Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator pic

Postări Recomandate

Mai baieti nu va suparati ! La toate calculatoarele astea porturile indiferent ca sunt paralele sau seriale merg la fel ! ca doar de aia sunt un standard accepat de toata lumea ! ? Nu ? Eu asa zic ! Adica astea sunt povesti cu "pe AMD merge da rpe INTEL nu" la fel pe calcul asta merge ca este mai nou, dar pe ala nu,ca este mai vechi, ca sper ca nu vorbim de 386,486 ? ! Oschema de programator bine facuta nu are treba cu procesoare sau placi de baza.Spuneti-mi daca gresesc cumva ? !

Din pacate, da. Daca poti, masoara nivelele logice de pe serialele de la sisteme vechi 386/486 si de pe cele noi, de la Pentium III (probabil) in sus. Ai 90% sanse sa observi ca la 386/486 aveai niste nivele mult mai apropiate de "adevar", in timp ce cele de pe sistemele noi sunt taiate. Se incadreaza inca in standardele EIA/TIA, dar nu mai sunt aceleasi. Aceeasi poveste pentru laptop-uri, din cate am auzit, la care nivelele seriale sunt rar la fel de mari ca pe un desktop.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Felicitari cu licentza! Poti sa dezvolti un pic subiectul cu camera?M-ar interesa, ca principiu, daca si cum ai facut recunoasterea de forme pe imagine, nu cum ai rotit camera. Sper ca nu cer prea mult.Cirip

Si pe mine. Ceva pe principiul mouse-ului optic sau o chestie mai complexa?Sorry pentru OT.
Link spre comentariu

Pai eu am spus de la bun inceput ca nu vorbim de 386,486.........deci de astea mai noi ! Cu tensiunile pe seriala asa este ! Tocmai de accea ziceam ca "nu trebuie" sa te bazezi pe tensiunile furnizate de RS 232 care (e bine sa stie cine nu stie,sunt generate de niste mici comvertoare aflate in chipul de RS 232) sunt in functie de chip (MAX 232 este un chip mai nou si foarte bun) dar sunt multe alte chipuri de RS 232 noname si conzii se mai si usuca,tensiunea sacade,genul asta de sursa nu prea tine curent,Pic-ul cind arde o locatie consuma ceva si tot asa numai probleme.Deci in concluzie ca sa nu o mai lungim,eu unul sunt total impotriva programatoarelor alimentate din ce "pica" pe RS 232.

Sa fie serial,sa fie paralel,dar cu alimentare adevarata sa fie.

Cu proiectul cu camera de urmarire treaba este cam asa : mi-am ajutat un bun prieten sa-si faca proiectul de licenta si mi-a placut foarte mult tema proiectului.Eu sunt unul din aia de moda veche,pe cale de disparitie,care mai face si lucruri din placere nu numai pentru cistig.

Treaba era cam asa : senzori pir in jurul camerei,care dau la iesire tensiuni direct proportionale cu prezenta in directia lor a banditului,PIC-ul masoara care tensiune este mai mare si comanda motorul pas cu pas si pune camera pe pozitie si totul se repeta ciclic.Destul de simplu,a stirnit interesul comisiei de licenta cind baiatul se invirtea in jurul camerei si ea dupa el si nu reusea sa scape de camera urmaritoare.

Cam asta este tot,dar am facut proiecte mult mai complicate si cu probleme d-alea grave,comunicatie intre mai multe PIC-uri pe RS485.

Acum lucrez la o chestie super misto,am cumparat un Xport (http://www.lantronix.com).Asta este un microwebserver putin mai mare decit o mufa RJ 45 ,care are intrare seriala si vreau sa il leg cu un PIC care masoara diversi parametri intr-o instalatie si sa pot sa-i vad (parametri)

de oriunde de pe net.Cam asta este,nu va mai plictisesc ca poate aveti alte treburi mai interesante de facut !

S'auzim numa' de bine

Don Mario

Link spre comentariu

Mersi pentru explicatii. Am vrut sa te intreb de PIR-uri, da cand ai zis de camera credeam ca faci prelucrare de imagine. Simpatic proiect. Eu am participat la un concurs in care trebuia sa muti o platforma mobila intre patru figuri geometrice diferite intr-o ordine predefinita, dar toata treaba era controlata de un PC si avea un webcam undeva in tavan care se uita la figuri.Succes cu XPort! Pentru mine e mult prea scump :(On-topic: da, fara indoiala, cu alimentare externa. Si ar trebui sa dispara problemele.

Link spre comentariu

Este ULN 2803, buffer pentru date.Se recomanda IC Prog.Uitati-va va rog la iesirea din seriala, R7, D3, este OK?

Ah, ok, greseala mea. Daca R7 mai inteleg cat de cat ce face, D3 m-a bagat si pe mine complet in ceata ... O alta intrebare: asta nu e schema dintr-un kir de la Adelaida? Daca da, imi amintesc ca a fost pe aici un thread cu cineva care si-a construit kit-ul si se plangea ca nu-i mergea programatorul.Sincer, mie schema mi se pare un pic stranie. As incerca PonyProg-ul ... Da, stiu, am idei putine, da fixe :)
Link spre comentariu

Schema e din Conex Club 2/2003.Si eu zic ca DTR si CTS ar trebui legati, de aceea v-am rugat sa va uitati putin in zona aia.Montajul este 95% terminat (mai am sa fac conexiunile in zona conectorului, d-aia m-am oprit), asa ca Pony Prog iese din ecuatie.Acum am vazut ca acest kit se vinde pe net cam cu 800 000, cu transport.

Link spre comentariu

Offff, o sa ziceti ca sunt carcotash. De fapt am si ezitat sa fac vreun comentariu, dar parca nu pot sa-l las pe aionescu sa munceasca asa in van. Poate merge, desi... Uite ce nu ma incanta pe mine:1) Daca diozele alea sunt 1N4148, atiunci singurul lucru la care protejeaza ar fi aparitia tensiunii negative pe intrari cand seriala se duce in -12. Dar cand seriala se duce in +12, tot bulucul de tensiune se duce (din nou) in protectiile picului. O solutie ar fi ca D1, D2 si D3 sa fie niste Zennere de 4V7. In felul asta limiteaza in ambele sensuri.2)Mi se pare ineficient sa pui ULN-ul ala acolo. Seriala are destul curent ca sa draivuiasca un led (LED2) si o baza de tranzistor (T1). Mi se pare ca face schema mai complicata fara un beneficiu real. Problema e ca nu poate fi scos ptr ca inverseaza si probabil ca softul tine cont de asta.3)Specificatia lui F84 cere 12-14V pe MCLR ptr programare. Am auzit istorii cum ca e bine sa te duci spre 13.5V ca sa fii sigur. Sandramaua asta va scoate putin peste 12V pe MCLR. E posibil sa mearga, dar la limita.Cu parere de rau, aionescu, e posibil sa nu fii multumit, dar stii ceva? Fa-l, incearca-l si daca nu merge, mai vedem dupa aia.Eu cred ca primul programator putea fi facut sa munceasca, daca i se mai adaugau cateva briz-brizuri, poate chiar si o sursa externa.Incearca-l pe asta si vezi ce iese si daca ai dificultati, dupa cum vezi furumistii te ajuta, numai rabdare sa ai.Spor,Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări