Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator pic

Postări Recomandate

• Răspunsuri 182
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Programatorul il faci in cateva ore pe o placa "cu capse", nici macar nu trebuie cablaj. Softul de programare il iei de pe net. Mediul de dezvoltare (MPLAB IDE) il iei de la Microchip. MPLABul are si simulator.Poate ca singura chestie pe care ti-o ofera este in circuit debugerul. Dar si ala se poate face.Dar daca vrei musai sa iti cumperi jucaria aia, sigur ca e si asta o optiune.Parerea mea,Cirip

Link spre comentariu

Draga Cirip,Multumesc pentru sfat. Nici eu nu tin sa arunc cu banii si programatorul il pot face usor (dpdv hard).O sa ma uit pe site-ul Microchip dupa soft. Intentionez sa scriu programele in assembler.Dar ca sa vad ce branza am programat (aplicatiile simple pentru incepatori) imi mai trebuie o placa pe care sa pun LED-uri si alte chestii. Ai vreo sugestie in privinta asta?Te deranjez prea tare daca iti mai cer un sfat-doua (pe MP)?Mersi anticipat!Adrian

Link spre comentariu

Salui aionescu,

Intai o sa te rog sa nu fii asa de formal. Nu cred ca e cazul. De deranjat, nici atat, ca daca nu vroiam sa fiu "deranjat", nu intram pe forum.

As prefera sa nu discutam pe MP. Daca discutam pe forum, "la vedere" pot intra si altii sa comenteze sau sa vina cu idei mai bune. Iar cei care vor sa se informeze, au oportunitatea sa o faca.

Eu mi-am facut programatorul El Cheapo, dar nu am fost multumit de softul de programare, asa ca am cautat si adaptat un alt soft care imi place mai mult. Prin adaptare nu intelege mare filozofie. Softul are un fisier de configurare pe care l-am scris in asa fel incat sa se pupe cu ElCheapo. La programator nici macar nu i-am facut cablaj.

Cu ledurile, eu cred ca poti adauga cateva chiar pe placa programatorului. Trebuie doar sa lasi libere porturile prin care se face programarea. Eu am un In Circuit Debugger, de fapt. Asta e mai complicat. Programatorul l-am facut ptr un F675 ca sa vad cum misca si are si un soclu ptr F84. Am poze, daca vrei, ca sa vezi ce simplu e facut.

Linkuri:

http://www.qsl.net/dl4yhf/winpicpr.html

http://www.myke.com/elcheapo.htm

Poate sunt si altele mai bune, care nu folosesc alimentare, etc., dar eu pe asta l-am facut.

Bafta,

Cirip

Link spre comentariu

Draga Cirip,Intre timp m-am mai uitat pe site-ul Microchip.Ma gandesc sa-mi "trag" MPLAB IDE v6.60, ce zici?Daca am propus sa mai conversam pe MP este pentru ca eu sunt incepator rau de tot si sa nu incarcam forumul cu chestii pe care voi la stiti de ani! Deocamdata vreau sa incep cu un 16F84 pana vad cum sta treaba asa ca o sa-mi fac eu un programator. Daca ii adaug LED-uri pe porturi, cum il trec din modul "programare" in cel de executie? Cel din comert are un switch dar eu nu stiu unde sa-l pun.Sigur ca mi-ar fi utile niste poze, sa-ti dea Dumnezeu sanatate!AdrianPS Ii multumesc si lui Filipone. Trebuie sa folosesc neaparat un limbaj de nivel inalt? Ca in documentatia pentru incepatori de pe net am gasit numai programarea in assembler.

Link spre comentariu
Ma gandesc sa-mi "trag" MPLAB IDE v6.60, ce zici?

Nici o problema. Care iti place, ala trage-ti-l.

eu sunt incepator rau de tot

Si ce daca? Cum spuneam, la discutiile "la vedere" ai avantajul ca poti asculta mai multe opinii, iar cei care sunt incepatori mai pot afla cate ceva. Nu imi amintesc ca Vasile si cu moderatorii sa fi pus restrictii referitor la "cat esti de incepator". Ai doar grija sa postezi unde trebuie ca sa fie ordine.

cum il trec din modul "programare" in cel de executie?

Pentru asta va trebui sa citesti un pic documentatia procesorului. In esenta, exista un pin numit MCLR. Daca pe ala il ridici la 13V, esti in mod programare. Daca tensiunea e 0V sau 5V asta devine pinul de reset. RTFM!

Iaca poze cu shandramaua mea. Nu e mare scofala, n-are nici macar cutie, dar am vrut sa vezi cat e de simplu de facut. Are 2 socluri. Unul e ptr 16F675 si altul ptr 16F84. Se vede conectorul de paralela si cel de alimentare.

Fatza cu piese.

ElCheapo_piese.jpg

Fatza cu lipituri.

ElCheapo_lipituri.jpg

Bafta!

Cirip

Link spre comentariu

Salut Cirip!

Am facut in fine programatorul de la:

http://www.semis.demon.co.uk/uJDM/uJDMmain.htm

( am preferat pe port serial fiindca portul paralel il am ocupat).

L-am facut exact ca in poza lor dar cand incerc sa-l programez (cu PROGPIC2) imi zice "No adaptor found at COM2" !

(LED-ul este aprins, asa ca alimentare din seriala ii vine, dar masurat pe cip este 5,7 V). Sa fie cablul?

Ai vreo idee de teste?

Link spre comentariu

Salut aionescu,Nu sunt familiar cu programatorul pe care l-ai facut, dar din experienta mea, in general, nu se potriveste orice soft cu orice programator. Citeste cu atentie documentatia programatorului si vezi cu ce soft de programare e compatibil. De asemenea, uita-te in helpul/manualul softului de programare si vezi ce semnificatie are mesajul pe care il primesti. Mie imi suna a incompatibilitate cu ceea ce ai construit.Cirip

Link spre comentariu

Salut Cirip!Am facut in fine programatorul de la:http://www.semis.demon.co.uk/uJDM/uJDMmain.htm ( am preferat pe port serial fiindca portul paralel il am ocupat).L-am facut exact ca in poza lor dar cand incerc sa-l programez (cu PROGPIC2) imi zice "No adaptor found at COM2" !(LED-ul este aprins, asa ca alimentare din seriala ii vine, dar masurat pe cip este 5,7 V). Sa fie cablul?Ai vreo idee de teste?

Eu il folosesc cu IC-Prog si l-am setat pentru jdm. Ic-Prog-ul mai are si niste optiuni pentru testare. Citeste manualul si indicatiile de pe site.
Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor.Este adevarat ca se recomanda a se folosi softul IC Prog.IC Prog nu-mi merge (chiar de la lansare imi da un mesaj "Privileged instruction"). O fi pentru ca eu folosesc Win2000?Filipone, tu ce Win folosesti ? Si apoi, n-ar trebui sa am 13 V pe pinul 4?

Trebuie sa instalezi driverul de 2000 si sa il activezi!Schimbi optiunea Direct I/O cu Windows API si trebuie sa fie o optiune pentru instalarea driverului de 2000/XP. Il iei de pe site si il copiezi langa executabil. Apoi bifezi optiunea de instalare. Trebuie sa iti mearga ireprosabil. Mi s-a spus ca la CPU peste 1000MHZ sa setez delay-ul la 15 ms. Cred ca te descurci, nu? Bafta!
Link spre comentariu

Am rezolvat problema cu portul (nu era driverul de W2000 in directorul curent!) dar acum imi da clasica eroare ca programarea s-a intrerupt la adresa 0000 ! Stergerea se face fara probleme dar faza de programare ba.Am setat delay-ul la 15 (am un PIV la 2,4 MHz) si degeaba.Filipone, care sunt exact setarile tale si cum pot afla care-i buba?Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

Link spre comentariu

Am rezolvat problema cu portul (nu era driverul de W2000 in directorul curent!) dar acum imi da clasica eroare ca programarea s-a intrerupt la adresa 0000 ! Stergerea se face fara probleme dar faza de programare ba.Am setat delay-ul la 15 (am un PIV la 2,4 MHz) si degeaba.Filipone, care sunt exact setarile tale si cum pot afla care-i buba?Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

Sanatate oricum imi da...Din experienta mea...care nu e prea multa 0000h inseamna Pic-ul "papat". Ori CP activat pe el, ori programatorul de vina. Testeaza Programatorul ci IC-Prog-ul. Mai fa o modificare: Pune-i un led la TX cu o rezistenta sa vezi cand scrie in el. Si testeaza-l!
Link spre comentariu

Am masurat asa:pe PIC, intre pinii 4-5 = -0,62 V . Nu se modifica in cursul programarii.cu PIC-ul scos, masurat pe soclu, -8,63 V. pe cupla 9 pini, intre 3-7 (Tx-Gnd) = -1,08 V.Am lansat programarea si cu cupla scoasa din programator, secventele sunt aceleasi: pare ca executa stergerea si programarea si dupa verificare imi da mesajul cu pricina la 0000h.Am doua PIC-uri 16C84 (mi le-a dat cineva sa-mi fac mana) care nu cred sa fie proaste amandoua. Daca e sigur asa, dau fuga sa-mi iau un '84.Crezi ca poti ajunge la vreo concluzie cu datele astea?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări