Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MOTOROLA 100W - High Fidelity

Blacksmith

Postări Recomandate

sorteham sa fiu concis pentru ca acest topic vad ca degenereaza in obisnuita "balacareala"!nu ma cunosti, nu ai de unde sti ce experienta am! presupui doar! destul de riscant as zice! nu stii cate amplificatoare ca acestea am facut!nu vand tranzistori cu sutele, nu iti fac concurenta, nu doresc sa iti aduc nici un prejudiciu de imagine, deci nu vad de ce ai sarit asa! o parere in plus este intotdeauna binevenita!faptul ca am experimentat un lucru si am obtinut alte rezultate decat ale tale nu trebuie sa deranjeze!in ceea ce priveste userii care au sau nu habar, pot posta documentul de unde fost extrasa schema! scuze userului dudikoff pentru offtopic!

Link spre comentariu

Misto 2SC2240/2SA970, dar nu se gasesc nici astia :46 (sint la TME dar sint noname, nu au firma trecuta)

Ia zi daca poti sa-mi vinzi si mie urmatorii tranzistori (ca vad ca pe mess nu mai vrei sa intri) :

1. 2SC2240/2SA970

2. MPSW56/MPSW06

3. MPS650/MPS750

4. MJE15032/MJE15033

5. MJL3281A/MJL1302A

I-am gasit la Farnell, in afara de primii, dar vreau sa vad si oferta ta. :freaza:

-------------

Am pus si documentul original. Eu doar i-am scos protectia si am redesenat schema pentru a fi mai usor inteleasa.

Link spre comentariu

Aha...stiam eu ca tre sa mai fie cate ceva....Parerea mea este ca nu ai facut bine la sistemul de reglare de offset.Trebuie sa lasi acel semireglabil la locul lui,ca in schema originala,pentru ca la reglaje valoarea finala rezistiva nu este exact jumatatea.In plus ai sa constati variatiuni ale tensiunii alternative pe sarcina,pozitive dar si negative si ca sa faci "zero absolut" pur si simplu nu se poate.De aia semireglabilul are rolul lui acolo.Tine cont si de valoarea imperecherii tranzistoarelor finale si polarizarile lor si atunci acest semireglabil isi va face treaba bine.Trebuie sa faci reglajul sa tinda spre zero .....cu micile variatiuni pozitive/negative...+/- 1-2...maxim 3mV.

Link spre comentariu

Asa cum am mai zis, nu am schimbat nimic. Semireglabilul R31 din schema din PDF, la mine este [RV1a si RV1b] dar nu am componenta pentru semireglabil in programul in care desenez schemele (Orcad).

Link spre comentariu

O sa postez aici ca tot e vorba de ampliful in cauza.

M-am gindit altfel : Posted Image

Avem alimentare 52V DC, avem 3,53A DC prin circuit --> rezulta 184 W putere consumata in total.

Din totalul de 184 W scadem 100W putere utila pe dif si ramin 84 W sa se disipe pe tranzistoare !

Finalul fiind in clasa B jumate consuma tranzistoarele de sus si jumate cele de jos, deci 42 W sus + 42 W jos.

Si acum pentru ca avem 2 tranzistoare in paralel se imparte iar puterea in 2 si vine 21 W / pe tranzistor.

Deci eu voi folosi tranzistoare care disipa 150W la 60*C pentru a disipa 21W ? Posted Image

(pai in cazul asta as putea folosi doar o pereche.... sau poate o jumatate de pereche)

Link spre comentariu

Ai calculat disipatia la maxim fara semnal? :rade:Iar puterea utila pe difuzor, e mai relativa, ca valoare, nu e fix 100W, depinde de alimentare, semnal la intrare, sarcina, chiar si temperatura ambianta.

Link spre comentariu

Dudikoff, pentru dimensionare, trebuie sa faci un calcul in cel mai rau caz, adica atunci cand ai disipatie maxima. La un etaj din asta in clasa B disipatia maxima o sa o ai pentru o tensiune de varf la iesire egala cu 2/pi* tensiunea de alimentare, adica in cazul tau 33V sau atunci cand ai 68W in sarcina. La aceasta putere, disipatia va fi 68W pe tot ampliful si consumul va fi de 136W, toate RMS. Calculul tau dinainte nu e bun, pentru ca ampul NU lucreaza in clasa A si NU ai 3.5A DC!!! TREBUIE sa calculezi puterea RMS pentru forme periodice ale curentului si tensiunii, din cauza ca ea este o valoare care este echivalenta din punct de vedere energetic(deci al incalzirii) cu forma pe care o ai tu acolo. 3.5A continuu NU sunt echivalenti cu 3.5A sinus la varf ci sunt echivalenti cu 3.5A RMS(care inseamna aproape 5A la varf).Deci conditiile sunt chiar mai relaxate fata de ceea ce ai presupus tu mai sus, asta e si frumusetea clasei B!DA, poti folosi doar o singura pereche pentru 100W/8ohmi.PS. Totusi, in realitate, trebuie sa tii cont de faptul ca difuzorul este o sarcina reactiva si mai trebuie sa lasi o margine de siguranta, deci situatia nu e chiar asa de roza pe cat pare. Plus de asta, chiar si boxele pe 8 ohmi(cu traductor electromecanic) au o zona in care impedanta scade chiar si sub 4 ohmi la unele.

Link spre comentariu

Pai da, 5A e la virf, si echivalentul in curent continu este 3,5 A. La asta m-am referit si eu.Da, am facut o greseala sa spun aia acum ... Stiu ca nu la putere maxima e si disipatia maxima pe tranzistoare, dar vream sa vad daca e calculul corect.

Link spre comentariu

Da, dar chiar si in cazul prezentat de tine, adica la 100W in sarcina, puterea consumata nu este 184W(adica tensiunea DC * Irms) ea este aprox 165W(calculul e mai complicat). 65W se disipa si ai un randament de 60%. Astia 65W se distribuie pe cati tranzistori ai(de exemplu, in cazul asta, pe amandou ramurile ai cate 2 deci in total 4 si disipatia medie pe fiecare ar fi 16.2 W).

Link spre comentariu

Aha... deci e p-acolo. Am inteles.Oricum voi folosi 2 perechi MJL3281A / MJL1302A pentru o liniaritate mai buna si distorsiuni mici. :da Tranzistoarele astea au gain-ul liniar pina pe la 4-5A curent de colector. Virful maxim de curent in amplifu meu va fi de 5A, deci e perfect. :freaza:

Link spre comentariu

Puterea disipata pe un tranzistor (final) in functie de puterea utila.

Vad ca pe la 60W se disipa cel mai mult pe tranzistoare, dar nu cu mult fata de 100W

Posted Image

Am calculat puterea disipata si la alti tranzistori :

Q5 = 200 mW

Q7 = 2,5 W

Q10 = 2,7 W

Cred ca la Q7 si Q10 le trebuie un radiatoras micut...

Link spre comentariu
Vizitator roender

Sarcina pe care debiteaza amplificatorul este reactiva.Ce te faci daca tensiunea este defazata cu 90grd fata de curent? Cit disipa tranzistorii in acest caz?Calculele tale sunt valabile pentru o incinta pur rezistiva.

Link spre comentariu

Da, asa e. E calculat doar cu sarcina rezistiva. O sa fac si cu sarcina reactiva. Dar cam ce defazaj sa folosesc ? cam cit introduce un difuzor normal ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări