Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator pic

Postări Recomandate

Ma bucur ca cineva a inteles punctul meu de vedere. Intr-un circuit de acest tip, ma astept ca tensiunile corecte sa fie acolo de la bun inceput, nu sa ma bazez pe protectiile cipului ca sa-mi apara tensiuni. Altfel spus, chiar si fara pic infipt in soclu, ar trebuie sa putem masura ~5V intre Vdd si Vss si 13V intre MCLR si Vss.Multzam de comentariu, Filipone.Cirip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ma bucur ca cineva a inteles punctul meu de vedere. Intr-un circuit de acest tip, ma astept ca tensiunile corecte sa fie acolo de la bun inceput, nu sa ma bazez pe protectiile cipului ca sa-mi apara tensiuni. Altfel spus, chiar si fara pic infipt in soclu, ar trebuie sa putem masura ~5V intre Vdd si Vss si 13V intre MCLR si Vss.Multzam de comentariu, Filipone.Cirip

Sa cresti mare. Dar hai sa zicem ca pentru un incepator ar fi programatorul ideal. Ce parere aveti despre P877( http://www.angelfire.com/ok3/masterbyte/ )? L-a facut cineva? Crezi ca as putea programa cu programatorul la care s-a muncit atat si un PIC16F627?
Link spre comentariu

Sa cresti mare

Poate sa cresc normal, ca mare sunt deja.

Dar hai sa zicem ca pentru un incepator ar fi programatorul ideal

Aici nu sunt de acord. Am zis mai sus de ce.Noul link propus nu se deosebeste prea mult de ceea ce am propus si eu mai inainte. Dar e paralel si aionescu a zis ca nu vrea paralel. Al meu are si sursele Vdd si Vpp pe placa. Il alimentez dintr-un adaptor de 15V 300mA, adica o singura tensiune; ultima propunere necesita 2. Al meu programeaza o gramajoara, iar ptr ceea ce nu programeaza i se poate scrie un fisier .ini si l-ai rezolvat. Pe mine m-a interesat F675 in mod special si n-am avut probleme. De restul nu stiu, desi, parca 627 e inrudit cu 675.Cirip
Link spre comentariu

Pana una-alta am dat de belea fiindca cu marele meu PIV programatorul nu merge desi am instalat Win98 ca pe cel vechi. O fi ceva din setarea portului serial: rog cine stie sa-mi spuna si mie cum sa fac.Repet, un programator paralel nu ma avantajeaza fiindca am portul paralel ocupat.Oricum mi-ati bagat un morcov cu diodele de protectie dar ma gandesc ca autorul nu l-ar fi promovat pe net cu asa entuziasm. Filipone, tu de cand il folosesti?Astept sugestii cu portul serial, ca as fi de tot hazul sa folosesc un calculator separat pentru PIC.

Link spre comentariu
cu marele meu PIV programatorul nu merge

I-auzi, i-auzi, na beleaua! Atunci cum ramane cu pariul? :d

O fi ceva din setarea portului serial

Nu e, stai linistit. Picul pote fi programat mai repejor decat poate muschiul portului serial. Viteza e irelevanta aici, cu atat mai mult cu cat seriala nu e folosita in mod clasic. Setarile de viteza, paritate si alte cele nu conteaza. Metoda se cheama bit-banging, adica emuleaza semnalele ptr pic prin clampanirea bitilor care se pot accesa direct, individual, prin soft.

Oricum mi-ati bagat un morcov

Se vad si frunzele si iepurele... :d

autorul nu l-ar fi promovat pe net

Am vazut atata maculatura si bazaconii pe net, incat nimic nu e de mirare.

Trage un ochi la linkul asta:

http://www.jdm.homepage.dk/newpics.htm

Uita-te cu atentie la cum sunt puse D2, D3 si D4. De fapt, fatza de schema ta, numai D3 si D4 ar trebui puse. Cele 3 diode formeaza un fel de sursa in comutatie care fabrica tensiunea ptr pic. Cand RTSul clampane, pe langa alimentarea picului cu date, genereaza si tensiune pe C3 astfel incat picul sa nu faca foamea (adica n-are tensiune). Cu schema asta trebuie sa se aprinda lezii si fara picul bagat. Inca ceva. Atentie, ca masa picului nu coincide cu masa serialei. Asta e o smecherie ca sa poti profita numai de tensiunea serialei. Masa reala a picului este la Vss (pin 5). Toate masuratorile trebuie raportate la masa picului, ptr ca pe el il programezi si fatza de Vss sunt date toate tensiunile din catalog.

Spor!

Cirip

Link spre comentariu

Nu e, stai linistit. Picul pote fi programat mai repejor decat poate muschiul portului serial. Viteza e irelevanta aici, cu atat mai mult cu cat seriala nu e folosita in mod clasic. Setarile de viteza, paritate si alte cele nu conteaza. Metoda se cheama bit-banging, adica emuleaza semnalele ptr pic prin clampanirea bitilor care se pot accesa direct, individual, prin soft.

Nu e vorba de viteza. E vorba de modurile "speciale" pentru seriala. Unele placi de baza te lasa sa setezi seriala in mod IrDA, de exemplu, si nu stiu cat de compatibil e modul asta cu un programator de PIC-uri. Desigur, nu trebuie nici o clipa eliminata posibilitatea ca seriala sa fie prajita. O mufa de loopback si un program de test ar trebui sa raspuna la intrebarea asta.

Trage un ochi la linkul asta:http://www.jdm.homepage.dk/newpics.htm

Asta pare mai sanatos nitel, dar cred ca atata timp cat schema discutata aici nu va merge, nici schema indicata de tine nu va functiona :(aionescu, ai o singura seriala la calculator? Ce scrie la setari in BIOS?
Link spre comentariu

cred ca atata timp cat schema discutata aici nu va merge, nici schema indicata de tine nu va functiona

Poate ca ai dreptate, dar as vrea argumente un pic mai tehnice. Ce te determina sa crezi ca nu va functiona? Eu am argumentat de ce am crezut ca nu va merge prima varianta. A doua pare sa rezolve problema alimentarii. Alt motiv?Si... nu cred ca are seriala prajita, dar un test cu un loopback nu strica, asa ptr comfort psihic.Cirip
Link spre comentariu

Poate ca ai dreptate, dar as vrea argumente un pic mai tehnice. Ce te determina sa crezi ca nu va functiona? Eu am argumentat de ce am crezut ca nu va merge prima varianta. A doua pare sa rezolve problema alimentarii. Alt motiv?

Faptul ca pe alt calculator a functionat fara probleme.
Link spre comentariu

Eu folosesc programatorul de 2 luni, dar cel care mi l-a dat il foloseste(si nu numai el) de peste 4 ani. Asa ca nu cred ca n-ar merge.

Nu m-ai inteles. N-am contestat nici o clipa functionalitatea schemei data de Cirip, e clar mai buna si dintre cele doua as folosit-o pe cea data de el. Tot ce am spus e ca am ceva indoieli ca pe calculatorul lui a ionescu pe care nu a functionat schema initiala va functiona asta noua, tocmai pentru ca schema initiala a functionat fara probleme pe un alt sistem. Dar merita incercat, mai ales ca nu e greu de modificat.
Link spre comentariu

Eu folosesc programatorul de 2 luni, dar cel care mi l-a dat il foloseste(si nu numai el) de peste 4 ani. Asa ca nu cred ca n-ar merge.

Nu m-ai inteles. N-am contestat nici o clipa functionalitatea schemei data de Cirip, e clar mai buna si dintre cele doua as folosit-o pe cea data de el. Tot ce am spus e ca am ceva indoieli ca pe calculatorul lui a ionescu pe care nu a functionat schema initiala va functiona asta noua, tocmai pentru ca schema initiala a functionat fara probleme pe un alt sistem. Dar merita incercat, mai ales ca nu e greu de modificat.
Aveam mai sus parca o intrebare de cand folosesc schema... Te-am inteles perfect.
Link spre comentariu

Baieti,inteleg ca aveti probleme cu programatul PIC-urilor.Cu tot respectul pe care il am pentru voi,ascultati sfatul unuia care lucreaza de vreo 4 ani cu tot felul de PIC-uri ! Daca vrei sa faci aplicatii cu PIC-uri (hard si soft.etc) e bine sa nu fii pus in situatia de a te intreba daca "o fi de la programator ?,o fi mers ?, so fi programat ?"Adica iti trebuie un programator care sa nu-ti faca probleme,sa nu se bazeze pe nu stiu ce tensiuni de pe la seriala care sunt fabricate de nu stiu ce chip de RS232,si care difera de multe ori de la un calculator la altul.Adica,ce vreau sa spun eu este faptul ca trebuie sa-ti vezi de aplicatia ta,de treaba ta,nu sa depanezi programatorul !Uite eu lucrez cu acelas programator de 4 ani si am lucrat cu nenumarate PIC-uri care se gasesc pe la noi si niciodata nu am avut nici un fel de probleme,indiferent pe ce calculator l-am folosit sau cu ce sistem de operare.Schema nu este creatia mea ci a unui sirb pe nume Bojan Dobaj,eu am reproiectat cablajul ca sa arate ca lumea.Daca vreti pun schema si cablajul pe forum dar trebuie sa-mi spuna "din nou pas cu pas", domnul cirip,cum sa fac asta !Don Mario

Link spre comentariu

Baieti,inteleg ca aveti probleme cu programatul PIC-urilor.Cu tot respectul pe care il am pentru voi,ascultati sfatul unuia care lucreaza de vreo 4 ani cu tot felul de PIC-uri ! Daca vrei sa faci aplicatii cu PIC-uri (hard si soft.etc) e bine sa nu fii pus in situatia de a te intreba daca "o fi de la programator ?,o fi mers ?, so fi programat ?"Adica iti trebuie un programator care sa nu-ti faca probleme,sa nu se bazeze pe nu stiu ce tensiuni de pe la seriala care sunt fabricate de nu stiu ce chip de RS232,si care difera de multe ori de la un calculator la altul.Adica,ce vreau sa spun eu este faptul ca trebuie sa-ti vezi de aplicatia ta,de treaba ta,nu sa depanezi programatorul !Uite eu lucrez cu acelas programator de 4 ani si am lucrat cu nenumarate PIC-uri care se gasesc pe la noi si niciodata nu am avut nici un fel de probleme,indiferent pe ce calculator l-am folosit sau cu ce sistem de operare.Schema nu este creatia mea ci a unui sirb pe nume Bojan Dobaj,eu am reproiectat cablajul ca sa arate ca lumea.Daca vreti pun schema si cablajul pe forum dar trebuie sa-mi spuna "din nou pas cu pas", domnul cirip,cum sa fac asta !Don Mario

Finally we have a master. So go on mister! 8)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări