mișa Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Nu e bine sa introduci rezistenta in bobina din cel putin 2 motive:1. Nu cunosti proprietatile magnetice ale rezistentei, deci introduci un miez cu caracteristici necunoscute.2. Daca e rezistenta bobinata, numarul de spire al ei e comparabil cu numarul de spire al bobinei. Daca sunt bobinate in acelasi sens creste mult inductanta iar daca sunt in sens contrar scade. (inductanta creste cu patratul numarului de spire) Chiar si rezistentele cu pelicula metalica sunt calibrate prin decupare elicoidala deci efectul e acelasi. In concluzie, prin introducerea rezistentei in bobina nu mai cunosti inductanta bobinei. Indiferent daca simti sau nu vreo diferenta de sunet, metoda nu e buna, e o prostie. Cine a propus introducerea rezistentei in bobina a vrut sa faca economie de spatiu si nu prea stia ce face. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Aha... Pai asa ma gindeam si eu. Dar cind am intrebat, mai inainte, toata lumea a zis ca e ok. Acum as vrea sa stiu ceva... Bobina inteleg de ce se pune, dar rezistenta in paralel cu ea ce rost are ? Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Treaba cu bobina peste rezisten?? e veche, se folosea rezisten?a ca suport ptr spire, la scule str?ine nu am întîlnit a?a ceva decît într-un singur caz, la un amplif facut de coreeni la începuturi, cînd nu aveau mult? experien??. La noi mai era ?i obiceiul de a folosi rezisten?e de valoare mare ca suport ptr. rez. artizanele, bobinate acas?, cred c? ?i asta a influen?at problema în discu?ie. Dudikoff, sînt ?i amplifuri f?r? rezisten?? paralel? cu bobina, sau în care lipsesc amîndou?. Pe osciloscop o ar?ta ceva, dar în realitate ''vax albina''. Philips folosea într-o vreme bobine cu miez de ferit?, dar întotdeauna între rez. ?i bobin? l?sa cel pu?in 1cm distan?? la montaj, de?i pe cablaj erau suprapuse. Poate te ajut?... P.S. Bag? condensator la mas? pe intrarea (-). P?rerea mea. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 In postul anterior am gresit putin pentru ca nu stiu de ce ma gindeam ca R si L sunt in serie. Deoarece ele sunt in paralel, inductanta totala poate numai sa scada, dar nu putem sti cu cit. (depinde de sensul de bobinare si de tipul rezistentei). Concluzia finala e aceeasi. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Deci nu stie nimeni ce rol are rezistenta in paralel cu bobina, nu ? Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Probabil scade reactan?a bobinei la anumite frecven?e, induc?ii, etc. E ca vitamina, nu face bine, dar nici r?u. :rade:De asemenea nu trebuie s? exagerezi cu puterea ei, curentul principal trece tot prin bobin?. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Deci nu stie nimeni ce rol are rezistenta in paralel cu bobina, nu ?This is largely because the output voltage Vout is equal to the input voltage Vin ? as a result, this circuit does not act as a filter for a voltage input signal.With complex impedances: I_R = \frac{V_{in}}{R}and \,\!I_L = \frac{V_{in}}{j\omega L} = -\frac{jV_{in}}{\omega L}.This shows that the inductor lags the resistor (and source) current by 90°.The parallel circuit is seen on the output of many amplifier circuits, and is used to isolate the amplifier from capacitive loading effects at high frequencies. Because of the phase shift introduced by capacitance, some amplifiers become unstable at very high frequencies, and tend to oscillate. This affects sound quality and component life (especially the transistors), and is to be avoided.Mai pe romaneste atunci cand pui un rezistor in paralel cu o bobina nu se manifesta bobina ca un filtru ! (SAU : cu cat rezistenta este mai mica cu atat se reduce Q al bobinei si deci tensiunea autoindusa este mai mica . ) Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Am facut o simulare si rezulta asa :- pentru frecvente audio circuitul paralel LR e ca si cind n-ar fi acolo. Bobina se comporta ca o sirma.- pentru frecvente inalte (peste 20KHz) incepe o atenuare. Daca nu s-ar pune rezistenta atenuarea pe la 3 MHz ar fi maxima (ceea ce este bine) adica senalul ar fi 0V, dar in acelasi timp si faza ar fi 90 grade (ceea ce este rau).Cu o rezistenta de 4,7 ohmi atenuarea nu va mai fi asa de mare dar nici faza, care va fi doar de 10 grade. E un compromis.Cu [ 1uH || 3,3R ] mi se pare ca iese cel mai bine. Link spre comentariu
danzup Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Am facut o simulare si rezulta asa :- pentru frecvente audio circuitul paralel LR e ca si cind n-ar fi acolo. Bobina se comporta ca o sirma.- pentru frecvente inalte (peste 20KHz) incepe o atenuare. Daca nu s-ar pune rezistenta atenuarea pe la 3 MHz ar fi maxima (ceea ce este bine) adica senalul ar fi 0V, dar in acelasi timp si faza ar fi 90 grade (ceea ce este rau).Cu o rezistenta de 4,7 ohmi atenuarea nu va mai fi asa de mare dar nici faza, care va fi doar de 10 grade. E un compromis.Cu [ 1uH || 3,3R ] mi se pare ca iese cel mai bine.Adica exact ce ti-am zis eu ! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Aha...Iar impedanta la frecvente inalte este impedanta difuzorului + valoarea rezistentei din paralel cu bobina. Link spre comentariu
thefirstdj Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Deci nu stie nimeni ce rol are rezistenta in paralel cu bobina, nu ? If highly capacitive loads are expected due to long speaker cables, a method commonly employed to protect amplifiers from low impedances at high frequencies is to couple to the load through a 10? resistor in parallel with a 0.7?H inductor. The inductor-resistor combination isolates the feedback amplifier from the load by providing high output impedance at high frequencies thus allowing the 10? resistor to decouple the capacitive load and reduce the Q of the series resonant circuit. The LR combination also provides low output impedance at low frequencies thus shorting out the 10? resistor and allowing the amplifier to drive the series RC load (large capacitive load due to long speaker cables) directly. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 2, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2008 Bun, am prins ideea. Acum as vrea sa stiu ce parere aveti despre radiatorul asta ? Eu as vrea sa-l tai in doua ... O fi de ajuns o jumate (1300 cm2) pentru un modul de 100W sau sa-l las intreg ? (am doua radiatoare d-astea) Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 2, 2008 Partajează Postat Decembrie 2, 2008 cu program muzical si sarcina de 8 ohmi ar ajunge si jumatate.Daca vrei mai mult ar trebui sa ii pui un ventilator. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Decembrie 4, 2008 Partajează Postat Decembrie 4, 2008 In legatura cu rezistenta si bobina , citisem in urma cu un an , acum daca mai tin bine minte treaba era urmatoarea , bobina cica ar atenua frecventele inalte , adica tweetere s-ar auzi mai incet si daca punem rezistenta , asta compenseaza , acum nu stiu cine poate simti o difetenta de la o bobina cu vreo 10 spire de cu 1mm fata de un strap , cum zicea zal.... osciloscopullll.....de pe la 16khz in sus putini sunt ceia care mai aud ceva mai ales cei care sunt in varsta , asa ca dupa mine acolo ar merge un strap Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 4, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2008 Atenueaza inalte dar nu inaltele din audio ci inaltele din RF. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum