificile.M Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 15, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2008 Daca intr-un amplif, cum e si asta, pun tranzistoare care merg la o frecventa mai mare ( in VAS, in etajul final, etc. ) nu exista pericolul sa oscileze ? Link spre comentariu
Vizitator roender Postat Octombrie 15, 2008 Partajează Postat Octombrie 15, 2008 Buna Tibi,Ai dreptate, insa nu cred ca o sa am rabdare :)Dudicoff, partea faina cu tranzistorii cu low Cbo si high Ft este ca sunt foarte liniari si prezinta o buna caracteristica Miller, astfel poti compensa instabilitatea VAS-ului printr-un condensator EXTERN cu mica sau stiroflex (nu cel intinsec Cbo) care prin definitie este mult mai liniar si care nu introduce coloratura in sunet. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 15, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2008 Aha, am inteles ... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Octombrie 17, 2008 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2008 Eeeeeeh !? L-am terminat dar nu am mai avut timp sa-l testez azi ... deci miine va fi ziua cea mare ! Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 17, 2008 Partajează Postat Octombrie 17, 2008 e tanara vremea, da-i sa sune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum